Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Braşov. Luare de mită. Trimitere în judecată
09.05.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Braşov. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului S.N., ofiţer de poliţie judiciară având grad de comisar şef de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna – Poliţia Staţiunii Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită (două acte materiale).

Inculpatul S.N., în calitate de comisar şef de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna – Poliţia Staţiunii Covasna, a pretins şi primit sume de bani de la un denunţător (100 lei la sfârşitul lunii februarie 2014 şi 500 lei la datele de 17 aprilie 2014 – pretindere şi 18 aprilie 2014 – primire), persoană pe care o cerceta într-un dosar penal pentru comiterea de infracţiuni la legislaţia rutieră, promiţându-i că îl va ajuta cu dosarul respectiv, în sensul că va amâna efectuarea cercetărilor şi finalmente va conduce cercetările astfel încât să nu fie sancţionat, iar dacă se va ajunge totuşi la o sancţiune aceasta să fie „cu suspendare”.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La data de 17 aprilie 2014, inculpatul S.N., comisar şef de poliţie, în cadrul poliţiei oraşului Covasna, a pretins o sumă de bani unui denunţător, după ce l-a audiat ca suspect într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei, pentru a-i da acestuia o soluţie favorabilă.
În seara aceleiaşi zile, după ce au discutat în prealabil la telefon, cei doi s-au întâlnit în faţa locuinţei poliţistului, stabilind să se întâlnească în ziua următoare, pentru ca denunţătorul să îi remită suma de 500 lei, urmând a discuta, apoi, despre dosar.
La data de 18 aprilie 2014, în jurul orei 11.00, denunţătorul şi inculpatul S.N. s-au întâlnit într-un bar din oraşul Covasna.
Aici a avut loc o discuţie, în care inculpatul i-a promis că îl va ajuta cu dosarul respectiv, în sensul că va amâna efectuarea cercetărilor şi finalmente va avea grijă să obţină o soluţie „cu suspendare”.
Denunţătorul i-a remis suma de 500 lei, conform înţelegerii prealabile, bani pe care poliţistul i-a luat, fiind găsiţi asupra sa de către organele judiciare care au intervenit şi constatat flagrantul.
Din cercetările efectuate a rezultat că anterior, la sfârşitul lunii februarie 2014, inculpatul S.N. a mai cerut şi primit bani de la de la acelaşi denunţător în legătură cu soluţionarea aceluiaşi dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, dosar repartizat pentru soluţionare inculpatului.Astfel, în luna februarie 2014, inculpatul l-ar fi chemat mai întâi pentru audiere dar, ajuns în sediul poliţiei, în biroul acestuia, inculpatul l-a invitat la un bar din localitate, unde i-ar dat asigurări că va conduce dosarul astfel încât să nu fie sancţionat, iar dacă se va ajunge totuşi la o sancţiune aceasta să fie cu suspendare. Inculpatul S.N. a făcut apoi referire la salariile mici ale poliţiştilor, iar la ieşirea din bar i-a cerut denunţătorului să îi procure 30 litri de motorină pentru maşina proprie sau să îi remită contravaloarea acestei cantităţi de carburant. Întrucât nu avea bani asupra sa, denunţătorul s-a deplasat la maşină, pe care a parcat-o apoi în dreptul maşinii inculpatului (care a constatat astfel în mod direct că denunţătorul conduce fără permis, dar nu a luat vreo măsură), iar acesta a deschis portiera şi a luat de pe banchetă bancnota de 100 lei pregătită în acest scop de denunţător.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Covasna.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. şi D.G.A Covasna.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti