Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Sistemul de Informații Schengen a doua generație a fost finalizat cu o întârziere de șase ani


21.05.2014 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit raportului publicat de Curtea de Conturi Europeană, Comisia a finalizat Sistemul de Informații Schengen din a doua generație cu o întârziere de peste șase ani de față de data planificată inițial și la costuri de opt ori mai mari decât bugetul estimat la început, informează europa.eu.

În cadrul acestui raport special (nr. 3/2014), intitulat Lecții învățate în urma dezvoltării Sistemului de Informații Schengen din a doua generație (SIS II) de către Comisia Europeană, s-au examinat motivele pentru care Comisia a finalizat SIS II cu o întârziere de peste șase ani față de data planificată inițial și la un cost mult mai mare decât estimările inițiale. De asemenea, Curtea a analizat dacă a existat o justificare economică riguroasă pentru SIS II pe parcursul proiectului, care să fi luat în considerare schimbările majore apărute în ceea ce privește costurile și beneficiile preconizate. De asemenea, Curtea a evaluat dacă Comisia a învățat din experiența gestionării acestui proiect și dacă a aplicat lecțiile învățate.

Pietro Russo, membrul Curții responsabil de raport: „În 2001, Consiliul UE a încredințat Comisiei sarcina de a dezvolta o nouă versiune a Sistemului de Informații Schengen. Termenul fixat inițial era însă nerealist și, într-o primă fază, Comisia nu a alocat pentru proiect personal suficient, care să dispună de expertiza necesară. Prin urmare, Comisia a fost în măsură să gestioneze în mod eficace principalul contract de dezvoltare numai începând din 2009. În plus, Comisia nu a reușit să valorifice în mod suficient experiența utilizatorilor finali, iar cerințele privind sistemul s-au modificat în prima parte a proiectului.”

Sistemul de Informații Schengen este utilizat de polițiștii de frontieră, de organele de poliție, de autoritățile vamale, de autoritățile competente în materie de vize și de autoritățile judiciare în întregul spațiu Schengen. Acesta conține informații (alerte) privind persoane care ar putea fi implicate într-o infracțiune gravă sau care sunt suspectate de a nu avea dreptul de a intra sau de a rezida în UE. Sistemul conține, de asemenea, alerte privind persoane dispărute și obiecte pierdute sau furate, cum ar fi bancnote, vehicule, arme de foc și documente de identitate. Alertele sunt introduse în sistem de către autoritățile naționale.

Întârzierile și depășirea costurilor se explică prin deficiențele apărute în gestionarea proiectului de către Comisie, într-un context dificil de guvernanță.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro