Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept penal, Revista revistelor juridice, RNSJ

Dreptul nr. 3/2014: Sancționarea uciderii din culpă | Daniel-Ștefan Paraschiv, Gavril Paraschiv

19 mai 2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Dr. Daniel-Ștefan Paraschiv, lect. univ. – Facultatea de Drept și Administrație Publică, Universitatea „Spiru Haret” din Râmnicu Vâlcea și dr. Gavril Paraschiv, conf. univ. – Facultatea de Drept și Administrație Publică, Universitatea „Spiru Haret” din Craiova, au publicat, în Revista Dreptul nr. 3/2014, articolul ”Sancționarea uciderii din culpă”.

În prezentul articol, autorii definesc noțiunea de  individualizare a pedepselor ca fiind operațiunea de adaptare a pedepsei și a executării ei la cazul individual și la persoana infractorului, în așa fel încât să asigure aptitudinea funcțională și realizarea scopului ei. De asemenea, autorii prezintă sancțiunile aplicabile infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzute de noul Cod penal, astfel: pentru forma de bază a infracțiunii de la 1 la 5 ani de închisoare, iar pentru cea agravantă, de la 2 la 7 ani de închisoare și consideră că sancțiunile stabilite pentru faptele concrete sunt prea blânde, în practica instanțelor de judecată cazurile de detenție fiind aproape inexistente. Astfel, autorii articolului consideră că la individualizare, chiar dacă fapta este savărșită din culpă, ar trebui avut în vedere, cu prioritate, rezultatul foarte grav produs prin infracțiune, și nu modalitatea de săvârșire a infracțiunii.

În urma analizei, autorii afirmă că viața reprezintă valoarea supremă, care odată pierdută nu mai poate fi redobândită, iar prin creșterea limitelor speciale ale pedepselor corelative infracțiunilor ce îi aduc atingere, cât și printr-o mai bună individualizare judiciară a sancțiunilor aplicate de către instanța de judecată, aceasteia i s-ar asigura o mai bună protecție, deoarece prevederea unor limite mici de pedeapsă pentru infracțiunea de ucidere din culpă nu ajută nici la reeducarea făptuitorilor, nici la prevenirea respectivelor infracțiuni.

Avocat Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică