Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Reglementari privind activitatile de transport rutier de marfuri periculoase

16.10.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial nr. 696/15 octombrie 2007 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1175/2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a activitatii de transport rutier de marfuri periculoase in Romania.

La data intrarii in vigoare a acestei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 1374/2000 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea etapizata in traficul intern a prevederilor Acordului european referitor la transferul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957 si la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.

Normele aprobate se aplica transporturilor rutiere de marfuri periculoase efectuate pe teritoriul tarii, activitatilor de control efectuate in transportul rutier de marfuri periculoase la vehiculele care circula sau intra pe teritoriul Romaniei dintr-un alt stat, precum si controalelor desfasurate in intreprinderi.

In cazul in care Ministerul Transporturilor considera ca dispozitiile referitoare la siguranta transporturilor rutiere de marfuri periculoase sunt insuficiente pentru a limita pericolele generate de transport in cazul unui eveniment, va notifica Comisia Europeana despre masurile pe care isi propune sa le ia, urmand ca aceste masuri sa fie aplicate numai dupa obtinerea acceptului Comisiei.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor poate autoriza desfasurarea unor operatiuni ad-hoc de transport rutier de marfuri periculoase in trafic intern, care sa fie interzisa prin anexele la A.D.R., cu conditia ca aceasta operatiune sa nu aduca atingere sigurantei sau securitatii si sa fie clar limitata in timp si scop. De asemenea, pot fi adoptate, pe perioade ce nu pot depasi 5 ani, derogari de la respectarea anexelor mentionate.

In cazul producerii unui eveniment grav in timpul transportului de marfuri periculoase pe teritoriul Romaniei, al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat care este parte contractanta la A.D.R., intreprinderile inregistrate in Romania, ale caror vehicule sunt implicate in accident, au obligatia de a redacta un raport, pe care il vor transmite Ministerului Transporturilor.

De asemenea, la sfarsitul fiecarui an, intreprinderile vor transmite Ministerului Transporturilor un raport privind activitatea desfasurata, asa cum este prevazut in Regulamentul pentru desemnarea, pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, aprobat prin Ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1044/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week