Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Craiova. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori. Percheziții domiciliare. Arestare preventivă
24.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Craiova. Constituire a unui grup infracţional organizat ,trafic de persoane şi trafic de minori. Percheziţii domiciliare. Arestare preventivă.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au efectuat 10 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Olt, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii traficului de persoane şi a traficului de minori.

La data de 23 aprilie 2014, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au pus în mişcare acţiunea penală faţă de 12 inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare la un grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1, 2, 3 şi 6 Cp, trafic de minori, prev. de art. 211 alin. 1 Cp, trafic de persoane, prev. de art. 210 alin. 1 lit. a Cp, proxenetism prev. de art. 213 alin. 1 şi 2 Cp şi spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002.

Din datele şi probele existente rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2006-2014, membrii  grupului infracţional organizat, format din peste 20 de persoane, structurat pe mai multe paliere, au racolat de pe raza judeţelor Olt, Dolj şi Teleorman peste 30 de persoane de sex feminin, inclusiv minore, pe care le-au transportat pe teritoriile Spaniei, Franţei, Italiei şi Germaniei, unde le-au obligat să practice prostituţia în diferite cluburi de noapte, în folosul grupului infracţional, sumele de bani rezultate din această activitate (peste 500.000 euro) fiind trimise membrilor grupării prin serviciile Western Union, Money Gram.
Procurorii DIICOT au reţinut că liderul grupării, inculpatul G.F stabilea legăturile cu persoane de pe teritoriile Germaniei, Spaniei, Franţei şi Italiei, administratori ai unor  cluburi de noapte, unde victimele practicau prostituţia.
De asemenea există suspiciuni că o parte a grupării avea ca atribuţii identificarea victimelor, persoane  cu o situaţie materială precară, provenite din familii dezorganizate, în scopul determinării acestora la practicarea prostituţiei în ţările unde urmau să fie exploatate.
Alţi membri ai grupării se ocupau de racolarea, transportul şi cazarea victimelor pe teritoriile ţărilor menţionate, de supravegherea acestora precum şi de colectarea sumelor de bani rezultate din activitatea de prostituţie.
Sumele de bani obţinute din activitatea infracţională erau folosite pentru achiziţionarea de autoturisme de lux, terenuri şi imobile.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost ridicate mai multe sume de bani, documente de călătorie şi de transfer bancar.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 5 persoane, urmând a fi solicitată Tribunalului Dolj, arestarea preventivă a acestora.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti