Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Opinii
 1 comentariu

Bucureștiul contemporan

25 mai 2014 | Rodica Aida POPA

În fiecare zi asist cu uimire cât de profundă și neașteptată apare schimbarea în identitatea orașului meu.

Mă plimb și sunt înconjurată de clădiri cu patină istorică și parfum al unor persoane care s-au bucurat și au trecut în neființă, dar care au lăsat mai departe visul unei vieți al altor secole. Alături constat existența unor clădiri din fier și sticlă, încălzite seara de luminile incandescente ale spoturilor și reclamelor luminoase, în care trăiesc alți oameni cu bucuriile și tristețile lor, într-un arc peste timp, unii poate fiind generațiile celor din clădirile istorice, alții din alte zone ale lumii care dau sens vieții în acest secol.

Însă Bucureștiul surprinde prin ineditul cultural exprimat prin cuvânt, dans, pictură, muzică, dând sens originalității, creativității și noutății.

Nu mi-am propus să fac o cronică culturală pentru că aceasta este preocuparea unor persoane specializate în domeniu, însă percepțiile, trăirile, altfel spus bucuria unei experiențe culturale proprii o ofer drept invitație tuturor celor care iubesc cultura în orice formă de exprimare artistică.

Așadar, încep scurta mea incursiune culturală prin a vă mărturisi voluptatea unei lecturi într-un spațiu modern și confortabil într-un imobil de lângă Cișmigiu, într-o după amiază a acestei primăveri. Intrând și parcurgând rafturile de cărți, m-am oprit asupra unui colț minimalist japonez, cu cești de ceai și păpuși, cărora li s-au alăturat  samuraii și maeștrii de ceai, conferind artă spiritualității în forme nebănuite, iar totul a avut loc în armonia unei muzici ambientale a parfumului portocalelor proaspăt stoarse și ceaiului pe care l-am savurat, citind despre o artă a cuvântului, caligrafiei, mișcării, ustensilelor sacre în ceremonia ceaiului secolului al XVI-lea.

Surprinzătoare pentru ochi și suflet sunt expozițiile și târgurile organizate în spațiile oferite de Muzeul Taranului Român, de la pictura cu teme creștine, la dantele și broderii fine românești și europene care prin arta cusăturii, a tehnicilor de îmbinare m-au fascinat prin sensibilitate și mai ales răbdarea celei care le-a creat și colecționat a ceramicii românești, cărora li s-au adăugat produsele alimentare tradiționale alcătuind un tablou viu cu tradiții care dă o altă dimensiune spiritualității.

Viața în formele cele mai diverse ale ființei umane o resimt altfel și prin reprezentațiile actorilor care o trăiesc atât de normal și de propriu, prin creația artistică în piesele de teatru de pe scenele bucureștene. Fiecare personaj este un om de lângă mine, așa încât poate surprinde motivația nevoii de teatru. Chiar dacă cotidianul nu are nimic neobișnuit, fascinația revelării lui prin forma sublimă a comediei, dramei dă sens existenței noastre trăind în alt mod vibrațiile creației. O emoție profundă și căreia cuvântul este prea sărac în a exprima sentimentul trăit a fost dată la un alt mod de exprimare și anume la lectura unui text cu înaltă semnificație spirituală în prima reprezentație a unui teatru creștin într-o foarte veche biserică bucureșteană.

Pictura, fie ea în ulei, fie tehnica vitraliului clasică și contemporană a fost mai prezentă aproape de mine și percepută într-un alt spațiu decât al muzeului tradițional și anume într-un imens cort amplasat într-o piață centrală bucureșteană, lângă Ateneul Român. Vă mărturisesc că a fost o experiență unică să văd arta, atât de aproape de om, în cotidianul străzii, unde lumina naturală filtrată altfel, a dat o altă vibrație creatorilor. Superb și inedit.

Seara pe trotuarele de la Șosea aleargă tineri, trec pe lângă mine bicicliști sau pur și simplu oameni plimbându-se într-o altfel de vibrație și anume aceea cu natura, dând o altfel de reprezentație și anume a trăi în armonie cu sublimul vieții.

Închei incursiunea mea bucurându-mă de un altfel de București, mai viu, mai tânăr și însetat de creație în orice fel de formă de exprimare.

jud. dr. Rodica Aida POPA
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership