« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Suceava. Trafic de migranţi. Percheziţii domiciliare
18.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DIICOT-Suceava. Trafic de migranţi. Percheziţii domiciliare.

Procurorii DIICOT–Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației-Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți, respectiv lucrători din cadrul Poliției Municipiilor Suceava şi Rădăuți au efectuat 8 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 16 persoane, specializată în trafic de migranţi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupării infracţionale, cetăţeni ucraineni, moldoveni şi români, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, sub coordonarea liderului grupării, numitul L.I, au facilitat pătrunderea ilegală pe teritoriul României, din Ucraina, a 35 de  migranţi proveniţi din Pakistan, Afganistan, Irak sau Siria.
Migranţii erau preluaţi în zona oraşului Cernăuţi de către numitul M.D, care organiza cu sprijinul unor complici, cetăţeni ucraineni, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde, în România, prin zona comunei Brodina, județul Suceava.
Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către numitul B.A. şi cu ajutorul altor călăuze, cetăţeni români, erau transportaţi pe teritoriul României şi  găzduiţi până la momentul predării lor către alţi membri ai grupului, care asigurau deplasarea migranţilor către frontiera de vest, organizându-le trecerea ilegală a frontierei de stat în ţări din Spaţiul Schengen.
Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea acestora peste frontiera verde, fie prin ascunderea lor în mijloace de transport.
Pe teritoriul Ungariei, migranţii erau preluaţi cu microbuze de către alte persoane aflate în legătură cu liderul grupării, fiind transportaţi pe teritoriul Austriei.
Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Ucraina (Cernăuţi)–România–Ungaria-Austria (Viena) se percepea suma de 4.000-4.500 USD, bani care erau împărţiţi între membrii grupării.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificaţi 13 migranți (11 afgani și 2 sirieni) introduşi anterior, în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind sesizat Serviciul pentru Imigrări Suceava.

La percheziţii, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe sume de bani, documente de identitate, o armă cu gaz şi mai multe autoturisme.

Procurorii D.I.I.C.O.T–S.T Suceava au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 5 persoane, urmând a fi solicitată Tribunalului Suceava arestarea preventivă a acestora.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

De asemenea, procurorii au beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, al Poliţiei de Frontieră Române şi de colaborarea cu Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD