Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat cercetat în stare de libertate pentru trafic de influență
12.05.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Craiova. Șantaj. Cumpărare de influenţă. Trafic de influenţă.  Arestarea preventivă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor:
C.I., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată şi şantaj,
C.A.Ș., concubina primului menționat, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la șantaj.

De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul
M.I.B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că există date şi aspecte care conturează suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, M.I.B., avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la C.I., direct sau prin intermediul concubinei sale, C.A.Ş., suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui C.I. şi a doi fii ai săi în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora.
Pentru a fi cât mai convingător, M.I.B. s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală.
Banii au fost remişi de către C.I., prin intermediul concubinei sale, C.A.Ş.
Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a unuia dintre inculpaţi (C.I.). Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului M.I.B. şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, rezultă că, după momentul în care cumpărătorul de influenţă, respectiv suspectul C.I. şi fiii acestuia, au fost condamnaţi de către Tribunalul Dolj, ca instanţă de fond, C.I. l-a constrâns pe avocat să îi restituie suma totală de 37.500 euro, (constituită din suma de 29.000 euro-reprezentând banii pe care C.I. şi C.A.Ş. i-au remis-o avocatului pentru cumpărarea influenţei, la care a mai adăugat dobânzi de 8.500 euro), ameninţându-l că, în caz contrar, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei ale. În sprijinul acestei afirmaţii a adus ca argument faptul că va apela la un grup din Brăila, despre care a afirmat că „a mai băgat şi pe alţii în portbagaj”, că are cunoştinţe peste tot, că dispune de aparatură avansată de urmărire şi înregistrare pe care deja ar fi montat-o în autoturismul avocatului şi că va formula plângere penală împotriva fratelui avocatului, care este magistrat la o instanță de judecată din Craiova, în scopul discreditării acestuia din urmă. Aceasta, deși la momentul proferării ameninţărilor, inculpatul C.I. cunoştea că magistratul nu are nici o implicare în faptele de corupţie ce fac obiectul prezentului dosar.
În acest scop, respectiv al creării unei stări de temere pentru M.I.B., inculpatul C.I., ajutat şi însoţit de inculpata C.A.Ş., l-a căutat deseori pe avocat la domiciliu său, la domiciliul părinţilor săi (cu care a discutat şi faţă de care a proferat ameninţări privind viaţa şi integritatea fiului lor), la instanţe, inspirându-i acestuia că, în viitor, atât el, cât şi membrii familiei sale vor trece printr-un moment rău sau va da în vileag o faptă compromiţătoare pentru fratele său, magistrat.
Prin toate aceste acţiuni, C.I., ajutat de C.A.Ş., cea care, de fiecare dată, l-a contactat direct pe avocat şi l-a însoţit pe C.I. la toate întâlnirile, a urmărit dobândirea, în mod injust, a unui folos material, respectiv suma de 37.500 euro pretinsă. Din această sumă denunțătorul a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014).
Întrucât şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri, ameninţările au continuat, avocatul a denunţat fapta la Direcţia Naţională Anticorupţie–Serviciul Teritorial Craiova.
La data de 9 mai 2014, avocatul M.I.B. s-a întâlnit cu inculpații C.I. şi C.A.Ş. în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care C.I. a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor C.I. şi C.A.Ș. li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentaţi la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

La data de 10 mai 2014, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaţilor C.I. şi C.A.Ș.

Avocatului definitiv M.I.B., având şi acesta calitate de inculpat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală la data de 9 mai 2014 în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind cercetat în stare de libertate.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii și al lucrătorilor de poliție din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti