Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Trafic de influență. Trimitere în judecată
22.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului P.V., comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – august 2013, inculpatul P.V., în calitate de comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, a pretins și a primit de la o persoană care administrează o societate comercială (denunțătoare în cauză), în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de 1.000 euro și zece saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor lucrători de poliție din IPJ Bihor și asupra unor funcționari din cadrul DGFP Bihor și Garda Financiară Bihor și că, prin intermediul acestora, o poate ajuta pe respectiva persoană în cursul unor verificări și controale ale acestor instituții la firma administrată de aceasta.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În cursul anului 2013, IPJ Bihor efectua cercetări într-o cauză penală, în cadrul căreia erau verificate și activitățile comerciale ale societății comerciale administrate de persoana care avea să formuleze denunț în prezentul dosar și, în contextul verificărilor, administratorului i-au fost solicitate documente financiar–contabile ale societății.
În aceste condiții, prin intermediul unei alte persoane, administratorul societății comerciale l-a cunoscut pe inculpatul P.V., comisar în cadrul Comisariatului Județean al Gărzii Financiare Bihor.
Inculpatul P.V., aflând de la administrator că se fac verificări de organele de poliție în legătură cu activitatea societății, s-a arătat interesat atât de documentele solicitate, de lucrătorii de poliție care efectuau cercetări și de situația societății comerciale, în legătură cu implicarea acesteia într-o eventuală cauză penală.
În urma informațiilor primite de la administrator, inculpatul P.V. l-ar fi sfătuit să declanșeze procedura de insolvență a uneia dintre cele două societăți comerciale, indicându-i o societate specializată în această procedură. De asemenea, l-ar fi sfătuit, după cum susține administratorul, să își continue activitatea cu una dintre firme, deoarece pe fondul reorganizării Ministerului de Finanțe, cei care au atribuții de control ar fi fost ocupați cu alte probleme. Totodată, l-ar fi încurajat pe administrator să presteze în continuare aceleași operațiuni comerciale, asigurându-l că ceea ce face este legal și că aceste activități sunt practicate și de alții.
În schimbul asigurării protecției și a sfaturilor date, inculpatul P.V. ar fi pretins și primit de la administrator contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul proprietate personală, respectiv 300 lei, promițând în schimb că îi va acorda sprijin și ajutor pe viitor, afirmând că are cunoștințe la poliție, finanțe și gardă financiară și că are influență în aceste instituții.
Pe baza influenței pe care inculpatul P.V. a lăsat să se creadă că o are asupra unor lucrători de poliție din cadrul IPJ Bihor, respectiv a unor funcționari din cadrul DGFP Bihor și Garda Financiară Bihor, prin intermediul cărora poate rezolva eventuale probleme în care ar putea fi implicat administratorul societății comerciale, în perioada mai – august 2013, inculpatul P.V. a pretins și primit de la acesta sume de bani cuprinse între 50 și 100 euro. Pe lângă sumele de bani pretinse P.V. ar fi cerut diferite cantități de zahăr, în total 10 saci a câte 50 kg fiecare, pe care venea personal și le ridica de la sediul firmelor administratorului.
Administratorul denunțător a precizat că ar fi notat în agendă unele dintre sumele de bani pe care i le-ar fi dat lui P.V., pentru a justifica cheltuielile firmei. Despre sumele de bani și cantitățile de zahăr pretinse și primite de inculpatul P.V., a aflat și o altă persoană, cea care a intermediat inițial contactul dintre administrator și comisarul de gardă financiară, existând chiar situații în care, în lipsa administratorului, inculpatul P.V. îi cerea acestuia sume de bani, pe care acesta din urmă și le recupera, în cele din urmă, de la administrator. În două situații, P.V. i-ar fi cerut persoanei respective să îi transporte sacii de zahăr la locuința unei persoane din familia comisarului.

Procurorii au propus instanței de judecată să se pronunțe cu privire la confiscarea, de la inculpatul P.V., a echivalentului în lei a 1.000 euro și echivalentul a 350 euro, contravaloarea a zece saci cu zahăr de 50 kg/sac.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

În cauză, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție–Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti