Filmul spagii, sau Despre caracterul nepublic al urmaririi penale
12 octombrie 2007 | JURIDICE.ro, Costel Gilca
Legat de "filmul spagii", am tot citit si auzit cum ca aceasta faza a urmarii penale are caracter nepublic si m-am intrebat:
– Care este finalitatea acestui aspect, de ce este neaparat nepublica aceasta etapa?
– Ce anume a incalcat procurorul care a prezentat (daca el ar fi prezentat) aceste date la TVR?
Si ma gandesc la urmatoarele:
1. Caracterul secret al acestei faze a procesului penal vizeaza STRANGEREA PROBELOR. Adica dosarul nu are caracter public pentru ca prin difuzarea unor piese din dosar cercetarea penala ar fi ingreunata, iar invinutul/inculpatul, avand cunostinta de piesele de la dosar, ar incerca sa zadarniceasca demersul organului de cercetare.
Asadar caracterul secret al acestei parti vizeaza o procedura interna si NU reprezinta UN DREPT AL faptuitorului. Cu atat mai putin un drept fundamental al omului. In masura in care un procuror a facut publice piese din dosar, el nu a incalcat un drept fundamental al omului, ci a compromis buna desfasurare a anchetei.
In consecinta, nu a fost incalcat nici un drept al domnului Muresan, ci doar a fost periclitat mersul anchetei.
2. Pentru textele legal incalcate de procuror nu mi-am raspuns…
Precizare: nu sunt penalist, nu sunt nici macar specialis pe drepturile omului si nici pe CEDO, insa personal nu vad ce articol de lege a fost incalcat, pentru ca finalitatea caracterului nesecret al urmaririi penale (fara inceperea actiunii penale) exceptie de la contradictorialitatea procesului, nu este o garantie a libertatii individului ci este o garantie a bunei desfasurari a justitiei. Poate ma insel, si poate un procuror sau un specialist in drepturile omului sa ma lamureasca unde am gresit…
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro