Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
5 comentarii

Teoria drepturilor castigate


28 octombrie 2007 | JURIDICE.ro, Costel Gilca

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In dreptul muncii este cunoscuta sub numele de "teoria drepturilor castigate" acea conceptie conform careia drepturile castigate de salariati nu pot fi diminuate.

Am cautat sa ma documentez. In Romania nu am gasit nici un articol, absolut nimic dedicat teoriei drepturilor castigate. Nici in strainatate nu am gasit articole, ci numai cateva referinte vagi in tratate sau manuale de specialitate. Asadar cred ca este vorba mai degraba de folclor.

Aceasta "teorie a drepturilor castigate" este de o mare relativitate. Se intalneste in special la negocierea si incheierea contractelor colective de munca. Conforma ei, din moment ce s-a castigat un drept salarial printr-o negociere colectiva, de la acest drept nu se poate deroga la negocierile urmatoare. Asadar acest drept ramane castigat. Pana aici sunt de acord, pentru ca, in principiu, pentru a smulge un drept salarial de la un angajator (mai ales in Occident) este vorba de multa, multa lupta sindicala. In acest context am fi in fata unui razboi continuu intre sindicatre si patronate, daca la fiecare negociere colectiva am incepe de la zero cu drepturile salariatilor care vor fi inscrise in contract. Astfel, prin prisma "pacii sociale" s-a conturat "teoria drepturilor castigate".

De ce spuneam ca este relativa? Pentru ca, in vreme ce in situatia in care unei firme ii merge bine financiar si are profituri enorme ea isi va permite sa negocieze pachete salariale foarte bune, in schimb in situatia (deloc teoretica) in care pentru o anumita perioada de timp (scurta) firma trece printr-o criza financiara, iar pentru salvarea ei, si evident si a locurilor de munca, sunt necesare ajustari
financiare, evident firma va reduce, sa zicem, in primul rand, cheltuielile materiale, apoi va veni randul reducerilor drepturilor negociate. In acest context, daca am considera "drepturile castigate" ca fiind un principiu, ar insemna ca nu se pot reduce, ca nu se pot negocia drepturi la un nivel inferior decat cele negociate in perioada de inflorire.

Asadar este o teorie relativa. De fapt, corolarul ei este negocierea contractului colectiv de munca plecand de la vechiul contract negociat, nu de la zero. Acesta este, dupa parerea mea, continutul "teoriei drepturilor castigate".

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii