Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
5 comentarii

Teoria drepturilor castigate
28.10.2007 | JURIDICE.ro, Costel Gilca

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

In dreptul muncii este cunoscuta sub numele de "teoria drepturilor castigate" acea conceptie conform careia drepturile castigate de salariati nu pot fi diminuate.

Am cautat sa ma documentez. In Romania nu am gasit nici un articol, absolut nimic dedicat teoriei drepturilor castigate. Nici in strainatate nu am gasit articole, ci numai cateva referinte vagi in tratate sau manuale de specialitate. Asadar cred ca este vorba mai degraba de folclor.

Aceasta "teorie a drepturilor castigate" este de o mare relativitate. Se intalneste in special la negocierea si incheierea contractelor colective de munca. Conforma ei, din moment ce s-a castigat un drept salarial printr-o negociere colectiva, de la acest drept nu se poate deroga la negocierile urmatoare. Asadar acest drept ramane castigat. Pana aici sunt de acord, pentru ca, in principiu, pentru a smulge un drept salarial de la un angajator (mai ales in Occident) este vorba de multa, multa lupta sindicala. In acest context am fi in fata unui razboi continuu intre sindicatre si patronate, daca la fiecare negociere colectiva am incepe de la zero cu drepturile salariatilor care vor fi inscrise in contract. Astfel, prin prisma "pacii sociale" s-a conturat "teoria drepturilor castigate".

De ce spuneam ca este relativa? Pentru ca, in vreme ce in situatia in care unei firme ii merge bine financiar si are profituri enorme ea isi va permite sa negocieze pachete salariale foarte bune, in schimb in situatia (deloc teoretica) in care pentru o anumita perioada de timp (scurta) firma trece printr-o criza financiara, iar pentru salvarea ei, si evident si a locurilor de munca, sunt necesare ajustari
financiare, evident firma va reduce, sa zicem, in primul rand, cheltuielile materiale, apoi va veni randul reducerilor drepturilor negociate. In acest context, daca am considera "drepturile castigate" ca fiind un principiu, ar insemna ca nu se pot reduce, ca nu se pot negocia drepturi la un nivel inferior decat cele negociate in perioada de inflorire.

Asadar este o teorie relativa. De fapt, corolarul ei este negocierea contractului colectiv de munca plecand de la vechiul contract negociat, nu de la zero. Acesta este, dupa parerea mea, continutul "teoriei drepturilor castigate".

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti