Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal

DNA-Cluj. Fals în declaraţii, abuz în serviciu și înşelăciune. Trimitere în judecată

5 mai 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

DNA-Cluj. Fals în declaraţii, abuz în serviciu și înşelăciune. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj, a dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
D.F.S., pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de înşelăciune în formă continuată și fals în declaraţii.
P.L.G
., registrator la O.C.P.I.- Maramureş – B.C.P.I. Vişeu de Sus, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata D.F.S., în perioada 20 martie 2006-26 februarie 2009, a indus în eroare Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Repedea, jud. Maramureş, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Maramureş şi instanţa de judecată de la Judecătoria Vişeu de Sus, cu scopul de a obţine o suprafaţă de 705,672 ha teren cu vegetaţie forestieră situată în localitatea Repedea, a cărei valoare de piaţă a fost stabilită la suma de 16.786.993 lei (echivalent a 3.730.442 euro). Ca urmare a activităţii infracţionale, în final, în baza unei sentinţe civile emise de Judecătoria Vişeu de Sus la 9 aprilie 2009, rămasă irevocabilă prin nerecurare, inculpata a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate numai pentru suprafaţa de 176,418 ha teren cu vegetaţie forestieră, aflată în proprietatea statului (administrată de RNP ROMSILVA), a cărei valoare este de 3.242.836 lei (echivalent a 775.149 euro).
Pentru a obţine reconstituirea dreptului de proprietate, inculpata D.F.S. a profitat de o asemănare de nume între titularul real al dreptului de proprietate consemnat în cartea funciară şi cel al bunicii sale.
Pe de altă parte, inculpata s-a folosit de o copie xerox a extrasului de carte funciară (emis la cerere, la data de 20 martie 2006, de către O.C.P.I. Maramureş – B.C.P.I. Vişeu de Sus, document ce conţinea date nereale referitoare la suprafaţa de teren şi date incomplete cu privire la starea civilă a proprietarilor), de o declaraţie autentificată la un birou notarial și de un înscris olograf, aceste din urmă acte atestând, de asemenea, împrejurări nereale referitoare la ascendenții inculpatei.
Concret, la data de 20 februarie 2009, inculpata D.F.S. a dat o declaraţie în faţa notarului public, autentificată, prin care a făcut afirmaţii nereale cu privire la faptul că proprietarul înscris în cartea funciară 3039 Poienile de Sub Munte este bunica sa și că fraţii bunicii sale, înscrişi în aceeaşi carte funciară ca proprietari, au decedat „în refugiu” (neexistând acte de stare civilă prin care să se facă dovada „arhivele fiind distruse”). De asemenea, a declarat că bunica sa este singura moştenitoare a celor doi fraţi, înscris care a fost depus la data de 26 februarie 2009 la dosarul aflat pe rolul al Judecătoriei Vişeu de Sus. Această declaraţie, potrivit împrejurărilor, a servit la obţinerea pe nedrept, de către inculpată, a reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 176,418 ha teren cu vegetaţie forestieră.
Inculpata P.L.G., în calitate de registrator la O.C.P.I.- Maramureş – B.C.P.I. Vişeu de Sus, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, la data de 20 martie 2006, cu ştiinţă, pe baza unei cereri falsificate, pe numele altei persoane, a emis extrasul de carte funciară 3039 Poienile de sub Munte, în care a consemnat în mod nereal suprafaţa de 705,672 ha., deşi în cartea funciară era înscrisă suprafaţa numai suprafața de 66,927 ha. (114 iugăre şi 1362 stânjeni) şi a făcut menţiuni incomplete pe documentul în cauză la rubrica „înscrieri privitoare la proprietate”, neconsemnând datele înscrise în cartea funciară (în foaia de proprietate la poziţiile active) referitoare la starea civilă a proprietarilor (respectiv numele soților acestora). Scopul acestor demersuri a fost acela ca utilizatorul extrasului de carte funciară, inculpata D.F.S., să poată face dovada filiaţiei după proprietarul legal, extrasul de carte funciară stând la baza solicitării, de către D.F.S., a reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren cu vegetaţie forestieră de 705,672 ha şi la obţinerea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 176,418 ha teren cu vegetaţie forestieră, aflată în proprietatea statului (administrator RNP ROMSILVA).

Prejudiciul efectiv produs este de 3.242.836 lei (echivalent a 775.149 euro), aferent suprafeței pe care inculpatei D.F.S. i s-a reconstituit dreptul de proprietate privată doar pe suprafaţa de 176,418 ha şi nu pe întreaga suprafaţă de 705,762 ha.

Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA – Direcţia Silvică Maramureş a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 16.786.993 lei (aferent întregii suprafețe pe care inculpata a cerut reconstituirea dreptului de proprietate).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro 

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică