Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
10 comentarii

Filmul spagii, sau Despre caracterul nepublic al urmaririi penale


12 octombrie 2007 | JURIDICE.ro, Costel Gilca

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Legat de "filmul spagii", am tot citit si auzit cum ca aceasta faza a urmarii penale are caracter nepublic si m-am intrebat:
– Care este finalitatea acestui aspect, de ce este neaparat nepublica aceasta etapa?
– Ce anume a incalcat procurorul care a prezentat (daca el ar fi prezentat) aceste date la TVR?

Si ma gandesc la urmatoarele:

1. Caracterul secret al acestei faze a procesului penal vizeaza STRANGEREA PROBELOR. Adica dosarul nu are caracter public pentru ca prin difuzarea unor piese din dosar cercetarea penala ar fi ingreunata, iar invinutul/inculpatul, avand cunostinta de piesele de la dosar, ar incerca sa zadarniceasca demersul organului de cercetare.

Asadar caracterul secret al acestei parti vizeaza o procedura interna si NU reprezinta UN DREPT AL faptuitorului. Cu atat mai putin un drept fundamental al omului. In masura in care un procuror a facut publice piese din dosar, el nu a incalcat un drept fundamental al omului, ci a compromis buna desfasurare a anchetei.

In consecinta, nu a fost incalcat nici un drept al domnului Muresan, ci doar a fost periclitat mersul anchetei.

2. Pentru textele legal incalcate de procuror nu mi-am raspuns…

Precizare: nu sunt penalist, nu sunt nici macar specialis pe drepturile omului si nici pe CEDO, insa personal nu vad ce articol de lege a fost incalcat, pentru ca finalitatea caracterului nesecret al urmaririi penale (fara inceperea actiunii penale) exceptie de la contradictorialitatea procesului, nu este o garantie a libertatii individului ci este o garantie a bunei desfasurari a justitiei. Poate ma insel, si poate un procuror sau un specialist in drepturile omului sa ma lamureasca unde am gresit…

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii