« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 
6 comentarii

O noua procedura de recuperare pe cale judiciara a creantelor comerciale
24.10.2007 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In sedinta Guvernului de astazi, 24 octombrie 2007, a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta cuprinzand masuri pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale.

Ordonanta are in vedere creantele certe, lichide si exigibile, cu exceptia creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa si contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

Actul normativ se aplica doar raporturilor intre comercianti, precum si intre acestia si autoritatile publice.

Ordonanta stabileste conditii mai stricte, favorabile creditorului, in materia curgerii dobanzii, in cazul contractelor incheiate intre comercianti si o autoritate contractanta (este stabilita data de la care curge dobanda, sunt interzise clauzele contractuale prin care se stabilesc termene diferite de la care incepe sa curga dobanda; este stipulat faptul ca dobanda se cuvine creditorului, fara punere in intarziere, orice clauza contrara fiind lovita de nulitate).

Astfel, in cazul dobanzii aplicabile obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale se aplica urmatoarele prevederi:

Creanta constand in plata pretului produce dobanzi dupa cum urmeaza:
– in cazul contractelor incheiate intre comercianti, potrivit art. 43 din Codul comercial;
– in cazul contractelor incheiate intre comercianti si o autoritate contractanta, fara a fi necesara punerea in intarziere a debitorului:
– daca in contract a fost fixat un termen de plata, din ziua urmatoare acestui termen;
– daca data sau termenul de plata nu este fixat in contract:
– dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata;
– daca data primirii facturii sau a unei solicitari echivalente de plata este incerta, dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor;
– daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor;
– daca legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare sau de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor si serviciilor, iar debitorul a primit factura sau solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la aceasta data.
De asemenea, creditorul poate sa pretinda daune interese suplimentare pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.

Partile sunt libere sa stabileasca rata dobanzii pentru intarzierea in plata pretului. In cazul in care rata dobanzii nu este stabilita prin contract, se va aplica rata dobanzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Rata de referinta in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica in urmatoarele sase luni.

Este stabilita o procedura judiciara simplificata pentru obtinerea de catre creditor a titlului executoriu ce are ca obiect creanta constand in pretul marfurilor/serviciilor furnizate. Procedura va fi mai simpla si mai rapida. Nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe, prevazute de art. 7201 din Codul de procedura civila.

Citarea partilor se va face potrivit dispozitiilor referitoare la pricinile urgente.

Daca creanta este contestata de catre debitor, prin intampinare, cererea este respinsa prin incheiere irevocabila, creditorul urmand a introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun.

Proba admisibila va fi doar proba cu inscrisuri. Nedepunerea intampinarii va avea ca efect decaderea din dreptul de a mai depune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. De asemenea, nedepunerea intampinarii va conduce la decaderea din dreptul de a contesta creanta si va putea fi calificata de instanta ca recunoastere a pretentiilor creditorului.
In cazul in care, urmare a verificarii cererii pe baza inscrisurilor depuse, a declaratiilor partilor, precum si a celorlalte probe administrate, constata ca cererea este intemeiata, instanta emite o ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata. Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei.

Judecatorul nu va putea stabili alt termen de plata, decat daca partile se inteleg in acest sens.
Impotriva ordonantei de plata, debitorul poate formula cerere in anulare. Cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi, insa, incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (4) se aplica in mod corespunzator.

Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.

Hotararea prin care se constata intelegerea asupra platii intervenita intre parti sau ordonanta de plata devenita irevocabila constituie titlu executoriu, fara sa fie investita cu formula executorie.

Contestatia la executare nu va putea purta decat asupra unor neregularitati privind procedura de executare.

Procedura judiciara nu poate depasi 90 de zile de la data introducerii cererii.

Procedura este si mai putin costisitoare, dat fiind ca cererea pentru emiterea ordonantei de plata se timbreaza cu o taxa de timbru judiciar fixa.

 
Secţiuni: Content, Drept comercial, Insolvență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “O noua procedura de recuperare pe cale judiciara a creantelor comerciale”

 1. dan spune:

  O prostie. Orice debitor care va fi chemat in judecata va depune intampinare si va contesta creanta. Alta lege facuta pentru a lasa impresia ca statul roman ii protejeaza pe comerciantii care actioneaza cu buna credinta

 2. bugsy spune:

  De acord cu comentariul anterior: o prostie; si adaug ca e o noua dovada ca cei care fac legile nu au cunostinta de legislatia tarii pe care o conduc. Ce rost are reglementarea prezentata mai sus daca tot ai la indemana procedura somatiei de plata?

 3. dorin spune:

  Cred ca la redactarea stirii respective s-a strecurat o greseala. Nu este posibil ca prin contestarea creantei pe calea intimpinarii , judecatorul nemotivat sa respinga cererea iar creditorul sa nu mai poata avea deschisa o alta cale de atac decit cea a dreptului comun entru recuperarea creantei. Vom vedea in M.O dupa publicare care este reglementarea exacta data de legiuitor si abia atunci vom putea face comentarii pertinente

 4. Gabriel Zdrenghea spune:

  Cea mai mare prostie. Dupa parerea mea o astfel de procedura este total ineficienta. Simplul fapt al contestarii creantei de catre debitor, prin intampinare, ar lipsi de eficienta aceasta procedura. Si care debitor nu ar uza de acest drept conferit de legiuitor pentru a nu-si achita datoriile comerciale restante? Astept cu nerabdare publicarea in Monitorul Oficial, pentru ca daca aceasta versiune va fi cea finala, este evident ca singura cale de recuperare a datoriilor comerciale este cea a dreptului comun.

 5. QTPie spune:

  E o procedura paralela cu OG 5/2001, insa identica. Asadar degeaba. Cat depre contestarea creantei, aceasta trebuie sa fie intemeiata.

 6. Dumitru Dobrev spune:

  Servus,

  Subscriu la punctul dv. de vedere. Astia de la Ministerul de Justitie, parca toti au terminat particulara aia de drept si coregrafie din Iasi. Daca e posibil sa existe de atitia ani Ordonanta 5/2001 privind somatia la plata si tu sa te faci ca nu vezi si sa creezi o cale procedurala paralela, culmea tot pentru comercianti?
  Calea de atac (cererea in anulare) nu prevede un termen de exercitare, asa ca ar putea fi introdusa in 3 ani termenul general de presriptie, ceea ce nu ajuta de loc la clarificarea si siguranta raporturilor juridice.
  Art. 9 privind sanctiunea decaderii pentru cei ce nu depun intimpinare e prea dur, fata de faptul ca citatia se inmineaza cu 3 zile inainte. Dispozitiile privind tranzactia sunt oricum redundante.
  Pur si simpu consider ca trebuiau sa cosmetizeze putin somatia la plata, si era totul ok

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD