Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DNA-Bacău. Spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, luare și dare de mită. Trimitere în judecată

21 mai 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

DNA-Bacău. Spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, luare și dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
1. P.C.-N., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– dare de mită în formă continuată (3 acte materiale);
complicitate la spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale);

2. I.M.-C., director general al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (R.A.D.E.F. RomâniaFilm), la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită în formă continuată (două acte materiale);
participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual;
spălare de bani;

3. A.T., angajat al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită;
fals în înscrisuri sub semnătură privată;

4. C.Ş., arestat în altă cauză, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
complicitate la dare de mită;
complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată(2 acte materiale);
complicitate la spălare de bani;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, inculpatul P.C.N. a dat un autoturism, marca Audi A6 în valoare de 16.000 de euro, inculpatului A.T. şi două autoturisme (un Volkswagen Touareg evaluat la suma de 15.000 de euro și un Mercedes-Benz GL450 în valoare de 35.000 de euro) inculpatului I.M.C..
În schimbul acestor bunuri, cei doi trebuiau să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu pe cale le aveau, iar prin aceasta să îi creeze inculpatului P.C.N. avantaje de natură economică, în legătură cu exploatarea unor cinematografe din judeţul Bacău şi prin atribuirea de lucrări de reparaţie la un cinematograf din mun. Piatra Neamţ.
Pentru a-l ajuta pe inculpatul I.M.C. să disimuleze provenienţa autoturismului Volkswagen Touareg, remis prin intermediul lui C.Ș., în condiţiile în care cunoştea că a fost dat cu titlu de mită, inculpatul P.C.-N. a întocmit a întocmit 2 facturi și un contract de vânzare-cumpărare prin care se atesta, în mod nereal, faptul că autoturismul a fost vândut între mai multe persoane fizice și juridice. Toate aceste documente au fost puse la dispoziţia angajaţilor RADEF RomâniaFilm în vederea înmatriculării autoturismului în cauză.
La data de 21 octombrie 2009, în vederea înmatriculării autoturismului marca AUDI A6, inculpatul A.T., a contrafăcut ştampila unei societăți comerciale şi a aplicat-o pe certificatul de înmatriculare, document depus ulterior, de către inculpat, la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, între societatea administrată de P.C.N. şi R.A.D.E.F. RomâniaFilm era încheiat un contract de închiriere cu privire la cinematograful „Oituz” din municipiul Oneşti, judeţ Bacău, iar în data de 14.10.2009 a fost încheiat un contract de asociere în participaţiune cu privire la cinematograful „Orizont” din municipiul Bacău.
După ce s-au cunoscut în vara anului 2009, inculpaţii P.C.-N. şi I.M.-C. au început o amplă colaborare privitoare la exploatarea şi valorificarea celor două cinematografe, precum şi la alte operaţiuni comerciale între entităţile juridice controlate de cei doi.
Această colaborare a depăşit cadrul normal al unor operaţiuni legale şi s-a situat în sfera infracţionalului, interesele inculpatului P.C.-N. fiind sprijinite de inculpatul I.M.-C. şi de subordonatul acestuia, inculpatul A.T., în schimbul remiterii unor autoturisme.
În mod concret, în data de 20 noiembrie 2009, inculpatul P.C.-N. i-a remis, prin intermediul lui C.Ș., în baza unei înţelegeri anterioare, inculpatului I.M.C. un Volkswagen Touareg, iar în data de 02 octombrie 2009, inculpatului Apostol Tudor un autoturism Audi A6.
În schimbul acestor bunuri, inculpaţii I.M.C. şi A.T., prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, l-au sprijinit pe inculpatul P.C.-N. în demersurile sale de cumpărare a cinematografului „Oituz” şi au acordat, fără respectarea dispoziţiilor legale privind licitaţiile publice, firmei administrate de P.C.-N., lucrări de reparaţii la cinematograful „Dacia” din Piatra Neamţ. În plus, inculpatul I.M.C. l-a mai sprijinit pe P.C.-N. în demersurile de preluare a cinematografului „Orizont”.
În data de 26 aprilie 2010, tot în baza unei înţelegeri anterioare şi în vederea continuării colaborării pe aceleaşi coordonate, inculpatul P.C.-N. i-a remis inculpatului I.M.C. un autoturism marca Mercedes-Benz GL450, ce a fost înmatriculat ulterior, pe numele unei mătuși a acestuia.
Ulterior, inculpatul I.M.C., în baza atribuţiilor sale de serviciu, a încercat să faciliteze încheierea unui contract între un supermarket din România şi firma inculpatului P.C.-N., astfel încât supermarketul să poată închiria cinematograful „Orizont” din mun. Bacău, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului „Oituz” favorabil intereselor lui P.C.-N., a efectuat demersuri în vederea acordării, către firmele controlate de acesta, de alte lucrări de reparaţii la obiectivele RADEF şi l-a sprijinit în demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful „Oituz”.
Deşi cunoştea că nu au fost verificate investiţiile de către comisia din care făcea parte și A.T., potrivit reglementărilor interne ale RADEF, inculpatul I.M.C. a determinat întocmirea unei adrese, prin care instituţia pe care o conducea a atestat executarea lucrărilor cuprinse în dosarul cu documentele justificative depuse de firma administrată de P.C.-N..
Inculpatul I.M.-C., pentru a ascunde faptul că autoturismul Volkswagen Touareg a fost primit în mod gratuit şi direct de la inculpatul P.C.N., a efectuat o serie de demersuri pentru a crea aparenţa că a fost achiziţionat de către R.A.D.E.F. RomâniaFilm de la una din firmele cu care se afla în relaţii contractuale și care era controlată de rude ale acestuia.
Preluarea autoturismului reprezenta compensarea sumei de 33.705 lei, datorată de această societate comercială R.A.D.E.F. RomâniaFilm.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor autoturisme ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership