ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Interviuri | Interviuri VIDEO
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Emilian Stănișor. Despre admiterea la INM în 2014
12.05.2014 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

image001Concursurile sunt câstigate de cei antrenaţi!” (Emilian Stănișor)

JURIDICE.ro: În calitatea dumneavoastră de magistrat cu îndelungată carieră şi cadru didactic universitar, cu o bogată  experienţă în formarea viitorilor magistraţi, care credeţi că este concepţia de bază pentru organizarea concursului de admitere la INM şi care sunt principalele repere în evaluarea candidaţilor?

Emilian Stănișor: Concursul de admitere în INM este conceput după o strategie menită să identifice persoane integre din punct de vedere etic şi profesional. Comisia nu evaluează numai cunoştinţele acumulate de un candidat, la un moment dat, ci și abilităţile acestuia psiho-emoţionale şi raţionale de a lua decizii în litera și spiritul legii.

Candidaţii trebuie să demonstreze capacitatea lor de a lua decizii corecte, pertinente, că stăpânesc legislaţia şi că ştiu să o aplice indiferent de circumstanţe. Cu alte cuvinte, concursul evaluează calitatea persoanelor de a se raporta la realitate într-un mod corect din punct de vedere juridic şi uman.

Concursul este singura poartă de intrare în magistratură. În timpul concursului candidaţii trebuie să demonstreze că au pregătirea necesară pentru a folosi în mod optim abilităţile şi competenţele dobândite, inclusiv în condiţii de stress (presiunea limitei de timp), concurenţa, evaluatori exigenți, complexitatea probelor şi caracterul vast al materiilor de concurs.

Candidatul nu are pe cine să consulte în timpul concursului, ceea ce a bifat rămâne pe hârtie şi se reflectă în rezultatul admis sau respins.

Aşadar, după o selecţie atât de riguroasă, persoanele admise la INM pot spune că sunt pregătite să reprezinte legea şi statul în relaţia cu cetătenii şi cu celelalte entităti juridice. Pe listă rămân doar persoanele care pot face faţă cu succes profesiei de magistrat şi au demonstrat că au o minte antrenată în găsirea soluţiilor corecte.

În cazul fericit al admiterii la INM, candidaţii îsi încep imediat cariera de magistrat şi îi aşteaptă o muncă asiduă pentru care vor învăţa pe tot parcursul vieţii. Se ştie foarte bine că nu se renunţă la studiu după ce se intră la INM şi că cerinţele de învăţare devin permanente.

JURIDICE.ro: Având în vedere complexitatea concursului, ce medode recomandaţi pentru o pregătire eficientă?

Emilian Stănișor: Pregătirea individuală este fundamentală, fără ea nici o metodă de pregătire nu are sens. Dar aceasta pregătire trebuie făcută după o strategie de învăţare, gândită pe etape şi pusă pe hârtie. Acest mod de învăţare este absolut obligatoriu dacă ţinem cont de vastitatea materiei de concurs, intrarea in vigoare a noilor coduri, complexitatea grilelor şi numărul mare de candidaţi.

Există o dezbatere serioasă în rândul candidaţilor cu privire la metodele abordate în pregătirea pentru admiterea la INM. După patru ani de pregătire intensivă a candidaţilor la INM şi magistratură, aş putea aduce câteva sugestii, pornind de la cerinţele concursului.

Experienţa mi-a demonstrat că admişii nu sunt cei care sunt campioni la numărul de ore de stat cu cartea în mână, ci cei care alocă suficient timp pentru învăţare, se organizează şi lucrează în mod constant.

Tocitul cărţilor poate fi o deprindere bună, dar nu este suficientă. Am avut în pregătire exemple de candidaţi foarte muncitori care nu reuşeau să iasă din faza de acumulare şi să treacă mai departe. Un magistrat trebuie să aibă un bagaj de cunoştinte solid, dar acest lucru nu este suficient. Dacă în mintea candidatului lipseşte comparaţia, judecata, analiza, alternativa, soluţia şi doar caută rapid rezolvări aparente în bagajul de cunoştinţe, nu va putea face faţă cerinţelor profesiei. Volumul de muncă este imens, se lucrează la zeci de cazuri în paralel şi trebuie luate hotărâri astăzi pentru că mâine este o nouă zi, cu noi sarcini şi noi responsabilităţi.

EBT-Admitere-INMCursul de pregătire pe care îl organizează Euro Best Team vine să completeze aceste neajunsuri şi oferă toate instrumentele de care are nevoie o persoană pentru a reuşi să lucreze eficient cu informaţia acumulată.

JURIDICE.ro: Care sunt atuurile unui asemenea curs de pregătire, în comparaţie cu pregătirea individuală?

Emilian Stănișor: În primul rând, vorbim nu despre curs ci despre un stil de învăţare. Acest stil verificat şi validat prin rezultate, este un antrenament dinamic, activ, interactiv, monitorizat, asistat, structurat, complet şi solicitant. La curs se învaţă şi se deprinde un mod de pregătire eficientă care îi va ajuta pe viitorii magistraţi şi în cariera profesională. Este vorba de o învăţare activă, un exerciţiu complex care facilitează folosirea eficientă a informaţiei acumulate.

Pregătirea individuală este de bază, dar are un neajuns, nu îţi poate oferi şi alte punte de vedere decât cele proprii. Aşadar, acest program complex de pregătire care integrează instrumente de lucru pentru acoperirea tuturor  nevoilor de formare face diferenţa între dezbatere şi analiză şi a sta singur cu cartea în mână.

La curs nu se mai predă materia din facultate ci încercăm să punem în practică ideile teoretice acumulate de cursanți. Grilele sunt materiale de lucru optime pentru analiză, schimbul de opinii, înțelegerea şi identificarea unor aspecte asemănătoare cu cele cu care candidaţii se vor confrunta la concurs. La curs lucrăm de regulă cu grilele proprii, dar şi cu grile din surse publice, elaborate de autori consacraţi în domeniu.

Deşi sunt dezbateri mari cu privire la utilizarea grilelor în procesul de pregătire, noi am decis să ţinem drumul drept şi să nu mergem pe ocolite. Dacă grile se dau la concurs, înseamnă că trebuie să ştim să rezolvăm grile. În acest sens, împreună cu colegii am stabilit două obiective majore, pe baza cărora ne-am elaborat şi dezvoltat strategii şi moduri de lucru cu participanţii.

În primul rând punem accent pe înţelegerea modului în care a fost elaborată grila. Nicio grilă nu este concepută astfel încât să găseşti răspunsul corect imediat, oricât de mult ai fi citit materia de concurs. Redactarea grilelor este făcută de experţi care utilizează tehnici speciale menite să verifice nivelul de cunoştinţe, dar şi raţionamentul candidatului. De-a lungul anilor, mi-am dat seama că există o dificienţă în modul de înţelegere.

De exemplu, acum doi ani am avut o grupă cu nivel foarte ridicat de pregătire, dar fiecare interpreta în mod diferit aceeaşi grilă. Mi-am dat seama de acest deficit de înţelegere şi astfel am început să punem un accent deosebit pe descifrarea modului în care a fost redactată grila. Odată schimbată abordarea unei grile, au început să apară şi rezultatele. Participanţii au început să-şi ia timp de gândire şi să facă analize bazate pe tehnicile predate la curs, înainte de a încerca un răspuns. Tehnica însă devine deprindere doar pe bază de exerciţiu şi poţi să spui că o stăpâneşti după un antrenament constant şi de durată.

JURIDICE.ro: Care este structura cursului şi care este profilul persoanelor care se înscriu?

Emilian StănișorProgramul de pregătire acoperă toate probele de concurs şi se desfasoară de regulă pe parcursul weekendurilor. Până în prezent au fost organizate două tipuri de cursuri: curs de lungă durată şi curs intensiv. Cursurile se desfășoară în weekend, iar în timpul săptămânii are loc pregătirea individuală.

Cursul intensiv solicită o mobilizare specială din partea candidaţilor, pe un număr mai mic de weekenduri, cu un număr de ore de pregătire mai mare. În acest caz, efortul pentru pregătirea individuală creşte exponenţial.

La cursul de lungă durată vin în special studenţii din anii 3 şi 4, dar şi persoanele foarte ocupate care au nevoie de mai mult timp pentru a-şi organiza agenda.

Programul de pregătire reuneşte persoane hotărâte, indiferent de nivelul lor de  pregătire, persoane care fac un efort extraordinar şi ţin pasul cu  ritmul de lucru impus. De asemenea, la curs se înscriu atât persoane foarte bine pregătite cât şi persoane care, în ultimii ani, nu au mai avut legatură cu domeniul.

O evoluţie deosebită înregistrează persoanele care îşi iau un concediu de două luni, cât durează programul intensiv, şi se concentrează doar pe pregătire.

Participanţii vin din toate zonele ţării, şi fac naveta chiar şi în condiţii de iarnă grea. Suntem conşţienţi de efortul lor şi apreciem tenacitatea cu care se pregătesc. Tocmai de aceea facem tot ce depinde de noi pentru a contribui la reuşita lor.

JURIDICE.ro: Cursul garantează succesul participanţilor?

Emilian Stănișor: Orice entitate care desfăsoară activităţi de formare îşi stabileste indicatorii de eficienţă pe baza rezultatelor obţinute de participanţi. Indicatorul nostru de validare a eficienţei programului de pregătire este numărul de candidaţi admişi.

Cursul nu garantează succesul, dar sporeşte considerabil şansele. La acest program de pregătire toţi cursanţii au de câstigat, mai ales cei care nu s-au mai pregătit de ani de zile. Avem chiar situaţii în care participanţii la curs optează să amâne participarea la concurs, considerând că mai au nevoie de timp pentru pregătire. Participanţii au sprijinul nostru pe tot parcursul cursului, dar şi după curs. Astfel, multe persoane ne contactează şi ne consultă în chestiuni punctuale.

Suntem convinşi că acest program reprezintă un avantaj competitiv, în condiţii de concurenţă maximă, şi poate oferi şanse sporite tuturor participanţilor, indiferent de nivelul lor de pregătire. Experienţa din ultimii ani în pregătirea candidaţilor ne-a ajutat să identificăm cu uşurinţă candidaţii cu potenţial ridicat în câştigarea concursului.

Cea mai mare satisfacţie după acest curs, şi un moment foarte mult aşteptat de toţi lectorii cursului este afişarea rezultatelor. Atunci considerăm că ne-am atins obiectivele şi ne bucurăm împreună cu cursanţii noştri pentru reuşita lor.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate