« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, cumpărare de influenţă, fals intelectual. Punere în mișcare a acțiunii penale
28.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, cumpărare de influenţă, fals intelectual, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii și iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni. Punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 39 de inculpaţi, după cum urmează:

a. 16 inspectori şi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret (A.O., B.R.P., C.V., C.L.G., C.E.D., C.S., L.A., M.L.D., N.R.L., O.D., R.G., S.N.C., Ş.S.C., T.(Actual P.) M., T.I. şi Z.L.D.) sub aspectul comiterii infracţiunilor de :
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
– luare de mită,
– fals intelectual,
– folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

b. Un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi (D.A.) sub aspectul comiterii infracţiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
– folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

c. 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, din care doi ofiţeri cu funcţie de conducere şi control (cms. F.N. şi scms. C.O.) şi 14 subofiţeri de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret (B.C.C., C.D.V., C.(S.) V.I., C.I., C.R., H.C., H.C.A., I.T., J.V., O.C.V., P.L.A., Ş.M., S.S.D., Z.C.D.) sub aspectul comiterii infracţiunilor de:
luare de mită,
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni,
folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

d. 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret (H.D., S. D.D., C.C.P., N.D.V., H.B.I. şi G.C.) sub aspectul comiterii infracţiunilor de:
dare de mită,
– iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup,
cumpărare de influenţă.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se menționează că există probe care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul H.D., preot în parohia din localitatea Cândeşti jud. Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.
Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul N.D. a fost cooptat de H.D. şi S.D.D. (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul F.N.), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar F.N. prin intermediul lui H.D.. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care H.D. l-a contactat prin intermediul lui F.N.
Inculpaţii H.D. şi S.D. l-au cunoscut pe inculpatul F.N., şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, “cultivând” cu acesta o “relaţie de prietenie” bazată iniţial pe oferirea unor “atenţii” constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.
Din probele administrate a reieşit că H.D. susţinea că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea I.J.P.F. Botoşani, iar F.N. se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii D.P.F. RĂDĂUŢI, I.J.P.F. Suceava şi conducerea I.G.P.F..
Mai mult decât atât, la iniţiativa lui H.D., în luna ianuarie 2009, F.N. devine cumătru cu S.D.D. (naş de botez pentru unul dintre copii acestuia.)
Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind “oamenii lui FEDIUC”. Astfel, cei în cauză beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu, precum şi a unor “comisioane” date lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor-suma de 50 lei, respectiv lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE-suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulație efectuate de D.R.A.O.V. Iaşi, I.P.J. şi I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiară Suceava.
Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.
La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei. Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de F.N. cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din P.T.F. Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de S.S., C.O. şi J.V., din cadrul S.P.F. Siret, şi respectiv şefii de tură C.T. şi Ș.S. din cadrul B.V. Siret.
Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de F.N. cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la P.T.F. Siret.
După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în județul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui H.D.
În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului F.N. şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în P.T.F. Siret şi lucrători vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.
Ca urmare a activităților infracționale desfășurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, în valoare totală de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare în vamă şi 1,293,244 lei taxe vamale şi fiscale).
Pentru a-și asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui H.D., dar şi a relaţiilor conflictuale apărute între F.N. şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor așa ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei.

În perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD