Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Imobil expropriat. Coexistența a două titluri de proprietate
05.05.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, din interpretarea dispoziţiilor art. 3-5 din Legea nr. 198/2004, rezultă că, în ceea ce priveşte plata despăgubirilor în procedura exproprierii, intenţia manifestă a legiuitorului a fost aceea de a viza pe titularii tabulari ai dreptului de proprietate asupra imobilului a cărui expropriere se realizează, adică pe cei înscrişi în cartea funciară a imobilului. Sub acest aspect, în concursul dintre un proprietar înscris în cartea funciară şi unul neînscris, legiuitorul a înţeles să dea prevalenţă primului, sub aspectul producerii de efecte juridice. Prin urmare, expropriatorul poate promova o acţiune bazată pe principiul îmbogăţirii fără justă cauză în situaţia în care despăgubirile au fost acordate şi plătite unei persoanei care, la momentul exproprierii, nu era proprietar tabular al imobilului, astfel de îmbogăţiri fără just temei întemeindu-se pe aspectul culpei sau al erorii. (Decizia nr. 33 din 15 ianuarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire sume necuvenite)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti