Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu. Punerea în mișcare a acțiunii penale
23.04.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Abuz în serviciu. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați:
F.S., director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
S.A. și S.D., soră, respectiv cumnat ai primului menționat, asociați la SC PROCERA AGROCHEMICALS, P.D.A. și O.C., executor judecătoresc, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se menționează că există probe care susțin următoarea stare de fapt:
Inculpatul F.S., în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (funcție pe care a deținut-o în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2008), cu știință, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitație organizată de inculpatul O.C., la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei și la îndestularea în acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care S.A., sora lui F.S. era asociată.
F.S., în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva stațiunii de cercetare pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de SC PROCERA AGROCHEMICALS s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui S.A. și S.D. (soră și cumnat ai lui F.S.), asociați la SC PROCERA AGROCHEMICALS, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modul de acțiune descris.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și inculpatul P.D.A., care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către F.S.. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de P.D.A. în contul executorului judecătoresc O.C., în vederea distribuirii acesteia către creditori.
Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul O.C. a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea.
Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piață actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat.

Inculpaților F.S., S.A., S.D., P.D.A. și O.C. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti