Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Timișoara. Decăderea din dreptul de a propune un plan de reorganizare
13.05.2014 | Alexandra NICOLA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Curtea de Apel Timișoara a hotărât că decăderea expres prevazută de art. 94 alin. 5 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței se acoperă dacă nu a fost invocată de partea interesată cel mai târziu la primul termen de judecată următor depunerii planului. Pentru a hotărî în acest sens, Curtea a reținut incidența în speță a prevederilor Noului Cod civil, art. 2550 alin. 1 coroborat cu art. 2513, planul de reorganizare fiind propus de debitoare ulterior intrării în vigoare a NCC. În decizia pronunțată asupra recursului declarat, Curtea de Apel Timișoara a reținut și că instanța nu putea invoca din oficiu decăderea din dreptul de a propune un plan de reorganizare deoarece decăderea este instituită printr-o dispoziție legală care nu ocrotește un interes public, ci interesul privat al participanților la procedură. Instanța a reținut și că prin exprimarea votului de către un creditor asupra unui planului de reorganizare, creditorul respectiv renunță la beneficiul decăderii pentru că exprimarea votului asupra planului presupune acceptarea împrejurării că planul a fost propus în mod valabil. (Decizia civilă nr. 182/26.03.2014 pronunțată de Secția a II-a Civilă a Curții de Apel Timișoara având ca obiect recurs decădere debitoare din dreptul de a propune un plan de reorganizare)

Avocat Alexandra NICOLA
SCA Ligia Cătuna și Asociații

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate