Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Înșelăciune. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Evaziune fiscală
08.05.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Înșelăciune. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Evaziune fiscală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

H.A., cetăţean sirian rezident în România, asociat și administrator al S.C. SIMBOG COM S.R.L., pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni concurente:
înșelăciune,
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
evaziune fiscală,
toate în formă continuată;

D.M., asociat al S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L., pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată;

G.Ş.C., administrator al S.C. CRIS-STYLE S.R.L., pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni concurente:
complicitate la infracţiunea de înşelăciune,
complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
ambele în formă continuată;

O.O.M., administrator al S.C. GEAMVIL IMPEX S.R.L., pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată;

N.V., pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni concurente:
– complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată reținută în sarcina inc. H.A., în formă continuată;
– complicitate la infracţiunea de înşelăciune reţinută în sarcina inc. H.A.,
instigare la complicitate la infracţiunea de înşelăciune,
toate în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, cei cinci inculpaţi au indus şi menţinut în eroare societatea ŢIRIAC LEASING IFN S.A. cu prilejul încheierii şi executării a 15 contracte de leasing financiar ce au avut ca obiect achiziţionarea şi finanţarea de utilaje, cu privire la existenţa fizică a utilajelor, în scopul de a obţine foloase materiale injuste, respectiv contravaloarea acestora.
Concret, în primul semestru al anului 2008, S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A., în calitate de locator, a încheiat un număr de 15 contracte de leasing financiar ce au avut ca obiect achiziţionarea şi finanţarea de către locator, la cererea utilizatorilor (S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L., S.C. CRIS-STYLE S.R.L. și S.C. GEAMVIL IMPEX S.R.L.) de utilaje, respectiv încărcătoare frontale şi excavatoare mărcile Hyundai şi Caterpillar, de la S.C. SIMBOG COM S.R.L. în calitate furnizor de echipamente. Trei dintre aceste contracte au fost încheiate între S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A şi S.C. SIMBOG COM S.R.L. în calitate de utilizator/furnizor.
La momentul încheierii contractelor de leasing, inculpații, în calitate de administratori ai firmelor utilizatoare ale echipamentelor au prezentat documentații care au creat impresia de solvabilitate a firmelor care urmau să devină părți în contractele de leasing. De asemenea au prezentat şi o serie de documente care au atestat așa zisa existență a bunurilor.
Astfel, toată documentația pusă la dispoziția S.C. ȚIRIAC LEASING IFN S.A. și care a făcut dovada stabilității situației economice și solvabilității atât a societăților ce urmau să devină utilizatori, cât și a societății furnizoare S.C. SIMBOG COM S.R.L., nu a creat suspiciuni legate de faptul că bunurile ce urmau să fie achiziționate, în sistem leasing, nu ar exista din punct de vedere fizic.
Concret, în anul 2008, inculpatul H.A. a semnat împreună cu reprezentanţii societăţilor comerciale utilizatoare procese-verbale de recepţie care au atestat, în mod nereal, că utilajele au fost predate de către furnizorul S.C. SIMBOG COM S.R.L. către firmele utilizatoare. Înscrisurile au fost folosite la S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. drept dovadă (confirmare) că utilajele au fost livrate pentru a se efectua plata.
În anul 2008, inculpatul H.A. a întocmit facturi fiscale în care sunt înscrise achiziţii de utilaje care nu există fizic şi nu au la bază operaţiuni reale.
S.C. SIMBOG COM S.R.L., prin administratorul H.A., a întocmit şi transmis către S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. un număr de 15 facturi proforma şi 14 facturi fiscale, în valoare totală de 8.887.646,70 lei (mai jos individualizate).
S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. a plătit prin virament bancar către S.C. SIMBOG COM S.R.L. suma totală de 9.428.876,70 lei. (Diferenţa de 541.230 lei dintre valoarea facturilor fiscale emise şi suma plătită de S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. o reprezintă o factură proforma pentru care S.C. SIMBOG COM S.R.L. nu a mai emis factura fiscală).
În aceeaşi perioadă, respectiv semestrul I al anului 2008, societăţile comerciale utilizatoare semnatare a contractelor de leasing, respectiv S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L., S.C. CRIS-STYLE S.R.L. și S.C. GEAMVIL IMPEX S.R.L., au plătit, prin virament bancar, către S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A., avansul şi una, două sau trei rate de leasing. Aceste plăţi au reprezentat parte infimă din ratele de leasing, fiind făcute pentru a lăsa impresia de bun platnici. La scurt timp însă, plăţile au încetat şi, ca urmare a neachitării la scadență și în cuantumurile agreate a ratelor datorate potrivit contractelor de leasing încheiate, S.C. ȚIRIAC LEASING IFN S.A, a somat utilizatorii să predea societății de leasing utilajele ce au făcut obiectul contractelor. Utilajele respective nu au fost identificate, pe motiv că în realitate nu existau, operaţiunile de furnizare de utilaje către S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. fiind fictive.
Drept urmare, prin crearea unor operaţiuni fictive de achiziţii şi livrări de bunuri, S.C. SIMBOG COM S.R.L., prin reprezentantul său–inculpatul A.H., în calitate de asociat unic şi administrator, a încasat nelegal suma totală de 9.428.876,70 lei.
Suma de 9.428.876,70 lei reprezintă prejudiciu produs în dauna S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A., constând în sumele plătite către S.C. SIMBOG COM S.R.L., în baza facturilor emise de această firmă din urmă pentru utilajele ce au făcut obiectul contractelor de leasing financiar de mai sus şi care nu au existat fizic în realitate.
Prin înregistrarea, de către A.H., în contabilitatea societăţii SIMBOG COM S.R.L., a facturilor fiscale în care sunt înscrise achiziţii de utilaje care nu au la bază operaţiuni reale, acesta a denaturat cheltuielile deductibile fiscal şi taxa pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se de la plata către bugetul consolidat al statului cu impozite şi taxe, în sumă totală de 2.773.199,02 lei, compusă din impozit pe profit în cuantum de 1.267.748,12 lei şi T.V.A. în cuantum de 1.505.450,90 lei.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în cuantum de 2.773.199,02 lei.

În cauză s-au constituit parte civilă S.C. ŢIRIAC LEASING IFN S.A. şi statul român, prin A.N.A.F.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare deținute de către inculpaţii G.Ș.C., D.M. şi N.V., până la concurența sumei de 9.428.876,70 lei, în vederea reparării pagubei produsă prin infracțiunile comise
Nu au fost identificate conturi bancare sau bunuri imobile în proprietatea inculpatului H.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti