Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Mediere

Componentele sau “motoarele” justiției private

28 aprilie 2014 | Ilie DORIN

Justitia privata este modul persoanelor din conflict de a isi face ele singure dreptate – legal si legitim – prin buna-intelegere si buna-credinta, in mod voluntar si amiabil. O societate cu o cultura dialogala si cu o istorie in solutionarea pasnica a diferendelor ar fi o societate in care primeaza justitia privata si nu cea statala. Solutionarea amiabila a conflictelor – justitia privata – necesita o educatie a cetatenilor in spiritul analizei situatiilor in care se afla, a solutiilor posibile la acea situatie (o evaluarea a perspectivelor situatiei) si a negocierii unor solutii care sa le multumeasca pe cat posbil.

In sistemele de drept unde justitia statala este principala cale de solutionare a conflictelor si educarea cetatenilor este in spiritul solutionarii oricaror dispute de catre un judecator, justitia privata devine desueta, nefolositoare, neuzitata, o metoda derizorie. Acest lucru s-a intamplat in ultimele secole. Mai mult, in sistemele de drept post-totalitare obisnuinta cu abordarea exclusiv judiciara a litigiilor este o mostenire a exclusivitatii solutionarii diferendelor de catre stat. In acest context justitia privata ramane o “unealta ruginita” aproape toate litigiile merg in instanta spre judecare, de unde si numarul tot mai mare al dosarelor judiciare inregistrate de la an la an. Sufocarea judecatorilor cu un numar record de dosare solutionate , ingreunarea timpilor de judecare a unui dosar, inmultirea etapelor si fazelor procesuale, fac ca aparatul judiciar de stat sa devina neputincios.

Necesitatea statului de a apela la justitia privata este inerenta. Justitia privata apare in acest context pentru stat ca o vitala gura de oxigen[1]. In acest proces de reorientare a statului catre justitia privata s-au edificat anumite “motoare” ale justitiei private.

Justitia privata are la dispozitie aceste procedee de a se face mai vizibila, mai importanta si mai prolifica. Solutionarea cat mai multor litigii pe cale amiabila creste gradul de prolificitate a justitiei private. Aceste motoare sunt metode de rezolvare amiabila a disputelor: medierea, negocierea, facilitarea, concilierea, negocierea de pace[2]. Trebuie mentionat ca toate aceste metode insumeaza modalitatea de infaptuire si aplicare a justitiei private de catre cetatenii aflati in conflict; desi unele dintre ele implica prezenta unui tert, puterea decizionala in ceea ce priveste o solutie la conflict este in mana partilor, ceea ce da nota caracteristica justitiei private fata de justitia statala unde solutia este impusa de un judecator.

Medierea este un proces structurat in sedinte de mediere in care un tert neutru si specializat in tehnici de comunicare si negociere, analizeaza impreuna cu partile intreaga situatie conflictuala, raporturile dintre parti, substanta conflictului, solutiile acestora cu privire la conflict, ajutandu-le sa isi prioritizeze nevoile si interesele incidente in cauza, si in functie de toate acestea sa isi negocieze o solutie amiabila la conflict. Medierea este cea mai raspandita forma de solutionare amiabila a conflictelor, facand progrese importante in ultimii ani in majoritatea statelor europene si nu numai. Promovarea medierii si a mediatorilor este o preocupare si a Uniunii Europene, care doreste sa vina in ajutorul justitiabililor prin simplificarea solutionarii conflictelor dar si al statelor prin decongestionarea numarului mare de dosare din instante[3].

Negocierea presupune discutarea in mod direct a partilor din conflict a unei solutii amiabile. Este folosita in general in domeniul comercial unde tehnicile de negociere si pozitiile sunt binecunoscute de catre fiecare parte din conflict. “Negocierea poate fi abordata de catre partile din conflict in mod competitiv, de colaborare sau edificator”[4]. Poate fi folosita cu succes in conflictele de orice tip, atat cat partile sunt deschise, au un grad mare de acceptare a situatiei si sunt decise spre discutarea problemelor pe larg si fara constrangeri. Negocierea este metoda care nu implica niciun cost pentru partile din conflict.

Facilitarea si Concilierea presupun mai mult imbunatatirea cadrului relational dintre parti, prin interventia unui tert neutru cu rol conciliant. In general conciliatorii si facilitatorii invedereaza partilor din conflicte schimbul de perceptie asupra situatiei conflictuale, schimbarea perceptiei asupra pozitiei partilor, determinarea in a schimba modul de abordare a problemei. Facilitarea si Concilierea nu sunt atat de raspandite si uzitate, deoarece nu sunt cunoscute. Rolul si locul lor in justitia privata este foarte important. In acest moment, medierea a preluat din functiile concilierii si facilitarii, mediatorii avand si rol de conciliatori si facilitatori, in scopul determinarii si generarii de solutii amiabile la conflict.

Negocierea edificatoare este un concept relativ nou, dar face parte din justitia privata. Este o negociere principiala, asa cum este si negocierea directa ori negocierea mediata, insa plusul adus de catre negocierea edificatoare este un plus pentru comunitatea unde a avut loc conflictul. Solutionarea conflictului va trebui sa tina cont si de incidenta si efectele conflictului in mediul social unde raportul conflictual a avut loc. “Pe langa definirea intereselor comune partile vor defini si interesul comunitatii iar atunci cand cauta impreuna solutiile teoretice stabilesc si masurile necesare pentru punerea lor in practica fara a leza interesul comunitar”[5]. Astfel solutionarea problemei duce si la rezolvarea efectelor negative pe care le-a avut conflictul asupra comunitatii.

Toate aceste metode pot fi propulsoare ale justitiei private. Educarea justitiabililor in spiritul solutionarii amiabile a disputelor trebuie sa fie efortul constant al statului. De asemenea, justitiabilii trebuie sa cantareasca daca solutionarea amiabila este oportuna in conflictul lor, care sunt costurile unei justitii private si unei justitii statale; ne referim la costuri finanicare, de timp si emotionale, costuri care defera de la conflict la conflict. Decizia de a apela la justitia statala ori privata ramane in puterea persoanelor aflate in conflict. Statul si practicienii dreptului trebuie sa ofere justitiabilului cadrul corespunzator solutionarii cat mai eficiente a litigiului.

Metodele amiabile de solutionare a litigiilor pot face din justitia privata o piesa importanta in managementul disputelor/litigiilor, pe langa justitia statala. Justitia privata trebuie incurajata de asemenea si de cei din aparatul judiciar. Avem in vedere existenta unor litigii ce sunt conflicte cu un grad ridicat de solutionare amiabila, cum pe de alta parte exista si litigii cu un grad scazut de solutionare amiabila, care trebuie deduse judecatii.

Metodele alternative de solutionare a conflictelor sunt instrumente pe care statul le poate folosi cu sucess pentru a echilibra sistemul judiciar si a eficientiza actul de justitie. Avantajele justitiei private trebuie sa aiba consistenta necesara determinarii justitiabilului sa apeleze la metode amiabile.

Justitia privata nu exclude justitia statala ci o completeaza intr-un mod excelent, atat cat toti participantii la actul de justitie statala – judecatori, procurori, avocati, juristi, organe ale politiei judiciare, si toti participantii la justitia privata – mediatori, facilitatori, negocietatori, conciliatori isi cunosc rolul si locul lor in acest sistem de management al disputelor.


[1] Cristi Danilet, conform http://www.medierenet.ro/2013/10/01/cristi-danilet-medierea-este-o-gura-de-oxigen-o-salavare-pe-care-justitia-romana-o-asteapta/#.U1gvR1WSza8
[2] Constantin A.Z. Ciurel, Negocierea Edificatoare, Ed Nomina, Bucuresti 2014, pag 150
[3] Mai multe despre politicile europene in domeniul medieiri puteti citi aici https://www.juridice.ro/318007/politicile-europene-in-domeniul-medierii-ca-solutie-alternativa-la-instantele-de-judecata.html
[4] Constantin A.Z. Ciurel, Idem, pag 151
[5] Ibidem pag 56.


Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership