Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Modificari Cod fiscal – 18.10.2007
22.10.2007 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial nr. 703 din 18 octombrie 2007 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Modificarile vor intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2008.
Ne-au atras atentia:

1. Definitia valorii fiscale
Se introduce o definitie ampla a valorii fiscale pentru mijloacele fixe amortizabile si terenuri. Astfel valoarea fiscala consta in costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, uitlizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. De asemenea, se precizeaza ca in valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

2. Noi scutiri de impozit pe profit
Au fost extinse cazurile in care sunt scutite de impozitul pe profit veniturile obtinute de organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale, adaugandu-se urmatoarele categorii de venituri:
– sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/spoonsorizarea, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului
– veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica
– sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

3. Cheltuieli deductibile si nedeductibile
Chetuielile de transport si cazare vor fi deductibile nu numai in cazul in care sunt efectuate pentru salariati si administratori, ci si atunci cand sunt efectuate pentru alte persoane, stabilite prin normele metodologice.
A fost introdus un nou caz de nedeductibilitate, si anume pentru cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora.

4. Plata impozitului pe profit
Se proroga termenul de la care se va generaliza sistemul platii anticipate a impozitului de profit. Astfel, generalizarea acestui sistem, care in prezent se aplica doar societatilor comerciale bancare, se face incepand cu anul 2010, iar nu cu anul 2008.

5. Scutire de impozitul pe venit
Sunt scutite de impozitul pe venit si sumele primite ca urmare a exproprierii pentru cauza de utilitate publica.

6. Suma neimpozabila din pensii
Deducerea neimpozabila din pensii s-a majorat de la 900 la 1000 lei/lunar.

7. Exigibilitatea TVA
A fost clarificata problema controversata a exigibilitatii taxei pe valoare adaugata in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri. Astfel, potrivit noii reglementari, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, in cazul in care aceasta a fost emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

8. Plata TVA in vama
Data de la care plata TVA nu se mai face in vama este 1 ianuarie 2011, iar nu 1 ianuarie 2009. Intre 15 aprilie 2007 – 31 decembrie 2011, plata TVA in vama nu se face de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au obtinut certificat de amanare de la plata.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU & ASOCIATII

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.