Dreptul nr. 2/2014: Infracțiunile economice în concepția noului Cod penal român| Mari-Claudia Ivan, Gheorghe Ivan
06.05.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Mari-Claudia Ivan, consilier juridic, și dr. Gheorghe Ivan, cercetător științific asociat – Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Știinte Juridice, Sociale și Politice și procuror – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au publicat, în Revista Dreptul nr. 2/2014, articolul Infracțiunile economice în concepția noului Cod penal român.
În prezentul articol, autorii definesc infracțiunile economice ca fiind acele fapte care aduc atingere regimului legal pentru desfășurarea unor activități economice remarcând totodată faptul că noul Cod penal prevede numai o parte din infracțiunile economice, împărțițe în titluri si capitole diferite, spre deosebire de Codul penal din 1968, unde infracțiunile privind specula, înșelăciunea la măsuratoare, înșelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor, divulgarea secretului economic, contrafacerea obiectului unei invenții, punerea în circulație a produselor contrafăcute, concurența neloială, nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri, erau grupate în mare parte într-un singur titlu, titlul VIII din partea specială cu denumirea Infracțiuni la regimul stabilit pentru anumite activități economice, și li se adăugau și înșelăciunea în convenții și înșelăciunea prin emiterea de cecuri fără acoperire, ambele prevăzute în titlul III, Infracțiuni contra patrimoniului.
În urma analizei și a prezentării fiecărei infracțiuni în parte, conform prevederii de către nou Cod, autorii afirmă că legiuitorul trebuia sa aibă în vedere atât Codul penal din 2004, care prevedea în titlul XI din partea specială, crimele și delictele contra economiei, comerțului și regimului fiscal, iar în titlul I, delictele contra vieții economice, cât și Codul penal italian, care în titlul VIII din cartea a doua conține delictele contra economiei publice, industriei și comerțului, considerând că legiuitorul trebuia să preia și alte infracțiuni prevăzute în legi speciale sau în Codurile penale anterioare și să le grupeze într-un singur titlu, denumit Infracțiuni economice.
Avocat Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN