Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Excluderea asociatului pentru fraudă în dauna societăţii
02.05.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, poate fi exclus din societate asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii. Înalta Curte a precizat că, întrucât legea nu distinge nici cu privire la dimensiunea fraudei, nici la multitudinea de acte frauduloase şi nici cu privire la comportamentul administratorului în culpă după comiterea fraudei în sensul susţinut de recurentă, că a acoperit paguba produsă, critica recurentei în sensul necircumstanţierii faptei de către instanţă este fără suport normativ şi, totodată, contravine elementului de încredere pe care se întemeiază societăţile de persoane, societatea cu răspundere limitată, precum societatea în speţă, fiind atât o societate de persoane cât şi de capital. În speţă, s-a dispus excluderea pârâtei din societate, retrăgându-i-se şi calitatea de administrator, întrucât din cercetările penale demarate a rezultat că pârâta, în calitate de reprezentant al societăţii, a achiziţionat tâmplărie PVC pentru a o monta la locuinţa sa şi că dividendele existente la finele anului au fost ridicate de pârâtă fără a fi atribuite şi reclamantei, fapt ce dovedeşte frauda în dauna societăţii. (Decizia nr. 3883 din 12 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect excludere asociat)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti