Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Tribunalul Braşov. Inducere în eroare ref. imposibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii. Consecinţe


28 aprilie 2014 | Andrei PAP
Secţiuni: Contencios contravențional, Jurisprudență Tribunale, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Tribunalul Braşov, respingând recursul declarat de organul constatator, a menţinut ca temeinică şi legală sentinţa instanţei de fond prin care s-a admis plângerea contravenţională formulată în cauză, după ce prima instanţă a reţinut că, în condiţii normale, simpla omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitării a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, în lipsa unei vătămări concrete care să i se fi produs petentei din cauza acestei omisiuni, nu ar putea să atragă anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, întrucât nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii.

În cauza de faţă însă, instanţa constată că nu este vorba de o simplă omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, ci, din analiza procesului-verbal se observă ca agentul constatator a menţionat expres ca „pentru contraventiile de la punctele 1 si 2, contravenientul nu are posibilitatea să achite în termen de 48 de ore, de la data comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”(deşi legea prevedea această posibilitate – s.n.).

În condiţiile în care petenta a fost indusă în eroare chiar de către agentul constatator că nu avea posibilitatea să achite jumătate din minimul amenzii, instanţa a constatat că există o vătămare, iar aceasta vătămare nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de contravenţie prin care petenta a fost sancţionată cu amenda de 60000 lei, întrucât instanţa nu o poate repune pe petentă în termenul de 48 de ore. (Decizia civilă nr. 282/R din 8 martie 2013 pronunţată de Tribunalul Braşov)

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro