Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Studiu PwC: Deficitul european de credite bancare va mai dura încă cel puţin cinci ani
09.05.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Selected, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

Un nou studiu PwC arată că există din ce în ce mai puţine surse de credit bancar în Europa pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi această situaţie va mai dura cel puţin cinci ani. Companiile europene vor încerca să apeleze la alte surse de credit.

De obicei, IMM-urile europene nu se bucură de acelaşi nivel de acces la pieţele de obligaţiuni ca cele din SUA. În timp ce emiterea de obligaţiuni s-a consolidat în ultimii anii în Europa, totalul creditelor bancare include marea majoritate a datoriilor companiilor europene, în comparaţie cu mai puţin de 30% în SUA.

Există aşadar o oportunitate majoră pentru instituțiile non-bancare de a acorda credite pentru întreprinderile europene mici și mijlocii. Acest segment oferă cea mai mare arie de creştere pentru creditele non-bancare, cu împrumuturi care se încadrează între 10 mil. Euro şi 50 mil. Euro. Sub acest nivel, împrumuturile pot fi prea mici pentru a trezi interesul instituţiilor non-bancare; peste acest nivel, companiile au de obicei un rating de credit individual şi acces mai uşor la alte surse de finanţare.

Cornelia Bumbacea

Cornelia Bumbăcea

“Posibilitatea de a se împrumuta la preţuri accesibile a fost mereu o provocare pentru IMM-urile din Europa, iar acum situaţia este mai acută ca oricând. În anii următori, este posibil ca multe IMM-uri să considere condiţiile de creditare prea exigente şi creditele bancare aproape inaccesibile. În timp ce vor dori să investească tot mai mult pentru creşteri viitoare, băncile europene vor rămâne sub presiunea de a-şi reduce şi controla gradul de îndatorare. Astfel, oportunităţile de împrumuturi non-bancare în Europa sunt imense şi va continua să crească în următorii ani. Considerăm că există potenţial ridicat pentru instituţiile de credit non-bancare de a combina noi tranşe de creditare cu achiziționarea de portofolii de credite „non-core”. Se estimează că băncile europene au portofolii de credite non-core în valoare de 2,4 mii de miliarde de Euro, din care numai jumătate sunt credite performante. Achiziţionarea unor asemenea pachete de credite ar ajuta creditorii non-bancari să-şi consolideze creşterea organică – accelerând investiţiile în această categorie de active”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, Servicii de Consultanţă, Tranzacţii, PwC România.

Alte concluzii ale raportului PwC – Increasing European SME Access to Credit with Non-bank Lenders :

  • Pieţele de instrumente financiare din Europa, care ar putea ajuta băncile să acorde credite companiilor mai mici cu un istoric de creditare limitat, îşi revin uşor pe fondul climatului de reglementare post-criză.
  • Prin prezenţa pe pieţele mobiliare, IMM-urile europene au strâns în total 45 miliarde de Euro în 2012 şi doar 16 miliarde de Euro în primele nouă luni ale anului 2013.
  • Obligaţiunile de retail (destinate investitorilor de talie mai mică) sunt în prezent puţin cunoscute în afara Germaniei şi Italiei, iar „peer-to-peer lending” şi platformele de „crowd-funding” sunt încă la început pe majoritatea pieţelor europene.

“Acum este momentul ca instituţiile non-bancare să pună bazele creditării – dezvoltându-şi o strategie şi consolidându-şi capabilităţile interne. Creditorii non-bancari existenţi ar putea să ia în considerare dezvoltarea prin achiziţia de portofolii de credite „non-core”. Creditarea non-bancară nu trebuie să constituie o provocare directă la adresa băncilor europene. Există semne tot mai evidente că băncile sunt dispuse să lucreze cu o serie de creditori alternativi pentru a răspunde nevoilor clienţilor şi pentru a ameliora presiunea asupra propriilor bilanţuri”, a adăugat Cornelia Bumbăcea.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul oficial.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti