Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Jurnal de instanță: Nu mă opun, domnule președinte!


27 aprilie 2014 | Gabriela PINTEA
Secţiuni: Opinii, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ușor derutat, ca noi toţi de altfel, de prevederile Legii nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, reclamantul din povestea mea a depus o cerere de chemare în judecată având aceeași cauză, același obiect și aceleași părți pe rolul a două instanțe de grad diferit. Prima cerere a ajuns la Înalta curte de Casație și Justiție, în vederea soluționării unui conflict negativ de competență. Cel de al doilea dosar a ajuns, după o singură declinare de competență, pe biroul meu. Directorul mi l-a dat și, râzând, mi-a spus: ”Instanța vrea să îl trimită la Înalta Curte, în vederea conexării cu celălalt dosar.” M-am uitat la el pe deasupra ochelarilor și i-am spus: ”Ce conexare? În dosarul de la Înalta Curte se soluționează un conflict negativ de competență.”

M-am dus în instanță în primul rând mânată de curiozitatea de a citi încheierea de ședință de la termenul trecut. După ce am citit-o, am vrut să mai știu doar un singur lucru: numele judecătorului care prezidase ședința. Acesta era președintele secției, iar ”conexarea” reținută în încheierea de ședință avea la bază excepția de litispendență invocată de una dintre părți prin întâmpinare. Același judecător a intrat și acum în ședință și, atunci când mi-a venit rândul, mi-a explicat pe un ton de o politețe și de un calm desăvârșite că va trimite dosarul la Înalta Curte, unde se află o cerere identică și unde se discută un conflict negativ de competență, în vederea conexării. Atât și nimic mai mult. M-a întrebat dacă mă opun. Răspunsul meu? A fost ”nu”, desigur!

Câteva considerații teoretice pentru cei fără studii juridice și care nu înțeleg absurdul situației: instanța în fața căreia se ivește un conflict negativ de competență suspendă din oficiu judecarea cauzei și înaintează dosarul instanței competente să soluționeze conflictul. Într-o cauză a cărei judecată a fost suspendată nu se poate pune problema discutării excepției de litispendență. Mai apoi, instanța căreia i se înaintează dosarul este competentă doar să soluționeze conflictul, respectiv să stabilească, prin regulator de competență, care este instanța competentă să soluționeze cauza. Hotărârea se ia în camera de consiliu, fără citarea părților. Or, o excepție de litispendență se pune în discuția contradictorie a părților, părți care trebuie să fie legal citate pentru termenul la care se discută excepția.

Nu, nu am avut nicio dilemă și nici nu o să am vreuna. Dacă aș fi din nou în aceeași situație răspunsul meu ar fi tot ”nu”. Nu aș încerca să îi explic unui judecător nimic din cele arătate în paragraful precedent. Iar când acel judecător mai este și președintele secției unde am dosarul, nu mai pot să spun decât ”Nu mă opun, domnule președinte!”. Din păcate, pentru unii dintre cei ajunși în funcții de conducere în România știința de carte este opțională.

Gabriela PINTEA
consilier juridic

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro