Bucureștiul contemporan
25 mai 2014 | Rodica Aida POPA
În fiecare zi asist cu uimire cât de profundă și neașteptată apare schimbarea în identitatea orașului meu.
Mă plimb și sunt înconjurată de clădiri cu patină istorică și parfum al unor persoane care s-au bucurat și au trecut în neființă, dar care au lăsat mai departe visul unei vieți al altor secole. Alături constat existența unor clădiri din fier și sticlă, încălzite seara de luminile incandescente ale spoturilor și reclamelor luminoase, în care trăiesc alți oameni cu bucuriile și tristețile lor, într-un arc peste timp, unii poate fiind generațiile celor din clădirile istorice, alții din alte zone ale lumii care dau sens vieții în acest secol.
Însă Bucureștiul surprinde prin ineditul cultural exprimat prin cuvânt, dans, pictură, muzică, dând sens originalității, creativității și noutății.
Nu mi-am propus să fac o cronică culturală pentru că aceasta este preocuparea unor persoane specializate în domeniu, însă percepțiile, trăirile, altfel spus bucuria unei experiențe culturale proprii o ofer drept invitație tuturor celor care iubesc cultura în orice formă de exprimare artistică.
Așadar, încep scurta mea incursiune culturală prin a vă mărturisi voluptatea unei lecturi într-un spațiu modern și confortabil într-un imobil de lângă Cișmigiu, într-o după amiază a acestei primăveri. Intrând și parcurgând rafturile de cărți, m-am oprit asupra unui colț minimalist japonez, cu cești de ceai și păpuși, cărora li s-au alăturat samuraii și maeștrii de ceai, conferind artă spiritualității în forme nebănuite, iar totul a avut loc în armonia unei muzici ambientale a parfumului portocalelor proaspăt stoarse și ceaiului pe care l-am savurat, citind despre o artă a cuvântului, caligrafiei, mișcării, ustensilelor sacre în ceremonia ceaiului secolului al XVI-lea.
Surprinzătoare pentru ochi și suflet sunt expozițiile și târgurile organizate în spațiile oferite de Muzeul Taranului Român, de la pictura cu teme creștine, la dantele și broderii fine românești și europene care prin arta cusăturii, a tehnicilor de îmbinare m-au fascinat prin sensibilitate și mai ales răbdarea celei care le-a creat și colecționat a ceramicii românești, cărora li s-au adăugat produsele alimentare tradiționale alcătuind un tablou viu cu tradiții care dă o altă dimensiune spiritualității.
Viața în formele cele mai diverse ale ființei umane o resimt altfel și prin reprezentațiile actorilor care o trăiesc atât de normal și de propriu, prin creația artistică în piesele de teatru de pe scenele bucureștene. Fiecare personaj este un om de lângă mine, așa încât poate surprinde motivația nevoii de teatru. Chiar dacă cotidianul nu are nimic neobișnuit, fascinația revelării lui prin forma sublimă a comediei, dramei dă sens existenței noastre trăind în alt mod vibrațiile creației. O emoție profundă și căreia cuvântul este prea sărac în a exprima sentimentul trăit a fost dată la un alt mod de exprimare și anume la lectura unui text cu înaltă semnificație spirituală în prima reprezentație a unui teatru creștin într-o foarte veche biserică bucureșteană.
Pictura, fie ea în ulei, fie tehnica vitraliului clasică și contemporană a fost mai prezentă aproape de mine și percepută într-un alt spațiu decât al muzeului tradițional și anume într-un imens cort amplasat într-o piață centrală bucureșteană, lângă Ateneul Român. Vă mărturisesc că a fost o experiență unică să văd arta, atât de aproape de om, în cotidianul străzii, unde lumina naturală filtrată altfel, a dat o altă vibrație creatorilor. Superb și inedit.
Seara pe trotuarele de la Șosea aleargă tineri, trec pe lângă mine bicicliști sau pur și simplu oameni plimbându-se într-o altfel de vibrație și anume aceea cu natura, dând o altfel de reprezentație și anume a trăi în armonie cu sublimul vieții.
Închei incursiunea mea bucurându-mă de un altfel de București, mai viu, mai tânăr și însetat de creație în orice fel de formă de exprimare.
jud. dr. Rodica Aida POPA
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro