Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ICCJ. Restituirea sumelor plătite în plus de angajator la Fondul de asigurări de sănătate
02.06.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Asigurări, C. administrativ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunea prin care se solicită restituirea sumelor plătite de angajator la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, care depăşesc valoarea cotei de contribuţie datorată conform legii, priveşte un raport juridic de drept fiscal, astfel cum este definit de prevederile Codului de procedură fiscală, având în vedere că art. 2 din Codul fiscal include la lit. c) contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii la asigurări sociale de sănătate datorată de angajator bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Prin urmare, litigiul având acest obiect intră în sfera contenciosului administrativ fiscal, fiind de competenţa instanţei specializate în această materie, conform art. 10 din Legea nr. 554/2004, în speţă nefiind aplicabile dispoziţiile OUG nr. 158/2005 care privesc modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor şi care sunt aplicabile în raporturile dintre beneficiarul indemnizaţiei care s-a aflat în concediu şi cel obligat la plata indemnizaţiei, respectiv angajator sau o altă instituţie. (Decizia nr. 647 din 25 februarie 2014 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti