Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 2/2014: Infracțiunile economice în concepția noului Cod penal român| Mari-Claudia Ivan, Gheorghe Ivan


06.05.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN
Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Mari-Claudia Ivan, consilier juridic, și dr. Gheorghe Ivan, cercetător științific asociat – Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Știinte Juridice, Sociale și Politice și procuror – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au publicat, în Revista Dreptul nr. 2/2014, articolul Infracțiunile economice în concepția noului Cod penal român.

În prezentul articol, autorii definesc infracțiunile economice ca fiind acele fapte care aduc atingere regimului legal pentru desfășurarea unor activități economice remarcând totodată  faptul că noul Cod penal prevede numai o parte din infracțiunile economice, împărțițe în titluri si capitole diferite, spre deosebire de Codul penal din 1968, unde infracțiunile privind specula, înșelăciunea la măsuratoare, înșelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor, divulgarea secretului economic, contrafacerea obiectului unei invenții, punerea în circulație a produselor contrafăcute, concurența neloială, nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri, erau grupate în mare parte într-un singur titlu, titlul VIII din partea specială cu denumirea Infracțiuni la regimul stabilit pentru anumite activități economice, și li se adăugau și înșelăciunea în convenții și înșelăciunea prin emiterea de cecuri fără acoperire, ambele prevăzute în titlul III, Infracțiuni contra patrimoniului.

În urma analizei și a prezentării fiecărei infracțiuni în parte, conform prevederii de către nou Cod, autorii afirmă că legiuitorul trebuia sa aibă în vedere atât Codul penal din 2004, care prevedea în titlul XI din partea specială, crimele și delictele contra economiei, comerțului și regimului fiscal, iar în titlul I, delictele contra vieții economice, cât și Codul penal italian, care în titlul VIII din cartea a doua conține delictele contra economiei publice, industriei și comerțului, considerând că legiuitorul trebuia să preia și alte infracțiuni prevăzute în legi speciale sau în Codurile penale anterioare și să le grupeze într-un singur titlu, denumit Infracțiuni economice.

Avocat Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro