Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DNA-Ploieşti. Fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, trafic de influenţă, luare şi dare de mită. Trimitere în judecată

19 mai 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

DNA-Ploieşti. Fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, trafic de influenţă, luare şi dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

O.V., preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova la data faptelor, în stare de arest preventiv (în altă cauză) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
luare de mită în formă continuată (21 acte materiale);
abuz în serviciu în formă continuată (18 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (18 acte materiale);
fals intelectual în formă continuată (18 acte materiale).
B.I., membră a aceleiaşi comisii la data faptelor, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
luare de mită în formă continuată (2 acte materiale);
abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (2 acte materiale);
fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale)
O.G., în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de:
complicitate la dare de mită în formă continuată (11 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (10 acte materiale)
G.S.O., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de :
trafic de influenţă;
dare de mită;
complicitate la înşelăciune în formă continuată (2 acte materiale).
P.M., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
trafic de influenţă în formă continuată (6 acte materiale);
dare de mită în formă continuată (14 acte materiale),
complicitate la înşelăciune în formă continuată (11 acte materiale).
N.G., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
trafic de influenţă în formă continuată (4 acte materiale);
dare de mită în formă continuată (4 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (4 acte materiale).
M.G., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
trafic de influenţă;
dare de mită;
complicitate la înşelăciune.
D.L.A., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
dare de mită în formă continuată (2 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (4 acte materiale);
fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (3 acte materiale).
D.A., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-trafic de influenţă în formă continuată (4 acte materiale);
cumpărare de influenţă în formă continuată (4 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (4 acte materiale).
M.L.I., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale);
cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale);
complicitate la înşelăciune în formă continuată (3 acte materiale).
M.R.C., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
complicitate la înşelăciune în formă continuată (3 acte materiale);
fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (7 acte materiale).
I.G.-N., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
complicitate la înşelăciune în formă continuată (două acte materiale);
fals material în înscrisuri oficiale.

În speţă au fost efectuate cercetări în legătură cu modalitatea în care, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut, fără drept, încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova. Certificatele au fost ulterior folosite de beneficiari pentru obţinerea unor sume importante de bani de la bugetul de public cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
Faptele reţinute constituie acte materiale ale infracţiunilor săvârşite în formă continuată deduse deja judecăţii prin rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti nr. 89/P/2013 din 17.09.2013. Acest prim dosar se află în faza de judecată pe rolul Tribunalului Buzău, instanţă fost desemnată să soluţioneze cauza ca urmare admiterii unei cereri de strămutare formulată de inculpata O.V..

În rechizitoriul aferent primului dosar, reamintim că procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpata O.V. – preşedintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap şi B.I. – membră a comisiei, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept.
Pentru a se stabili dacă solicitanţii suferă de afecţiunile pentru care au fost încadraţi în grad de handicap, s-a dispus efectuarea unor expertize medico–legale la nivelul Serviciului de Medicină Legală Prahova, fiind infirmate diagnosticele care au stat la baza încadrării şi eliberării certificatelor.
Au existat şi unele situaţii în care beneficiarii au declarat că nu suferă de nici o afecţiune care să le confere dreptul de a fi încadraţi în grad de handicap şi au refuzat efectuarea expertizelor, arătând şi recunoscând modul fraudulos de obţinere a certificatului (în general prin remiterea unei copii de pe actul de identitate şi a unei sume de bani către o persoană care intermedia obţinerea actului constatator al existenţei handicapului, fără să se fi prezentat vreodată la comisie pentru evaluarea cerută obligatoriu de lege).
De asemenea, în cauză au fost efectuate expertize grafoscopice, stabilindu-se care sunt actele medicale falsificate şi depuse la dosarele întocmite pentru încadrarea în grad de handicap, modalitatea de realizare a falsului şi persoanele care au falsificat documentele, după caz.
Au fost audiaţi medicii în numele cărora au fost întocmite actele medicale falsificate, aceştia arătând că documentele nu au fost eliberate de ei.
Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite, din probele administrate rezultând, în plus faţă de aspectele reţinute prin rechizitoriul nr. 89/P/2013 din 17.09.2013, următoarele:
Inculpata O.V., în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2007-2013, a primit în mod repetat, de la inculpaţii G.S.O., N.G., O.G., M.G., P.M., D.L.A., sume de bani şi bunuri în cuantum total de 20.400 lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi al eliberării de certificate medicale care să ateste acest fapt pentru 18 persoane, fără ca acestea să sufere de afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit. Faptele au reprezentat un ajutor acordat beneficiarilor care, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, au obţinut pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 481.793 lei.
Din cercetări a mai rezultat că, în perioada decembrie 2009 – decembrie 2011, inculpata O.V. a mai primit în trei tranşe şi suma totală de 3.000 lei, de la inculpata Pascu Mariana, (suma de 2.000 lei în intervalul decembrie 2010 – decembrie 2011), precum şi de la inculpata O.G. (suma de 1.000 lei în luna decembrie 2009), în scopul eliberării a trei certificate de încadrare în grad de handicap pentru o persoană cu privire la care raportul medico-legal întocmit în acest caz a concluzionat că suferă de afecţiunile oftalmologice menţionate în referatele medicale pe baza cărora aceasta a fost încadrată în grad de handicap.
Inculpata B.I., în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2011 – 2012, în mod repetat, a primit de la inculpata N.G., sume de bani în cuantum total de 600 lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi eliberării a două certificate care să ateste acest fapt pentru o persoană, în condiţiile în care aceasta nu suferea de bolile menţionate în cuprinsul lor, nu putea fi încadrată în gradul de handicap stabilit. Faptele respective au reprezentat un ajutor acordat persoanei respective care, prin inducerea in eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, a obţinut pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 20.267 lei.
Inculpata O.G., în perioada 2007-2010, în mod repetat, a remis inculpatei O.V. – preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, suma totală de 15.400 lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi eliberării certificatelor medicale care să ateste acest fapt, pentru mai multe persoane care nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi în baza cărora acestea au obţinut indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 376.745 lei.
Inculpatul G.S.O., în luna decembrie 2009, în schimbul sumei de 3.000 lei (din care acesta a oprit pentru sine suma de 500 lei), lăsând să se creadă ca are influenţă asupra membrilor comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi prin remiterea, către inculpata O.V. – preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a sumei de 2.500 lei, a intermediat obţinerea, pe nedrept, a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru o persoană, iar în anul 2011 a primit de la inculpata N.G. suma de 250 lei (din care acesta a oprit pentru sine suma de 100 lei) în schimbul căreia i-a înlesnit unei alte persoane obţinerea unui referat medical în baza căruia aceasta a obţinut eliberarea certificatului de încadrare în grad de handicap. Certificatele au fost folosite de beneficiari pentru inducerea în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi pentru obţinerea unor indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 52.023 lei.
Inculpata P.M., în perioada 2007-2012, a intermediat obţinerea pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap în baza cărora beneficiarii au obţinut pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 339.402 lei. Intermedierea s-a făcut în schimbul sumei totale de 21.300 lei, ( oprind pentru sine 5.800 lei), din care a remis inculpatei O.V. suma totală de 15.500 lei (13.500 lei prin intermediul inculpatei O.G. şi 2.000 lei personal).
Inculpata N.G., în perioada 2008-2012, în mod repetat, în schimbul unor sume de bani în cuantum total de 4.000 lei (din care a oprit pentru sine suma de 2.800 lei) şi prin remiterea către inculpatele O.V. (în intervalul 2008-2009) şi B.I. (în intervalul 2010-2012), a unor sume de bani şi bunuri în valoare totală de 1.200 lei (600 lei inculpatei O.V., respectiv 600 lei inculpatei B.I.), a intermediat obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, beneficiarii obţinând indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 38.945 lei.
Totodată, din cercetări s-a stabilit că, în contextul sprijinirii şi intermedierii dobândirii pe nedrept a certificatelor de încadrare în grad de handicap, inculpata N.G., din suma de 2.800 lei reţinută pentru sine, a dat suma totală de 1.350 lei în scopul obţinerii unor acte medicale care, fie au atestat în mod nereal existenţa unor afecţiuni oftalmologice, fie au fost falsificate prin plăsmuire de inculpatele D.L.A., M.R.C. şi I.G.N., în schimbul sumei totale de 750 lei.
Inculpatul M.G., în cursul lunii iunie 2012, în schimbul sumei de 800 lei şi prin remiterea către inculpata O.V., a unor bunuri agroalimentare în valoare totală de 400 lei, a intermediat obţinerea pe nedrept a unui certificat de încadrare în grad de handicap ce a fost folosit de beneficiar pentru obţinerea sumei de 3.516 lei.
Inculpata D.L.A., în perioada 2012-2013, în mod repetat, a intermediat, în schimbul sumei de 500 lei, pe care a remis-o inculpatei O.V. – preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, obţinerea pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap în baza cărora beneficiarii au obţinut indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 40.517 lei.
Inculpata D.A., în perioada 2008-2012, în mod repetat, în schimbul sumei totale de 9.500 lei (din care a oprit pentru sine suma de 5.500 lei), lăsând să se creadă că, personal sau prin intermediul inculpatei N.G. căreia i-a remis suma totală de 4.000 lei din banii primiţi de la beneficiari, are influenţă asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a intermediat obţinerea pe nedrept (prin folosirea unor acte medicale false) a unor certificate de încadrare în grad de handicap paguba cauzată bugetului public fiind în cuantum total de 38.945 lei.
Inculpatul M.L.I., în perioada 2009-2012, a intermediat şi sprijinit la obţinerea pe nedrept (în baza unor acte medicale falsificate de soţia sa, inculpata M.R.C.), a unor astfel de documente în baza anumite persoane au obţinut indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 55.539 lei.
Intermedierea s-a făcut în schimbul unor sume de bani în cuantum total de 6.000 lei şi produse agroalimentare în valoare totală de 500 lei, primiţi pentru sine (2.200 lei şi produse agroalimentare în valoare totală de 500 lei ) şi pentru altul (3.000 lei pentru G.S.O. şi 800 lei pentru M.G.), respectiv prin remiterea sumei totale de 3.800 lei inculpaţilor G.S.O. şi M.G., pentru ca aceştia din urmă, prin exercitarea influenţei pe care o aveau asupra inculpatei O.V., să obţină eliberarea unor certificate de încadrare în grad de handicap.
Din cercetări a mai rezultat că, în anul 2011, inculpatul G.S.O. i-a remis inculpatului M.L.I. suma de 150 lei, iar acesta din urmă, i-a înlesnit unei persoane obţinerea unui referat medical falsificat (prin plăsmuire de inculpata M.R.C.), ce a stat la baza eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap.
Inculpata M.R.C., în perioada 2009-2012, a falsificat prin plăsmuire mai multe scrisori medicale, referate medicale, bilete de externare din unităţi sanitare, fie completându-le şi semnându-le personal, fie cu ajutorul tehnicii de calcul, acte medicale folosite ulterior de persoanele beneficiare pentru inducerea în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi obţinerea unor indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor, în cuantum total de 55.539 lei.
Inculpata I.G.-N., în anul 2009, a primit de la inculpata N.G. suma de 200 lei în schimbul căreia i-a înlesnit unei persoane obţinerea referatului medical falsificat prin plăsmuire de inculpata D.L.A., iar în anul 2012, în schimbul sumei totale de 300 lei pe care a primit-o de la inculpata N.G., a înlesnit aceleiaşi persoane obţinerea altui referat falsificat prin plăsmuire de inculpata D.L.A., precum şi a unei scrisori medicale pe care a falsificat-o personal prin plăsmuire. Aceste acte medicale au stat la baza eliberării a două certificate de încadrare în grad de handicap care au fost folosite ulterior pentru obţinerea necuvenită a sumei de 20.122 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalul Prahova.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership