Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Propuneri privind protecția penală a avocaților
09.05.2014 | Ion ILIE-IORDĂCHESCU, Ion Ilie-Iordăchescu

Secţiuni: Drept penal, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

I) Textele alineatelor (7) şi (9) din conţinutul art. 39 din Legea profesiei de avocat sunt într-o vădită contradicţie. În acest sens alin. (7) al art. 39 prevede că avocatul nu răspunde penal pentru acţiunile făcute oral sau în scris, în forma adecvată, cu respectarea solemnităţii şedinţei de judecată, fără a aduce atingere autorităţii, demnităţii şi onoarei completului de judecată, procurorului, celorlalţi avocaţi şi părţilor ori reprezentanţilor acestora în faţa instanţelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicţie şi nu numai dacă aceste susţineri sunt în legătură cu apărarea în acea cauză şi sunt necesare stabilirii adevărului.

Alineatul (9) al aceluia şi art. 39, referindu-se la alin. (7) din aceea şi prevedere legală, susţine că răspunderea disciplinară constatată în baza prevederilor de mai sus nu exclude răspunderea juridică penală sau civilă, după caz. Practic, prin aplicarea acestui text de lege se ajunge la înlăturarea cuprinsului alin. (7) din art. 39 din Legea profesiei de avocat.

Propun abrogarea alin. (9) din cadrul art. 39 şi reformularea dispoziţiilor alin. (7), în sensul următor:
Avocatul nu răspunde penal pentru susţinerile făcute oral sau în scris, fără a aduce atingere autorităţii, demnităţii şi onoarei completului de judecată, procurorului, celorlalţi avocaţi şi părţi ori reprezentanţilor acestora, cu privire la prestaţiile avocaţiale efectuate în faţa instanţelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicţie, într-o cauză, indiferent de natura ei”.

II) Propun, de asemenea, în spiritul ocrotirii penale a avocaţilor, următoarele texte:
Întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare de către o persoană, indiferent de calitatea ei, care participă sau asistă la o procedură judiciară, faţă de avocat, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.

Se observă, în ultima perioadă, că manifestările ireverenţioase la adresa avocaţilor care participă la o procedură judiciară s-au înmulţit, sens în care am formulat această propunere. Consider că este inadmisibil ca imaginea profesiei de avocat să fie lezată de unii participanţi la actul de justiţie prin cuvinte sau gesturi jignitoare.

III) Apreciez că dispoziţiile alin. (2), alin. (3), alin. (4) şi alin. (5) din art. 39 din Legea profesiei de avocat, trebuie abrogate în condiţiile în care ameninţarea săvârşită împotriva avocatului reprezintă o infracţiune la fel de gravă precum lovirea sau alte violenţe. Odată cu modificarea codului penal se impune o nouă abordare a acestor texte de lege. Această abordare trebuie să îşi găsească corespondent în dispoziţiile alin. (4) ale art. 279 din Noul Cod Penal, referitoare la ultrajul judiciar.

Propun ca noul text să aibă următorul cuprins:
Săvârşirea de către o persoană a infracţiunilor de ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori omor împotriva unui avocat aflat în timpul exercitării profesiei sale, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale căror limite speciale se majorează cu jumătate.

IV) Pentru aceea şi identitate de gândire, apreciez că trebuie adoptat şi următorul text de lege:
Săvârşirea oricărei infracţiuni de către o persoană, în scop de intimidare sau de răzbunare, împotriva unui avocat sau împotriva bunurilor acestuia, în legătură cu exercitarea profesiei sale, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale căror limite speciale se majorează cu jumătate.

Se justifică următoarea propunere formulată în scopul protecţiei membrilor familiei avocatului:
Săvârşirea oricărei infracţiuni de către o persoană, în scop de intimidare sau de răzbunare, împotriva soţului, persoanelor care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre parinţi şi soţi dacă ei convieţuiesc, ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor şi surorilor, copiilor acestora precum şi persoanelor devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude ale avocatului în legătură cu exercitarea de către avocat a profesiei, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale căror limite speciale se majorează cu jumătate.”

V) În mod similar, următoarea propunere îşi găseşte un loc corespunzător în legea profesiei de avocat:
Declararea publică necorespunzătoare a adevărului, cu scopul de intimidare sau de răzbunare, în cursul unei proceduri judiciare, de către o persoană, cu privire la săvârşirea de către un avocat a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave cu privire la prestaţiile sale avocaţiale, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

VI) Nu se justifică în Noul Cod de Procedură Penală, existenţa a două texte de lege care au aceea şi finalitate. În sensul celor afirmate, dispoziţiile alin. (g) şi alin. (h) din conţinutul art. 283 conduc la aplicarea amenzii judiciare pentru avocaţi în cazul nerespectării de către ei a aceloraşi prevederi, art. 359 din Noul Cod de Procedură Penală.

Consider că se impune, cu puterea evidenţei, excluderea avocaţilor din cuprinsul alin. (1), lit. g), art. 283 din Noul Cod de Procedură Penală în privinţa aplicării art. 359 din Noul Cod de Procedură Penală. Este inutilă menţionarea aceluiaşi text de lege, şi anume art. 359 din Noul Cod de Procedură Penală, în două texte separate.

Ion ILIE-IORDĂCHESCU,
Avocat, Decanul Baroul București

* Mulțumim autorului și Baroului București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti