« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată, în stare de libertate
18.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată, în stare de libertate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
– S.T., medic specialist în cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin–Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,
I.S. (senator în Parlamentul României, în prezent demisionat), în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de luare de mită și complicitate la infracțiunea de dare de mită,
– I.M., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 21 februarie 2014, inculpatul I.S., la data faptelor senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat inculpatului S.T., medic specialist în cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin–Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița, să întocmească actele necesare atribuirii dreptului la pensie pentru inculpatul I.M., de profesie pădurar.
La aceeași dată, acceptând solicitarea senatorului, medicul S.T. a întocmit raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și a emis decizia medicală asupra capacității de muncă cu încadrarea în gradul 3 de invaliditate, acte necesare în scopul atribuirii dreptului la pensie pentru I.M.
În schimb, S.T. a primit de la I.M., în prezența și cu ajutorul senatorului I.S., suma de 200 de euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Aflat în șomaj și cu șanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (și ca urmare a unor afecțiuni medicale de natură cardiacă), inculpatul I.M., la începutul acestui an, a luat hotărârea de a se pensiona medical.
În atare situație, interesându-se de modul cum se poate pensiona medical, inculpatului I.M. i-a fost recomandat inculpatul I.S., medic în cadrul Secției de urologie a Spitaluiui Județean din Reșița, persoană care la acea dată avea și calitatea de senator în Parlamentul României.
Ca atare, inculpatul I.M. a luat legătura cu inculpatul I.S. care l-a îndrumat să-și completeze dosarul medical, urmând ca împreună să se deplaseze la cabinetul medicului specialist S.T.–persoană cu atribuții în întocmirea dosarelor privind pensionarea medicală.
După completarea dosarului medical, inculpatul I.M., purtând discuții și cu alte persoane care au mai trecut prin situația sa și având știință despre faptul că rezolvarea pensionării sale medicale „costă”, a împrumutat suma de 1.000 lei de la un vecin și, la data de 21 febroarie 2014, a venit în Reșița, spre a se întâlni cu inculpatul I.S. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluționarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului S.T. suma de 200 euro pe care să o introducă într-un plic.
Ca atare, inculpatul I.M. a schimbat suma din lei în valută, respectiv 2 bancnote de 50 euro și 1 bancnotă de 100 euro pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie.
Ulterior, cei doi s-au depasat, cu mașina personală a lui I.S., spre cabinetul medical al inculpatului S.T. Aici, în timp ce I.M. aștepta afară, pe hol, I.S. l-a informat pe S.T. că, la rugămintea unei terțe persoane, a venit cu I.M. pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior a fost invitat în cabinet și M.I. S.T. s-a interesat de vârsta lui I.M., împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei „de la București întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală”
Ulterior, inculpatul I.M. a fost invitat să părăsească incinta cabinetului și să aștepte afară, nu înainte de a lăsa pe biroul inculpatului S.T. dosarul său medical între ale cărui coperte era și plicul conținând suma de 200 euro.
După circa 30 minute, I.M. a fost din nou invitat în biroul inculpatului S.T. și i s-a adus la cunoștință faptul că problema pensionării sale medicale se rezolvă, însă în situația în care va fi chemat la București și se vor face verificări amănunțite există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.
Între timp, în cabinetul inculpatului S.T., inculpatul I.S., a verificat plicul conținând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru și, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său.
După ce inculpatul I.S. a plecat din birou, inculpatul S.T., rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiți de la I.M.
După câteva minute, S.T. a semnat și parafat decizia medicală asupra capacității de muncă și raportul de expertiză a capacității de muncă a lui I.M., cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea S.R.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș-Severin.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.