Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Gheorghe Beleiu


01.05.2014 | Marian NICOLAE
Secţiuni: Drept civil, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

S-au împlinit 10 ani de la fulgerătoarea trecere în nefiinţă, într-o nemiloasă noapte de octombrie a anului 1997, a prof. Gh. Beleiu, una din personalităţile proeminente ale ştiinţei şi practicii juridice din ţara noastră, plecat dintre noi în plină putere de muncă şi la o vârstă când alţii încearcă să dea dovada adevăratei forţe creatoare.

Despre cercetătorul şi profesorul Gheorghe Beleiu vorbesc în primul rând lucrările sale ştiinţifice, din care se detaşează, prin amploare şi profunzime, cele două vaste lucrări, adevărate tratate de drept civil, încă neegalate în domeniu: Drept civil. Partea generală; Drept civil. Teoria generală a dreptului civil (ediţiile 1973, 1975 şi 1980, scrise împreună cu prof. Aurel Pop) şi Drept civil. Persoanele (1982), ambele însumând peste 1200 de pagini şi care se disting prin acurateţea analizei, eleganţa stilului şi o extraordinară capacitate de sistematizare a conţinutului informaţional şi a vastului aparat bibliografic (legislativ, doctrinar şi jurisprudenţial), reuşind astfel să constituie – illo tempore – un tablou cvasicomplet al teoriei generale a dreptului civil şi, mai ales, al dreptului persoanelor fizice şi juridice din ţara noastră.

Despre profesorul şi juristul Gheorghe Beleiu vorbesc, în al doilea rând, nenumăratele generaţii de jurişti care i-au fost studenţi, colegi sau adversari de idei sau la bară, ca doctrinari sau avocaţi, după caz.

Despre omul Gheorghe Beleiu vorbesc, nu în ultimul rând, familia, prietenii şi colegii săi, cei care i-au stat mereu alături bucurându-se împreună de neuitatele clipe de viaţă, de lumină şi, uneori, de tristeţe şi neîmplinire.

Personal, datorez prof. Beleiu, ca ultim colaborator direct al Domniei Sale, o vie recunoştinţă şi neştearsă amintire! Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare şi scurta noastră colaborare începută în anul 1994, ca tânăr asistent de drept civil, s-a terminat mult, mult prea devreme. Au rămas în urmă multe idei, discuţii şi proiecte… O imensă şi grea pierdere!

La toate acestea, se adaugă, credem, şi un alt amănunt important, care pentru mulţi este încă necunoscut. Prof. Beleiu a fost primul preşedinte al Comisiei pentru redactarea proiectului Codului civil român, constituită la Ministerul Justiţiei în anul 1996, din iniţiativa domnului ministru Valeriu Stoica. Şi întrucât Revista română de drept privat a lansat spre dezbatere publică Proiectul Noului Cod civil român, adoptat de Senat în anul 2004 şi aflat, în prezent, pe masa Camerei Deputaţilor, declararea anului 2008 „Anul Gheorghe Beleiu” se alătură, simbolic, acestei iniţiative care, sperăm, să se soldeze cu contribuţii ştiinţifice importante din partea colaboratorilor noştri, demne de strălucitul şi inegalabilul nostru profesor.

Iată de ce Redacţia a decis ca anul 2008 să fie dedicat celui ce a fost şi va rămâne de-a pururea „PROFESORUL GHEORGHE BELEIU”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Marian NICOLAE
Facultatea de Drept a Universității din București

* Textul a fost publicat în Revista română de drept privat nr. 1/2008 (anul Gheorghe Beleiu) și preluat în broșura Im memoriam GHEORGHE BELEIU 1943-1997, pregătită de către Editura Hamangiu pentru evenimentul Probleme de drept civil și de procedură civilă în reglementarea noilor coduri, organizat la Alba Iulia în memoria marelui dispărut.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro