« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

Tribunalul Braşov. Inducere în eroare ref. imposibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii. Consecinţe
28.04.2014 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Tribunalul Braşov, respingând recursul declarat de organul constatator, a menţinut ca temeinică şi legală sentinţa instanţei de fond prin care s-a admis plângerea contravenţională formulată în cauză, după ce prima instanţă a reţinut că, în condiţii normale, simpla omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitării a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, în lipsa unei vătămări concrete care să i se fi produs petentei din cauza acestei omisiuni, nu ar putea să atragă anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, întrucât nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii.

În cauza de faţă însă, instanţa constată că nu este vorba de o simplă omisiune a agentului constatator de a menţiona în procesul-verbal posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii în termen de 48 de ore, ci, din analiza procesului-verbal se observă ca agentul constatator a menţionat expres ca „pentru contraventiile de la punctele 1 si 2, contravenientul nu are posibilitatea să achite în termen de 48 de ore, de la data comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”(deşi legea prevedea această posibilitate – s.n.).

În condiţiile în care petenta a fost indusă în eroare chiar de către agentul constatator că nu avea posibilitatea să achite jumătate din minimul amenzii, instanţa a constatat că există o vătămare, iar aceasta vătămare nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de contravenţie prin care petenta a fost sancţionată cu amenda de 60000 lei, întrucât instanţa nu o poate repune pe petentă în termenul de 48 de ore. (Decizia civilă nr. 282/R din 8 martie 2013 pronunţată de Tribunalul Braşov)

Andrei PAP

 
Secţiuni: C. contravențional, Jurisprudență Tribunale, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD