Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

CJUE anulează Directiva ref. schimbul transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație rutieră


7 mai 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității marți, 6 mai 2014, hotărârea pronunțată în cauza C-43/12.

Curtea anulează Directiva referitoare la schimbul transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră. Efectele directivei sunt totuși menținute pe un termen maxim de un an.

La 19 martie 2008, Comisia a prezentat Parlamentului European și Consiliului o propunere de directivă care viza, în esență, facilitarea schimbului de informații privind anumite încălcări ale normelor de circulație, precum și executarea transfrontalieră a sancțiunilor legate de acestea. Propunerea respectivă era întemeiată pe competența Uniunii în domeniul siguranței transporturilor[1]. La 25 octombrie 2011, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Directiva 2011/82[2], reținând însă ca temei juridic competența Uniunii în domeniul cooperării polițienești[3]. Apreciind că directiva a fost adoptată pe un temei juridic eronat, Comisia a introdus o acțiune în anulare în fața Curții de Justiție.

Directiva stabilește o procedură de schimb de informații între statele membre referitoare la opt încălcări ale normelor de circulație (excesul de viteză, nefolosirea centurii de siguranță, nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor, nefolosirea căștii de protecție, utilizarea unei benzi interzise și utilizarea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii). Statele membre pot, astfel, să aibă acces, în alte state membre, la datele naționale privind înmatricularea vehiculelor, într-un mod care să permită stabilirea persoanei răspunzătoare de încălcare.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea amintește că este necesară examinarea finalității, precum și a conținutului directivei pentru a determina dacă aceasta a putut fi adoptată în mod valabil pe temeiul cooperării polițienești. În ceea ce privește finalitatea directivei, Curtea conchide că obiectivul principal sau preponderent al acesteia este îmbunătățirea siguranței rutiere: astfel, deși este adevărat că directiva instituie un sistem de schimb transfrontalier de informații referitoare la încălcări ale normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, nu este mai puțin adevărat că acest sistem este instituit tocmai pentru ca Uniunea să poată urmări obiectivul îmbunătățirii siguranței rutiere. În ceea ce privește conținutul directivei, Curtea declară că sistemul de schimb de informații între autoritățile competente din statele membre constituie instrumentul prin intermediul căruia aceasta urmărește obiectivul îmbunătățirii siguranței rutiere. Astfel, măsurile care vizează îmbunătățirea siguranței rutiere intră în sfera politicii în domeniul transporturilor. Curtea conchide că, atât prin finalitatea, cât și prin conținutul său, directiva constituie o măsură care permite îmbunătățirea siguranței transporturilor și că, prin urmare, ea ar fi trebuit adoptată pe acest temei.

Curtea precizează, în plus, că directiva nu este legată în mod direct de obiectivele cooperării polițienești, întrucât acestea vizează dezvoltarea unei politici comune în domeniul dreptului de azil, al imigrării și al controlului la frontierele externe, pe de o parte, precum și prevenirea criminalității, a rasismului și a xenofobiei, pe de altă parte.

Hotărând, astfel, anularea directivei pentru aceste motive, Curtea examinează efectele în timp ale anulării, potrivit solicitării Comisiei. În această privință, Curtea declară că, ținând seama de importanța pe care o prezintă urmărirea obiectivelor vizate prin directivă în materie de îmbunătățire a siguranței rutiere, anularea acesteia fără menținerea efectelor sale ar putea avea consecințe negative asupra realizării politicii Uniunii în domeniul transporturilor. În plus, Curtea ține seama de faptul că termenul de transpunere a directivei în dreptul național s-a împlinit la 7 noiembrie 2013. În aceste împrejurări, Curtea apreciază că motive importante de securitate juridică justifică menținerea efectelor directivei până la intrarea în vigoare, într-un termen rezonabil care nu poate depăși un an de la data pronunțării hotărârii, a unei noi directive, bazată pe temeiul juridic adecvat (respectiv siguranța transporturilor).


[1] Articolul 71 alineatul (1) litera (c) CE, devenit articolul 91 alineatul (1) litera (c) TFUE.
[2] Directiva 2011/82/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră (JO L 288, p. 1).
[3] Articolul 87 alineatul (2) TFUE.


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică