Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 3/2014: Sancționarea uciderii din culpă | Daniel-Ștefan Paraschiv, Gavril Paraschiv
19.05.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Daniel-Ștefan Paraschiv, lect. univ. – Facultatea de Drept și Administrație Publică, Universitatea „Spiru Haret” din Râmnicu Vâlcea și dr. Gavril Paraschiv, conf. univ. – Facultatea de Drept și Administrație Publică, Universitatea „Spiru Haret” din Craiova, au publicat, în Revista Dreptul nr. 3/2014, articolul ”Sancționarea uciderii din culpă”.

În prezentul articol, autorii definesc noțiunea de  individualizare a pedepselor ca fiind operațiunea de adaptare a pedepsei și a executării ei la cazul individual și la persoana infractorului, în așa fel încât să asigure aptitudinea funcțională și realizarea scopului ei. De asemenea, autorii prezintă sancțiunile aplicabile infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzute de noul Cod penal, astfel: pentru forma de bază a infracțiunii de la 1 la 5 ani de închisoare, iar pentru cea agravantă, de la 2 la 7 ani de închisoare și consideră că sancțiunile stabilite pentru faptele concrete sunt prea blânde, în practica instanțelor de judecată cazurile de detenție fiind aproape inexistente. Astfel, autorii articolului consideră că la individualizare, chiar dacă fapta este savărșită din culpă, ar trebui avut în vedere, cu prioritate, rezultatul foarte grav produs prin infracțiune, și nu modalitatea de săvârșire a infracțiunii.

În urma analizei, autorii afirmă că viața reprezintă valoarea supremă, care odată pierdută nu mai poate fi redobândită, iar prin creșterea limitelor speciale ale pedepselor corelative infracțiunilor ce îi aduc atingere, cât și printr-o mai bună individualizare judiciară a sancțiunilor aplicate de către instanța de judecată, aceasteia i s-ar asigura o mai bună protecție, deoarece prevederea unor limite mici de pedeapsă pentru infracțiunea de ucidere din culpă nu ajută nici la reeducarea făptuitorilor, nici la prevenirea respectivelor infracțiuni.

Avocat Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti