Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Bucureşti. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
16.05.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Bucureşti. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:
1. Ş.C., director adjunct Investiţii în cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale);
fals intelectual şi uz de fals ambele în formă continuată (7 acte materiale);
2. B.Ş., director adjunct tehnic cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de :
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (6 acte materiale);
fals intelectual şi uz de fals ambele în formă continuată (6 acte materiale);
3. D.I., diriginte de şantier în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.) Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (5 acte materiale);
fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată (5 acte materiale);
4. T.M., diriginte de şantier în cadrul D.R.D.P. Craiova pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (6 acte materiale),
fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată (6 acte materiale)
5. P.L.T., angajat al D.R.D.P. Craiova, responsabil cu derularea contractului de lucrări care face obiectul cauzei, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (6 acte materiale),
fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată (6 acte materiale);
6. R.M.A., şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii în cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave
(4 acte materiale);
fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată (4 acte materiale);
7. R.Ş., şef Birou Investiţii în cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (3 acte materiale),
fals intelectual şi uz de fals ambele în formă continuată, (3 acte materiale);
8. I.N., administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:
instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale);
instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale);
9. M.N.D., director la Departamentul Analize–Decontări din cadrul S.C. ROMSTRADE S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (7 acte materiale)
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale),
10. S.C. ROMSTRADE S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale);
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti-Novaci-Rânca-Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.), inculpaţii D.I. şi T.M., diriginţi de şantier, P.L.T., responsabil cu derularea contractului, R.M.A., şef departament, R.Ş., şef birou, Ş.C. şi B.Ş., directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.
Pentru ca cei menţionaţi să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, inculpatul I.N., în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L. (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-a determinat pe M.N.D., director la Departamentul Analize–Decontări al societății să întocmească în fals mai multe situații de lucrări și facturile aferente.
Paguba cauzată de S.C. ROMSTRADE S.R.L. părţii vătămate C.N.A.D.N.R. S.A., reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate a fost estimată la suma totală de 22.849.267,12 lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.) este o subunitate a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A.
La data de 5 septembtie 2008, C.N.A.D.N.R. S.A.–Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a încheiat cu S.C. ROMSTRADE S.R.L. Giurgiu un contract prin care constructorul se obliga să proiecteze şi să execute modernizarea drumului naţional DN 67 C Bengeşti-Novaci-Rânca-Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei.
Pentru execuţia lucrării s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de începere dat de C.N.A.D.N.R. S.A.–D.R.D.P. Craiova (22 octombrie 2008), durată ce nu include perioada de timp friguros.
Sistemul de finanţare al lucrării era „credit furnizor”. Acesta înseamnă că executantul S.C. ROMSTRADE S.R.L. Giurgiu mai întâi efectuează lucrările de construcţie drumuri şi poduri, iar după finalizare i se decontează plata lucrărilor.
Având în vedere complexitatea lucrărilor, pentru a urmări dacă situaţiile de plată şi facturile sunt conforme cu prevederile contractului (studiu de fezabilitate, proiectul tehnic, detalii de execuţie etc.), au fost numite, prin decizie a directorului regional al D.R.D.P. Craiova, persoane din cadrul instituţiei, responsabile să răspundă pentru corectitudinea documentelor confirmate/ acceptate.
Pe fondul apariției unor suspiciuni, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 8 aprilie 2010, a fost adusă la cunoştinţă conducerii D.R.D.P. Craiova, că directorul general al C.N.A.D.N.R. a dispus efectuarea unui control la direcţia regională cu privire la legalitatea deconturilor efectuate şi realitatea lucrărilor executate. De la data înştiinţării şi până la data de controlului efectiv, deci perioada 08–23 aprilie 2010, reprezentanţii D.R.D.P. Craiova împreună cu cei ai S.C. ROMSTRADE S.R.L. au întreprins demersuri pentru acoperirea deficienţelor, mai exact au fost suplimentate echipele de muncitori pentru a executa un volum cât mai mare de lucrări din cele neexecutate, dar confirmate ca fiind executate şi decontate în lunile august–octombrie 2009.
Deşi, de la data întocmirii situaţiei de lucrări (luna august 2009) şi până la data controlului (23 aprilie 2010), au trecut aproximativ 8 luni şi, cu toate eforturile depuse de inculpaţi în perioada 8–23 aprilie 2010 (data anunţării controlului şi data efectuării în concret a controlului), de a masca şi muşamaliza neregulile în executarea obiectivului investiţional DN 67C, nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de D.R.D.P. Craiova, raportul de constatare realizat în urma controlului a confirmat faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate.
Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada august 2009 – iunie 2010, D.I. şi T.M., diriginţi de şantier, Panduru L.T., responsabil cu derularea contractului, R.M.A., şef departament, R.Ş., şef birou, Ş.C. şi B.Ş., directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale care figurau că au fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.
Conform contractului, verificarea existenţei obligaţiei de plată se realizează prin verificarea documentelor justificative din care să rezulte pretenţia S.C. ROMSTRADE S.R.L, precum şi realitatea „serviciului efectuat” (bunurile au fost livrate, lucrările executate şi serviciile prestate).
Documentele care atestă bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate sau din care reies obligaţii de plată certe, se vizează pentru „bun de plată” de către persoanele nominalizate prin decizie, în cazul de față reprezentanții D.R.D.P. Craiova, inculpați în cauză.
Pentru aprobarea la plată a lucrărilor neefectuate şi a materialelor de construcţie inexistente, în cursul derulării contractului menţionat, I.N., în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., l-a determinat pe M.N.D., director la Departamentul Analize–Decontări al societății să întocmească în fals următoarele acte:
– două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări la trei poduri ( la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de 1.750.962 lei
– o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate.
– mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări constând în „doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm” şi „scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm”, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de D.R.D.P. Craiova fiind de 4.063.978,44 lei. Totodată, a întocmit facturile fiscale pentru situaţiile de lucrări sus menţionate, pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării în beneficiul S.C. ROMSTRADE S.R.L

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti