Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept civil, Opinii

Gheorghe Beleiu

1 mai 2014 | Marian NICOLAE

S-au împlinit 10 ani de la fulgerătoarea trecere în nefiinţă, într-o nemiloasă noapte de octombrie a anului 1997, a prof. Gh. Beleiu, una din personalităţile proeminente ale ştiinţei şi practicii juridice din ţara noastră, plecat dintre noi în plină putere de muncă şi la o vârstă când alţii încearcă să dea dovada adevăratei forţe creatoare.

Despre cercetătorul şi profesorul Gheorghe Beleiu vorbesc în primul rând lucrările sale ştiinţifice, din care se detaşează, prin amploare şi profunzime, cele două vaste lucrări, adevărate tratate de drept civil, încă neegalate în domeniu: Drept civil. Partea generală; Drept civil. Teoria generală a dreptului civil (ediţiile 1973, 1975 şi 1980, scrise împreună cu prof. Aurel Pop) şi Drept civil. Persoanele (1982), ambele însumând peste 1200 de pagini şi care se disting prin acurateţea analizei, eleganţa stilului şi o extraordinară capacitate de sistematizare a conţinutului informaţional şi a vastului aparat bibliografic (legislativ, doctrinar şi jurisprudenţial), reuşind astfel să constituie – illo tempore – un tablou cvasicomplet al teoriei generale a dreptului civil şi, mai ales, al dreptului persoanelor fizice şi juridice din ţara noastră.

Despre profesorul şi juristul Gheorghe Beleiu vorbesc, în al doilea rând, nenumăratele generaţii de jurişti care i-au fost studenţi, colegi sau adversari de idei sau la bară, ca doctrinari sau avocaţi, după caz.

Despre omul Gheorghe Beleiu vorbesc, nu în ultimul rând, familia, prietenii şi colegii săi, cei care i-au stat mereu alături bucurându-se împreună de neuitatele clipe de viaţă, de lumină şi, uneori, de tristeţe şi neîmplinire.

Personal, datorez prof. Beleiu, ca ultim colaborator direct al Domniei Sale, o vie recunoştinţă şi neştearsă amintire! Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare şi scurta noastră colaborare începută în anul 1994, ca tânăr asistent de drept civil, s-a terminat mult, mult prea devreme. Au rămas în urmă multe idei, discuţii şi proiecte… O imensă şi grea pierdere!

La toate acestea, se adaugă, credem, şi un alt amănunt important, care pentru mulţi este încă necunoscut. Prof. Beleiu a fost primul preşedinte al Comisiei pentru redactarea proiectului Codului civil român, constituită la Ministerul Justiţiei în anul 1996, din iniţiativa domnului ministru Valeriu Stoica. Şi întrucât Revista română de drept privat a lansat spre dezbatere publică Proiectul Noului Cod civil român, adoptat de Senat în anul 2004 şi aflat, în prezent, pe masa Camerei Deputaţilor, declararea anului 2008 „Anul Gheorghe Beleiu” se alătură, simbolic, acestei iniţiative care, sperăm, să se soldeze cu contribuţii ştiinţifice importante din partea colaboratorilor noştri, demne de strălucitul şi inegalabilul nostru profesor.

Iată de ce Redacţia a decis ca anul 2008 să fie dedicat celui ce a fost şi va rămâne de-a pururea „PROFESORUL GHEORGHE BELEIU”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Marian NICOLAE
Facultatea de Drept a Universității din București

* Textul a fost publicat în Revista română de drept privat nr. 1/2008 (anul Gheorghe Beleiu) și preluat în broșura Im memoriam GHEORGHE BELEIU 1943-1997, pregătită de către Editura Hamangiu pentru evenimentul Probleme de drept civil și de procedură civilă în reglementarea noilor coduri, organizat la Alba Iulia în memoria marelui dispărut.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică