BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

CE. Programul de competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME) în România

19.05.2014 | Adina-Elena OPREA
Abonare newsletter

Comisia Europeană a organizat, la finalul săptămânii trecute, în colaborare cu Ministerul Economiei din România, o conferință dedicată prezentării Programului de competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME), potrivit unui comunicat.

Conferinţa a avut ca scop prezentarea inițiativei inovatoare de sprijinire a IMM-urilor şi pregătirea punerii în practică a programului și instrumentelor financiare COSME în România.

Luând în considerare contribuţia IMM-urilor la creşterea economică şi la crearea de noi locuri de muncă, se impunea un nou program care să contureze un mediu favorabil pentru acestea, prin facilitarea accesului la credite și la piețele din interiorul și din afara UE.

În acest sens, au fost prezentate viitoarele instrumente de finanțare ale UE, disponibile în cadrul programelor COSME și Orizont 2020, precum și activitățile axate pe IMM-uri desfășurate de Banca Europeană de Investiții și de Fondul European de Investiții.

Programul COSME va sprijini IMM-urile prin următoarele acţiuni:
– va reduce, în intervalul 2014-2020, decalajele de pe piață în ceea ce privește furnizarea de finanțări IMM-urilor;
– va aloca între 14 și 21 de miliarde euro pentru finanțarea IMM-urilor prin împrumuturi și investiții, dezvoltând astfel între 220.000 și 330.000 de astfel de întreprinderi pe întregul său parcurs;
– va furniza următoarele tipuri de asistenţă: garanții la împrumuturile pentru IMM-urile care au dificultăți în obținerea de împrumuturi din sistemul bancar, capital pentru fondurile de capital de risc ce furnizează investiții pentru IMM-urile aflate în stadiul de extindere și creștere, informații practice gratuite și servicii directe pentru firmele ce caută parteneri, finanțare, informații despre noile piețe sau despre legislația sau programele UE, acțiuni de cooperare în rețea sau de schimb de experiență pentru cei ce elaborează politicile relevante, având ca scop reducerea poverii administrative asupra IMM-urilor și îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru afaceri, stabilirea de elemente de referință și realizarea de studii pentru îmbunătățirea cunoștințelor și monitorizării sectoarelor industriale la nivel european sau global, sau a politicilor în domeniul IMM-urilor din Europa.

Adina Elena OPREA
Junior Lawyer D&B David şi Baias

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week