Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Dare de mită. Spălare de bani. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată, în stare de arest preventiv


6 mai 2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Cluj. Dare de mită. Spălare de bani. Fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator. Punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat. Punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals. Trimitere în judecată, în stare de arest preventiv.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului:
1. C.E.Ș., asociat în cadrul SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
dare de mită în formă continuată (5 acte materiale);
spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale);
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată (2 acte materiale);
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată (2 acte materiale);

în stare de arest preventiv la domiciliu, a inculpatelor:
2. C.O., asociat și administrator al SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca (soția primului menționat), în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
dare de mită în formă continuată (4 acte materiale);
spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale);
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat;
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false;
3. D.D., director la Direcția Licențe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) București, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită în formă continuată (5 acte materiale);
folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
complicitate la spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale);

și, în stare de libertate, a inculpaților
4. K.P.O., șef atelier auto la SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată (2 acte materiale);
punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată (2 acte materiale);
5. SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
dare de mită;
spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul C.E.Ș., în înțelegere cu soția sa C.O., a oferit, în repetate rânduri, inculpatei D.D., bani (suma de 10.000 lei) și bunuri (mașină, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) în valoare totală de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani și bunuri în valoare totală de 34.550 lei.
În schimbul acestor beneficii, inculpata D.D., prin încălcarea atribuțiilor sale de serviciu, trebuia să emită acte și să furnizeze informații, deținute în virtutea funcției de director la Direcția licențe și autorizări ARR București, care să permită societății inculpatului C.E.Ș. să obțină, la licitația organizată în noiembrie-decembrie 2013, un număr cât mai mare de trasee de transport persoane.
La data de 28 octombrie 2013, inculpatul C.E.Ș., în numele societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în înțelegere cu inculpatele C.O. și D.D., a dat dispoziție unei angajate să întocmească o factură și o chitanță, prin care se atestă în fals o convenție comercială de vânzare cumpărare a unui autoturism.
Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparența remiterii licite a acestui autoturism către inculpata D.D., pentru a disimula adevărata natură a provenienței bunului.
În perioada noiembrie 2011-decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpații C.E.Ș. și K.P.O. au pus în circulație pe drumurile publice două autovehicule de transport călători, cunoscând că acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea și sudarea seriilor de șasiu de pe mașinile originale pe cele două autobuze achiziționate în acest scop, fără ca ele să fie înmatriculate potrivit legii.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.
În acest context, inculpații C.E.Ș. și C.O., asociat și respectiv asociat-administrator al societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei D.D., director la Direcția Licențe și Autorizări din ARR București, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitație.
Tot la ajutorul inculpatei D.D. ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
În vederea câștigării licitației, inculpatul C.E.Ș. s-ar fi deplasat în perioada noiembrie–decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata D.D..
Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata D.D. ar fi acceptat și ar fi primit de la inculpații C.E.Ș. și C.O., bunuri și bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie–decembrie 2013, soții C., nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei D.D. suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparținând societății Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei).
În același scop, inculpata D.D. ar mai fi pretins de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.
În vederea achiziționării televizorului pretins de inculpată, C.Ș. s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din București, însă nu a reușit să realizeze achiziția, deoarece pretențiile inculpatei D.D. legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă inițial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoție, al cărui preț se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziție, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generație de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preț se ridică pe piață la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul C.Ș. în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei D.D. contravaloarea televizorului pentru ca funcționara să facă achiziția atunci când aparatul era găsit.
Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.
La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde proveniența ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatălui inculpatei D.D. (ce nu deținea permis de conducere la acea dată), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare-cumpărare.
Consecutiv acestor activități, inculpata D.D. ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia, la data de 25 noiembrie 2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluție favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții C., ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane.
În vederea câștigării licitației, inculpata D.D. ar fi furnizat inculpatului C.E.Ș. date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai societății Fany Prestări Servicii SRL (privind flota de mașini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitație.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale și nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitația trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi.
Aflând de posibilitatea anulării licitației care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societății sale, inculpatul C.E.Ș. ar fi luat legătura cu inculpata D.D. și i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Brașov. În contextul acestei întâlniri, inculpatul C.E.Ș. a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei D.D., în valoare de 250 lei și i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanței de iarnă (lucru care s-a și întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).
Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline și 800 USD, aparținând inculpatei D.D. în vederea confiscării.

Totodată, s-a dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparținând inculpatei D.D.  în vederea confiscării speciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică