Dreptul securităţii sociale

CE. Adoptarea Directivei de punere în aplicare a normelor UE privind lucrătorii detașați
20.05.2014 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul de Miniştri al UE a adoptat o nouă directivă ce conține norme de punere în aplicare a Directiva privind detașarea lucrătorilor (96/71/CE), potrivit unui comunicat al CE.

Astfel, dacă Directiva privind detașarea lucrătorilor cuprindea nucleul de norme obligatorii în ceea ce privește termenii și condițiile de muncă aplicabile unui salariat detașat la lucru într-un alt stat membru, noua directivă va asigura respectarea în practică a drepturilor lucrătorilor detașați și consolidarea cadrului legal pentru prestatorii de servicii.

Directiva recent adoptată va contribui la o mai bună punere în practică a normelor existente în acest domeniu, prin:
– aducerea în prim plan a drepturilor și obligațiilor ce le revin lucrătorilor şi întreprinderilor în ceea ce privește termenii și condițiile de încadrare în muncă;
– îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile naționale însărcinate cu detașarea;
– clarificarea definiției detașării, astfel încât să crească certitudinea juridică pentru lucrătorii detașați și prestatorii de servicii;
– stabilirea responsabilităților statelor membre în ceea ce privește verificarea conformității cu normele prevăzute în directiva din 1996;
– îmbunătăţirea controlului aplicării drepturilor și tratarea plângerilor;
– garantarea că sancțiunile și amenzile administrative impuse prestatorilor de servicii de un stat membru pentru nerespectarea cerințelor directivei din 1996 pot fi impuse și recuperate într-un alt stat membru.

Potrivit informaţiilor, statele membre trebuie să transpună în legislația națională noua directivă de punere în aplicare în cel mult doi ani și douăzeci de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adina Elena OPREA
Junior Lawyer D&B David şi Baias

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti