Este timpul să vă relansaţi brandul? Decideţi urmărind acest mic ghid în trei paşi
20 mai 2014 | Ioana PRÂNDUREL

Cea mai importantă investiţie în cazul unui proiect de branding sau rebranding este timpul alocat. Chiar dacă angajaţi pe cineva – îmi imaginez că aveţi în gând să mergeţi pe varianta unui angajat dedicat sau a unei echipe de angajaţi, că doriţi să aveţi un consultant, o agenţie mai mare sau poate încă nu v-aţi decis. Oricum ar fi, în primul rând, este cazul să vă gândiţi cât timp alocaţi proiectului. Atmosfera de la birou este mai relaxată vara, aşa că începeţi lucrul atunci.
Proiectul de branding în care investiţi acum vă va reprezenta în această nouă formă cel puţin cinci ani.
Primul pas: răspundeţi la întrebările închise de mai jos. Cel puţin două răspunsuri afirmative înseamnă că e momentul să lucraţi cu adevărat la acest aspect din business-ul pentru care munciţi.
– Simţiţi nevoia ca identitatea vizuală să vă reprezinte mai bine?
– Vreţi să vă motivaţi echipa de avocaţi pe care o conduceţi?
– Vă doriţi o reputaţie pe măsura muncii pe care o depuneţi pentru clienţi?
– Doriţi să faceţi mai multe angajări şi nu aveţi destui aplicanţi pe măsura aşteptărilor?
– Doriţi să comunicaţi mai mult şi amânaţi continuu momentul construcţiei unui plan?
– Comentaţi foarte mult atunci când o societate de avocatură concurentă îşi lansează un nou site?
Al doilea pas: luaţi câte un exemplar din fiecare material pe care îl folosiţi acum. Pachetul include manualul de brand, în cazul în care folosiţi aşa ceva. Dacă nu, atunci faceţi un simplu print screen cu pagina principală a site-ului societăţii de avocatură. Dacă nici site nu aveţi încă, atunci tipăriţi color o pagină cu logo-ul. Luaţi o foaie cu antet, o mapă, o carte de vizită, o broşură, un exemplar de pagina de fax, un memo şi un pix. Sau orice alt material folosiţi, chiar şi un banner online în format tipărit.
Puneţi-le pe toate pe birou, în faţa dumneavoastră. Încercaţi să punctaţi cât mai obiectiv cu putinţă elementele pe care le observaţi la prima vedere: poate antetul este bun, însă vă doriţi să fie mai colorat, pixul pe care îl folosiţi are logo-ul prea mic. Şi altele, pentru că variantele de observaţii sunt nenumărate.
Notaţi toate observaţiile. Trageţi o linie după maximum 30 de minute. Aspectele negative le depăşesc pe cele pozitive?
Al treilea pas: documentaţi-vă măcar un pic. În funcţie de cât timp dedicaţi acestui aspect, începeţi cu articole despre brand şi branding. Le găsiţi pe Linkedin, Entrepreneur.com, Fastcompany.com sau alte surse din aceeaşi gamă. Dacă doriţi să aprofundaţi, alegeţi cărţi care să vă ofere o privire de ansamblu asupra domeniului. Fără să amânaţi, apelaţi la librarii online sau la Kindle.
Pentru o lectură plăcută, vă recomand Brand Thinking and Other Noble Pursuits (Debbie Millman). Este o colecţie de 22 de interviuri cu personalităţi, cum ar fi Malcolm Gladwell, Seth Godin şi Wally Olins.
* mulțumim WALL-STREET.ro