Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
SELECTED

Dan Dascălu, Partener în cadrul D&B David şi Baias, a lansat o carte dedicată contenciosului fiscal

23 mai 2014 | JURIDICE.ro
Dan Dascalu

Dan Dascălu

Dan Dascălu, Partener în cadrul firmei de avocatură corespondente a PwC în România, D&B David şi Baias, a lansat joi, 22 mai 2014, cartea Tratat de Contencios Fiscal, o amplă lucrare dedicată procedurii fiscale şi litigiilor fiscale din România.

Volumul, apărut la editura Hamangiu, are la bază lucrarea de doctorat a lui Dan Dascălu, susţinută magna cum laudae în cursul anului 2013 sub îndrumarea profesorului universitar dr. Viorel-Mihai Ciobanu de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

„Originile acestei lucrări se regăsesc cu mai bine de un deceniu în urmă atunci când am făcut parte dintr-un colectiv de specialişti care a lucrat alături de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice la ceea ce trebuia să fie un Cod de Procedură Fiscală, iar la scurt timp apoi,  am considerat utilă  publicarea unui studiu care să reliefeze problemele practice cu care s-ar putea confrunta contribuabilii în aplicarea noului act normativ. După publicarea acelui studiu în 2005, am simţit nevoie să adâncesc cercetarea, tratând inclusiv doctrina românească interbelică din domeniu, dar şi practica europeană fiscală contemporană sau mai veche, iar prilejul pentru o lucrare de mai mare anvergură a fost admiterea la Școala doctorală a Facultăţii de Drept din cadrul universităţii Bucureşti, sub coordonarea Domnului Profesor Ciobanu, căruia ţin să-i mulţumesc şi pe această cale pentru sprijinul şi îndrumarea pe care mi le-a oferit pe parcursul realizării lucrării”, a declarat Dan Dascălu, autorul volumului lansat joi.

Mihaela Mitroi

Mihaela Mitroi

„Dan Dascălu este unul dintre cei mai buni specialişti români în procedură fiscală, iar această lucrare monumentală va deveni fără îndoială o lectură obligatorie pentru toţi cei care se pregătesc pentru o carieră în domeniul dreptului fiscal, dar şi pentru practicieni. Dan este totodată autorul unei premiere pentru dreptul fiscal românesc – deciziile obţinute în instanţele europene prin care statul român a fost obligat la plata de dobânzi penalizatoare pentru sumele de TVA rambursate cu întârziere – fapt ce a echilibrat cu adevărat raportul de forţe dintre autorităţile fiscale şi contribuabilii români. Acest drept a fost de altfel consfinţit şi prin recent adoptata OUG 8/2014. Suntem încântaţi că avem în cadrul PwC România un specialist în drept fiscal atât de reputat”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Cartea se bazează pe o abordare interdisciplinară, tratând subiecte de drept financiar, fiscal, drept administrativ, îndeosebi cele legate de contenciosul administrativ, dar şi al dreptului procesul civil. De asemenea, lucrarea detaliază dificultăţile întâlnite în legislaţia de procedură fiscală românească subliniind interpretările diferite din jurisprudenţă, dar şi opiniile contradictorii din doctrină.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

În fine, Dan Dascălu propune mai multe soluţii de îmbunătăţire a legislaţiei fiscale din România cum ar fi prevenirea şi combaterea situaţiilor curente de întârziere exagerată a soluţionării contestaţiilor fiscale, prin recunoaşterea dreptului contribuabilului la soluţionarea directă a disputei în faţa instanţelor de judecată.

„Multe dintre concluziile acestei lucrări izvorăsc de la problemele practice cu care m-am confruntat reprezentând clienţii D&B David şi Baias şi PwC România de-a lungul a peste 15 ani de experienţă. Iar miza acestei cărţi este până la urmă îmbunătăţirea şi clarificarea legislaţiei de procedură fiscală şi a practicii judecătoreşti aferente acesteia, în aşa fel încât să prevenim şi diminuăm fenomenul contenciosului fiscal, ceea ce cred că este spre binele tuturor celor implicaţi– atât contribuabili, cât şi stat, prin autorităţile fiscale şi instanţele judecătoreşti chemate să soluţioneze disputele fiscale”, a conchis Dan Dascălu.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul oficial.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership