Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Gânduri despre Gheorghe Beleiu
29.04.2014 | Viorel Mihai CIOBANU

Secţiuni: Drept civil, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Gheorghe Beleiu. Nea Gică. L-am cunoscut în anul 1969, când intram „boboc” la Facultatea de Drept din Bucureşti. Ne-a cucerit de la primul seminar de Drept civil. Era cald, apropiat, foarte clar în exprimare, avea simţul umorului. Am înţeles ce înseamnă să fii student la Facultatea de Drept din Bucureşti, ce important este să înţelegi şi să stăpâneşti Teoria generală a Dreptului civil.

Am aflat curând după aceea că este şi îndrumătorul nostru de grupă. A fost primul care ne-a dezvăluit şi ce înseamnă viaţa de student în facultate şi în afara ei, ce ne oferă capitala pentru întregirea personalităţii noastre, mai ales că majoritatea veneam din provincie. Pentru mine bucuria a fost şi mai mare aflând că este ardelean din Poiana Vadului, jud. Alba, relativ aproape de locul de unde eu veneam, Huedin, jud. Cluj. Acest lucru ne-a apropiat şi pentru mine a rămas „îndrumător”, chiar după ce am absolvit anul I, până la terminarea facultăţii şi după aceea.

Seminariile pe care le conducea erau o încântare. Ne explica, ne provoca, ne punea în faţă situaţii practice, astfel încât să nu trecem de la un seminar la altul fără să înţelegem materia. Ne admonesta prieteneşte atunci când nu răspundeam pe măsura eforturilor lui, dar toţi îl îndrăgeam şi doream să nu-l dezamăgim.

La absolvirea facultăţii am fost repartizat ca asistent stagiar la Catedra de Drept civil. Deveneam colegi. Nea Gică a devenit, la cererea lui, Gică. Fiind cel mai tânăr din catedră, am preluat de la el responsabilitatea de secretar de catedră, desigur, sub îndrumarea lui. Nici nu se putea altfel, deoarece în catedră erau personalităţi care te „striveau” prin prestigiu şi prestanţă, precum profesorii Ilie Stoenescu, Tudor R. Popescu, Constantin Tomulescu, Constantin Stătescu, Francisc Deak, Savelly Zilberstein, Ion P. Filipescu, Sanda Ghimpu, Aurel Pop, Stanciu D. Cărpenaru. În acest cadru am descoperit alte laturi ale profesorului Beleiu.

În primul rând, m-a impresionat atitudinea lui în dezbaterile ştiinţifice din catedră. În prezenţa „corifeilor”, deşi mai tânăr, îşi exprima cu mult curaj şi documentat punctul de vedere în legătură cu orice problemă de drept, chiar dacă depăşea sfera disciplinelor la care era titular, Drept civil şi, mai târziu, Drept economic, şi, mai mult, era ascultat cu mare atenţie şi apreciat pentru intervenţiile sale.

M-a impresionat, în al doilea rând, rigoarea sa în tot ceea ce făcea pe plan didactic şi ştiinţific: prelegerile, ca şi cursurile ori studiile tipărite, erau structurate fără reproş; aparatul critic era exhaustiv şi evidenţia o muncă enormă împletită cu probitatea ştiinţifică a unui mare autor; soluţiile la care se oprea, adeseori noi, erau temeinic argumentate.

Pentru a oferi o imagine completă asupra activităţii sale în catedră, o să remarc şi seriozitatea cu care şi-a îndeplinit ani de zile atribuţiile administrative de secretar al catedrei, dintre care reţin doar întocmirea statelor de funcţii, operaţiune mult mai dificilă în acea perioadă în care ministerul le aproba. La fel a procedat şi în ultimii ani de viaţă, când a fost ales, cu entuziasm şi în unanimitate, şeful Catedrei de Drept Privat. A introdus pentru prima oară regula ca la fiecare şedinţă de catedră să se examineze actele normative importante şi să se analizeze impactul lor asupra disciplinelor din catedră, ceea ce reprezenta de fiecare dată o densă dezbatere ştiinţifică.

Deşi a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în anul 1967, ca şef de promoţie, iar ca asistent universitar s-a impus foarte rapid prin studiile publicate în revistele de specialitate, a fost promovat lector universitar de-abia în anul 1977, iar conferenţiar şi profesor numai după anul 1990, când a fost şi şeful Catedrei de Drept privat. Odată cu dezvoltarea învăţământului juridic, de stat şi privat, datorită calităţilor sale didactice şi ştiinţifice, precum şi a capacităţii de muncă extraordinare, a fost solicitat să predea la foarte multe facultăţi de drept din Bucureşti şi din ţară, lucru benefic pentru comunităţile academice, dar stresant şi obositor pentru colegul nostru, care a trecut în nefiinţă cu mult prea devreme. Mă gândesc ce contribuţii extraordinare putea să aducă la redactarea proiectului Codului civil şi a altor acte normative, la modernizarea învăţământului juridic şi la evoluţia jurisprudenţei, deoarece a fost şi arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional şi avocat în Baroul Bucureşti.

Opera pe care a lăsat-o Profesorul Gheorghe Beleiu – peste 20 de tratate, cursuri, monografii şi peste 90 de studii, articole şi note de practică judiciară – demonstrează valoarea sa deosebită de cadru didactic, cercetător ştiinţific şi practician. Nu sunt eu cel chemat să analizeze opera sa, dar cu siguranţă pot afirma că paginile sale dense sunt şi astăzi de mare folos. „Cărămizile”, cum le spuneau studenţii din anii ‘80, consacrate Teoriei generale a Dreptului civil şi Persoanelor au o bogăţie de informaţii şi o profunzime care pentru un cercetător atent al fenomenului juridic nu pot fi ignorate nici în prezent. Pe de altă parte, este lăudabil că ultimii săi colaboratori, Marian Nicolae şi Petrică Truşcă, au continuat după decesul Profesorului să actualizeze ultimul său curs din anul 1994 în ediţii succesive din 1998 şi până în 2007.

Ne amintim cu emoţie cum vara, după un efort de un an pe planul activităţii didactice şi ştiinţifice, se retrăgea în satul lui natal şi făcea un efort fizic extraordinar la coasă, de unde revenea întărit şi cu o bună dispoziţie molipsitoare.

Nu pot încheia aceste rânduri dedicate memoriei profesorului şi prietenului meu Gică Beleiu, fără să relev calităţile sale de om deosebit. Cald în relaţiile sale cu studenţii şi colegii, el era apropiat şi de nevoile lor, sărea de îndată în ajutorul celui care avea o trebuinţă, era un om devotat misiunii pe care o avea. Nu întâmplător a fost atât de iubit şi de către studenţi şi de către cadrele didactice, iar numele său este pomenit şi în prezent de cei care l-au cunoscut.

Ne amintim cu emoţie de cursurile şi seminariile sale, dar şi de serile grupelor sau anilor ori de banchetele studenţeşti unde era la fel de fermecător ca şi la catedră.

Acesta a fost pentru mine Gheorghe Beleiu. Este onorant pentru Direcţia Revistei române de drept privat că s-a gândit să consacre anul 2008 drept anul Gheorghe Beleiu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Viorel Mihai CIOBANU
Facultatea de Drept a Universității din București

* Textul a fost publicat în Revista română de drept privat nr. 1/2008 (anul Gheorghe Beleiu) și preluat în broșura Im memoriam GHEORGHE BELEIU 1943-1997, pregătită de către Editura Hamangiu pentru evenimentul Probleme de drept civil și de procedură civilă în reglementarea noilor coduri, organizat la Alba Iulia în memoria marelui dispărut.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti