CE. Programul de competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME) în România
19 mai 2014 | Adina-Elena OPREAComisia Europeană a organizat, la finalul săptămânii trecute, în colaborare cu Ministerul Economiei din România, o conferință dedicată prezentării Programului de competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME), potrivit unui comunicat.
Conferinţa a avut ca scop prezentarea inițiativei inovatoare de sprijinire a IMM-urilor şi pregătirea punerii în practică a programului și instrumentelor financiare COSME în România.
Luând în considerare contribuţia IMM-urilor la creşterea economică şi la crearea de noi locuri de muncă, se impunea un nou program care să contureze un mediu favorabil pentru acestea, prin facilitarea accesului la credite și la piețele din interiorul și din afara UE.
În acest sens, au fost prezentate viitoarele instrumente de finanțare ale UE, disponibile în cadrul programelor COSME și Orizont 2020, precum și activitățile axate pe IMM-uri desfășurate de Banca Europeană de Investiții și de Fondul European de Investiții.
Programul COSME va sprijini IMM-urile prin următoarele acţiuni:
– va reduce, în intervalul 2014-2020, decalajele de pe piață în ceea ce privește furnizarea de finanțări IMM-urilor;
– va aloca între 14 și 21 de miliarde euro pentru finanțarea IMM-urilor prin împrumuturi și investiții, dezvoltând astfel între 220.000 și 330.000 de astfel de întreprinderi pe întregul său parcurs;
– va furniza următoarele tipuri de asistenţă: garanții la împrumuturile pentru IMM-urile care au dificultăți în obținerea de împrumuturi din sistemul bancar, capital pentru fondurile de capital de risc ce furnizează investiții pentru IMM-urile aflate în stadiul de extindere și creștere, informații practice gratuite și servicii directe pentru firmele ce caută parteneri, finanțare, informații despre noile piețe sau despre legislația sau programele UE, acțiuni de cooperare în rețea sau de schimb de experiență pentru cei ce elaborează politicile relevante, având ca scop reducerea poverii administrative asupra IMM-urilor și îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru afaceri, stabilirea de elemente de referință și realizarea de studii pentru îmbunătățirea cunoștințelor și monitorizării sectoarelor industriale la nivel european sau global, sau a politicilor în domeniul IMM-urilor din Europa.
Adina Elena OPREA
Junior Lawyer D&B David şi Baias
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |