« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

Tribunalul Braşov. Inducere în eroare ref. imposibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii. Consecinţe
28.04.2014 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Braşov, respingând recursul declarat de organul constatator, a menţinut ca temeinică şi legală sentinţa instanţei de fond prin care s-a admis plângerea contravenţională formulată în cauză, după ce prima instanţă a reţinut că, în condiţii normale, simpla omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitării a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, în lipsa unei vătămări concrete care să i se fi produs petentei din cauza acestei omisiuni, nu ar putea să atragă anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, întrucât nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii.

În cauza de faţă însă, instanţa constată că nu este vorba de o simplă omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, ci, din analiza procesului-verbal se observă ca agentul constatator a menţionat expres ca „pentru contraventiile de la punctele 1 si 2, contravenientul nu are posibilitatea să achite în termen de 48 de ore, de la data comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”(deşi legea prevedea această posibilitate – s.n.).

În condiţiile în care petenta a fost indusă în eroare chiar de către agentul constatator că nu avea posibilitatea să achite jumătate din minimul amenzii, instanţa a constatat că există o vătămare, iar aceasta vătămare nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de contravenţie prin care petenta a fost sancţionată cu amenda de 60000 lei, întrucât instanţa nu o poate repune pe petentă în termenul de 48 de ore. (Decizia civilă nr. 282/R din 8 martie 2013 pronunţată de Tribunalul Braşov)

Andrei PAP

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.