Plan de acțiune privind inovarea în domeniul „economiei albastre”
13 mai 2014 | JURIDICE.ro

Comisia Europeană a dat publicității joi, 8 mai 2014, un comunicat cu privire la măsurile necesare pentru a avea o creștere economică durabilă în domeniul „economiei albastre”. Pentru a atinge obiectivele de utilizare durabilă a resurselor oceanice, favorizare a creșterii economice și de creare de noi locuri de muncă în Europa, Comisia a întocmit un plan de acțiune privind inovarea în domeniul mărilor și oceanelor.
Planul de acțiune presupune, printre altele:
– crearea unei hărți digitale a întregii suprafețe a fundului mărilor și oceanelor europene până în 2020.
– crearea unei platforme de informare online, care să fie operațională înainte de sfârșitul anului 2015, privind proiectele de cercetare în domeniul marin din cadrul programului Orizont 2020, precum și privind cercetarea în domeniul marin finanțată la nivel național, prin care să fie împărtășite rezultatele proiectelor finalizate.
– înființarea unui forum al întreprinderilor și al științei în domeniul economiei albastre, care va implica sectorul privat, oameni de știință și ONG-uri și care va contribui la modelarea „economiei albastre” din viitor, prin intermediul său având loc un schimb de idei și rezultate. O primă reuniune va avea loc cu ocazia evenimentului „Ziua maritimă 2015” de la Pireu, Grecia.
– încurajarea actorilor din cercetare, întreprinderi și învățământ să identifice, înainte de 2016, necesitățile și competențele viitoare ale forței de muncă din sectorul maritim.
Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Temelia pe care o punem astăzi va ajuta generațiile de mâine ale Europei să dispună de cunoștințele și competențele prin care să asigure o mai bună gestionare a mărilor și oceanelor, pentru a profita la maximum de avantajele pe care ni le oferă, respectând în același timp echilibrul ecosistemului marin.”
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare și inovare, susține că: „Se pare că dispunem de mai multe cunoștințe despre suprafața Lunii și chiar a planetei Marte decât despre fundul mărilor și oceanelor. Inovarea în domeniul maritim dispune de un potențial economic enorm, care ne va ajuta să abordăm provocări cum ar fi schimbările climatice și securitatea alimentară. Prin urmare, creșterea economică albastră se situează printre domeniile de interes ale programului Orizont 2020, noul nostru program pentru cercetare și inovare.”