« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Seminar CNUE formare notari în domeniul Dreptului Uniunii Europene
21.05.2014 | JURIDICE.ro, Raul RĂDOI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În august 2015 va intra în vigoare noul regulament UE în domeniul succesiunilor care va introduce Certificatul european de moştenitor. Din textul acestui regulament rezultă că putem deja consilia clienţii în privinţa alegerii dreptului aplicabil succesiunii lor. Actul legislativ prevede şi posibilitatea ca un notar român să poată fi sesizat cu o succesiune în care dreptul aplicabil să fie totalmente cel al altui stat membru UE, dacă, de exemplu, defunctul şi-a avut ultima reşedinţă obişnuită în acel stat membru şi nu a optat pentru altă lege aplicabilă. Cum va afecta acest regulament practica notarială? Ce schimbări va aduce el şi cum trebuie să le gestionăm în biroul nostru notarial? Se va aplica el în raporturile cu cetăţenii americani, ori în succesiuni cu Republica Moldova? Iată doar câteva dintre dilemele de natură teoretică şi practică la care vom încerca să răspundem împreună cu prestigioşi vorbitori din ţară şi din străinătate. Între ei se află cadre didactice reputate în plan european în domeniul dreptului internaţional privat aplicat pentru notariat, precum şi experţi şi practicieni ai dreptului cu vastă experienţă internaţională din Ungaria, Grecia, Bulgaria, Portugalia si România.

Ei vă vor prezenta, de asemenea, regulamentele în curs de negociere la nivel european în materia regimurilor matrimoniale şi alte acte legislative în vigoare, pe care notarii români trebuie să le exploreze şi să le aprofundeze în viaţa profesională: regulamentele ”Bruxelles II bis” în domeniul dreptului familiei, „Roma III” privind legea aplicabilă în materia divorţului, 4/2009 cu privire la obligaţiile de întreţinere, etc.

Dreptul la liberă circulaţie de care beneficiază cetăţenii români în spaţiul european a determinat si determină creşterea exponenţială a numărului cazurilor cu element de extraneitate cu care notarii se confruntă în activitatea practică. O astfel de responsabilitate trebuie asumată de către toţi membrii profesiei notariale la justa ei semnificaţie. Notarii sunt determinați să fie pregătiţi să aplice legislaţia europeană, să asume şi să fructifice noile responsabilităţi şi oportunităţi ce decurg din aceasta, să identifice cele mai bune metode de lucru pentru a face faţă în mod competent provocărilor cu care este însoţită aplicarea actelor legislative europene, aşa cum si-au obişnuit clienţii şi autorităţile de-a lungul timpului.

De aceea, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România se felicită pentru a putea oferi această oportunitate de formare pentru notarii români și din statele europene menționate, ocazie unică sub aspectul triplei dimensiuni: europeană, regională şi naţională. Această iniţiativă este finanţată din fonduri europene, în cadrul proiectului ”Europa pentru Notari – Notarii pentru Europa” obţinut de CNUE în cadrul programului Justiţie Civilă 2007-2013 şi co-finanţată din bugetul UNNPR. Proiectul își propune formarea a 2000 de notari europeni, dintre care un sfert vor beneficia de seminarii la București. Capitala României devine astfel un centru regional de formare europeană în domeniul dreptului și cooperării între practicienii dreptului.

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Raul RĂDOI,
coordonator RNE,
reprezentant la Bruxelles al UNNPR

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Notari | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD