Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Fiat Justitia 2014 – Ediția a X-a, aniversară. Cum a fost
28.04.2014 | Iulia Diana DAVID

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

„Fiat Justitia” este un concurs de pledoarii destinat studenților pasionați de științele juridice. Acesta abordează și supune spre analiză probleme specifice drepturilor omului, având structura unui moot court, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Concursul a urmărit promovarea principiilor și valorilor europene în ceea ce privește protecția juridică a drepturilor omului, oferind un cadru competitiv în care studenții să își poată consolida cunoștințele în acest domeniu devenit imperativ în portofoliul oricărui jurist modern, însuși prin faptul că instanțele românești sunt obligate să ia în considerare jurisprudența CEDO. Speța supusă spre analiză în această ediție a fost una deosebit de complexă, ce a atins un domeniu vast de probleme și de arii disciplinare de stringentă actualitate în mediul european și internațional cum ar fi arbitrajul, proprietatea intelectuală și în special protecția de care trebuie să beneficieze persoanele și grupurile de persoane cu dizabilități, în sistemul juridic al statelor membre ale Consiliului Europei și în sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului. Din acest punct de vedere, cauza ipotetică Fiat Justitia 2014, împrumută problematici din cauza Valentin Câmpeanu, pendinte pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului.

Concursul „Fiat Justitia” este structurat în două etape. Prima etapă este una teoretică și presupune redactarea unui memoriu prin tratarea problemelor juridice sub forma unor capete de cerere, iar cea de-a doua etapă, una practică, presupune prezentarea unei pledoarii construite pe baza memoriului redactat. Cele două etape sunt punctate separat.

O condiție esențială în elaborarea memoriului o presupune cercetarea amănunțită a doctrinei și jurisprudenței relevante, ocazie cu care studenții se familiarizează cu lucrările de referință și punctele de vedere pertinente ale unor autori consacrați. Data trimiterii memoriilor este una fixă, motiv pentru care studenții se obișnuiesc cu anumite termene în care sunt obligați să se încadreze. Acestea urmează să fie trimise judecătorilor pentru o analiză în detaliu, urmând ca echipa care a redactat cel mai bun memoriu să primească un premiu special din partea juriului pentru efortul și munca depusă.

Cea de-a doua etapă este una cel puțin la fel de importantă, în sensul că echipele au ocazia să își impună public punctele de vedere elaborate pe marginea speței, în fața judecătorilor și a publicului în sălile de pledoarii. Această etapă presupune nu doar buna stăpânire a cazului ci și folosirea unui limbaj adecvat, cunoașterea unor precedente judiciare relevante și a doctrinei de specialitate. Studentul care ”convinge’’ cel mai bine juriul prin argumentele sale juridice va fi desemnat câștigătorul premiului pentru cel mai bun pledant.

Acest concurs îi învață pe studenți să privească o problemă din perspective multiple, să construiască argumente pe baza unui caz, să pledeze în fața unor judecători și cel mai important, le dezvoltă un puternic simț juridic.

La această ediție a concursului, care a fost una jubiliară, concursul ajungând la a X-a ediție, s-au înscris zece echipe, dintre care s-au prezentat nouă: echipele Filii Jus, Themis, Legio I Adiutrix, Quattro și W124 reprezentând Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș; echipele Veribus Unitis și Ex Ossibus Ultor din partea Universității din Piteşti; Ad Victoriam din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu şi echipa Universității 1 Decembrie din Alba Iulia. Competiția s-a desfășurat în intervalul 22-23 martie 2014, rundele preliminare de pledoarii având loc sâmbătă, 22 martie 2014, la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din cadrul Universității „Petru Maior”, din Tîrgu-Mureș, iar finala s-a desfășurat duminică, 23 martie 2014, la sediul Curții de Apel din Tîrgu Mureș.

Evoluţia finaliştilor a fost evaluată de un juriu competent,alcătuitdin Irina Alexe – secretar general adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Şandru – profesor, Centrul de Studii de Drept European din cadrul Academiei Române, Mihaela Vasiescu – judecător la Curtea de Apel Tîrgu-Mureş, Andrei Palade – câştigător a numeroase competiţii internaţionale de pledoarii, Leda Panaiot – consilier juridic, Daniel Vale – procuror şi Liviu Pancu – actor şi regizor.

Câștigătoare a fost echipa W124 (Universitatea „Petru Maior”), alcătuită din Hilda Şumălan (studentă în anul III) şi Robert Gilyen (student în anul IV). Pe locul secund s-a situat echipa Filii Jus (Universitatea „Petru Maior”), care a avut următoarea componenţă: Kinga Ţiriec (studentă în anul II), Carmen Stan (studentă în anul II) şi Răzvan Moldovan (student în anul IV). De asemenea, organizatorii au acordat diplome de participare tuturor studenţilor, dar şi câteva distincţii speciale: diplome pentru cele mai bune memorii echipelor Viribus Unitis şi Ex Ossibus Ultor din Piteşti, precum şi diplome pentru cele mai bune pledoarii pentru sibianca Adelina Blaju şi Hilda Şumălan.

Premiile concurenților au fost acordate de către Editura Universitară și Cercul de drept Ius Iuventutis și au constat în volume de drept rare precum Traité élémentaire de droit civil de Marcel Planiol (1912), Traité des droits d’usufruit, d’usage personnel, et d’habitation de M. Proudhon (1836), Les principes du droit administratif de Gaston Jèze (1925), Principes de droit civil de François Laurent (1983), dar și cărți de interes actual precum: Dealing with the EU Law, Interviewing European Union sau Dreptul constituțional al UE de Robert Schültze. De asemenea, câștigătorii au primit abonamente pentru un an de zile la baza de date JurisclasorCEDO (www.hotărâricedo.ro).

Ediția a X-a a Concursului „Fiat Justitia”, s-a dovedit a fi un spectacol academic, reușind și de această dată să reunească un număr mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al drepturilor omului, astfel că și această ediție s-a bucurat de succesul deja consacrat.

Iulia Diana DAVID
Președinte al Cercului de drept „Ius Iuventutis”

* Mulţumim, Afaceri juridice europene, nr. 4/2014

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti