Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Urmărire penală
24.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
K.A.I.F., vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– luare de mită,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite,
– spălare a banilor (trei fapte);
M.A., administrator al grupului de societăți LOTUS MARKET Oradea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
spălare a banilor (două fapte);
B.V.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
complicitate la luare de mită,
spălare a banilor (trei fapte);
R.G.I., administrator al societății MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
spălare a banilor;
R.B., administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
spălare a banilor (două fapte);
M.F., cetățean maghiar, administrator al societății KEVIEP Kft Debrețin, Ungaria, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
– spălare a banilor;
M.F.L., cetățean maghiar, administrator al societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
spălare a banilor;

Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale rezultă următoarele:
1. Suspecții K.A.I.F., B.V.L. și R.B. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005–2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de suspectul B.V.L. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.
Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul R.B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit suspectului K.A.I.F. (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul K.A.I.F., în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.
2. Suspecții K.A.I.F., M.A., B.V.L., R.G.I., M.F. și M.F.L. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia, în perioada 2003–2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care K.K.D. le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de suspectul B.V.L., respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de suspectul R.G.I. . În concret, K.K.D. a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro.
Cei 300.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul M.F., în calitate de asociat majoritar și administrator al societății K.K.D., le-a plătit suspecților K.A.I.F. și M.A. pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
3. Suspecții K.A.I.F., M.A., B.V.L. și R.B. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia, în perioada 2003–2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de suspectul B.V.L.. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.
Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul R.B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit suspecților K.A.I.F. și M.A. pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Celor șapte persoane menționate li s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti