Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiunea în răspundere împotriva membrilor organelor de conducere ale societăţii. Lipsa mandatului special


20 mai 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în situaţia în care acţionarii, prin hotărâre AGA, au decis demararea acţiunii în răspundere împotriva unor membrii ai organelor de conducere ale societăţii, fără a desemna un mandatar special împuternicit cu efectuarea demersului judiciar pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri, nu se poate considera că mandatul general de administrator cuprinde, implicit, acest mandat. Prin urmare, acţiunea în justiţie promovată de administrator în numele societăţii, fiind formulată de o persoană care nu prezintă mandatul special cerut de lege, nu respectă cerinţele impuse prin art. 155 din Legea nr. 31/1990 cu privire la condiţiile speciale ale reprezentării, astfel că devin incidente dispoziţiile de drept procesual civil referitoare la lipsa dovezii calităţii de reprezentant, care, impun, în condiţiile respectării regimului procesual al excepţiei, anularea cererii de chemare în judecată. (Decizia nr. 3726 din 5 noiembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect angajarea răspunderii membrilor organelor de conducere ale societăţii)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii