Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Grefierul viitorului. Profesionalism si atitudine pozitiva
16.10.2007 | JURIDICE.ro

Asa cum v-am informat, ieri s-a desfasurat festivitatea de deschidere a anului scolar pentru cei 100 de cursanti ai Scolii Nationale de Grefieri, in prezenta directoarei Cristina-Mihaela Craciunescu, a directoarei adjuncte Tania Badin si a Laviniei Ionescu, indrumator de an pentru grefierii pentru parchete.

Au participat si:
– Mihai Selegean, directorul Institutului National al Magistraturii
– Alexandru Ionescu, secretarul general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii.

Toti cursantii au primit mape cu structura anului scolar 2007-2008, lista formatorilor, planul de invatamant al anului scolar 2007-2008, informatii privind conducerea SNG, a aparatului tehnic, refertioare la biblioteca (program si persoane de contact), extras din Regulamentul de organizare si functionare al Scolii Nationale de Grefieri, extrase din Revista Grefieru'.

Tania Badin isi exprima speranta ca starea de spirit a cursantilor la absolvirea Scolii sa fie foarte buna, „sa va fie bine ca ati trecut pe la SNG pentru veti sti carte. Ne dorim cursanti veseli, destepti, cu bun simt. Am avut promotii de care ne amintim cu mare drag, suntem in continuare o familie In mape am pus un minim de materiale despre ce inseamna SNG. Astazi promitem sa nu va tinem foarte mult insa maine de la 8:30 ne vedem pentru a merge la practica.” Informeaza ca vor urma trei zile (marti, miercuri, joi) de practica la instante si parchete iar vineri cursantii vor trebui sa opteze pentru specializarea de grefier de instanta sau parchet. „Multi nu aveti o imagine clara despre ce inseamna munca de grefier.” Citeste cateva fragmente aparute in revista Grefieru' (un fel de jurnal tinut de o fosta cursanta in 2004). „Profesia aceasta o sa va maturizeze foarte mult si o sa vedeti ca oameni care nu au ce face acasa vin si ne dau noua de lucru in vreme ce oameni cu probleme adevarate isi gasesc greu rezolvarea”. In ceea ce priveste prezenta, confirma ca este obligatorie, SNG fiind o scoala post universitara unde „veti invata pe rupte. Aveti obligatia sa veniti la toate cursurile. La 8 absente pe luna se taie o zi din salariu.” In caz de absente justificate, cursantii trebuie sa aduca dovada (certificat medical, de exemplu). Intreaba cati ditre cursanti au fost grefieri – patru, cati dintre ei au fost avocati – unul, cati dintre ei au fost consilieri juridici – sapte. „Meseria de grefier nu seamana cu nicio alta meserie.” Le vorbeste despre cele trei zile de practica din saptamana aceasta: „Ne-am gandit sa intrati in sedinta insotiti. Apoi va vor fi prezentate instantele si veti fi dusi sa vedeti compartimentele important: grefa, registratura, arhiva.” Face o scurta trecere in revista a ceea ce inseamna fiecare dintre acestea. Mentioneaza de o posibila modificare a legii in sensul schimbarii denumirii de grefier in asistent de judecator care sa-l ajute pe judecator la redactarea hotararii. „In acest moment, grefieri fac putin. Exceptie, SNG-istii, asa cum o sa fiti numiti si dumneavoastra, care sunt tratati de judecatori cu respect.” Continua cu ce vor vedea in zilele de practica. O roaga pe Lavinia Ionescu sa prezinte cateva informatii despre practica de la parchete.

Lavinia Ionescu mentioneaza ca diferenta dintre grefierul de instanta si grefierul de parchete este foarte mare „datorita naturii activitatii. Activitatea grefierului de instanta este altceva fata de activitatea grefierului de parchete. Vom merge impreun, vom vizita cele 6 parchete.” Descrie, pe scurt, compartimentele registratura, grefa, arhiva si activitatea grefierului de parchete.”

Cristina-Mihaela Craciunescu: Nu se va relua ceea ce s-a predat la facultate „ideea este ca trebuie sa stiti ce ati invatat in facultate si aici o sa invatati sa o aplicati in actele procedurale. Evaluarea se face in mod continuu (prin participarea orala) dar si la final (prin promovarea examenului).”

Tania Badin: Pentru prima data exista seminarii de cooperare juridica internationala, „veti sti sa comunicati cu colegii grefieri din alte tari.” Cursantii vor primi bursa (673RON, echivalentul salariului unui grefier debutant), bursa „care are natura unui drept salarial”. Confirma ca exista discutii pentru decontarea cheltuielillor de cazare, SNG-ul neoferind locuri in camine.

La apelul nominal a absentat o singura cursanta.

Pentru STIRI.JURIDICE, Alina Matei


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.