Scurtă prezentare a noilor Reguli ale Centrului de Mediere și Arbitraj al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale – aplicabile de la 1 iunie 2014
28 mai 2014 | Mihaela APOSTOL

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (denumită în continuare OMPI) este una dintre agențiile specializate ale Națiunilor Unite, având drept scop încurajarea activităţilor creatoare și promovarea proprietății intelectuale.
Încă din 1994 în cadrul OMPI funcţionează un Centru de Mediere şi Arbitraj, (denumit în continuare Centrul) care oferă părţilor posibilitatea de a supune spre soluţionare diferendele ce au drept obiect drepturile de proprietate intelectuală.
Printre serviciile puse la dispoziţie de către Centru se numără: Medierea, Arbitrajul, Arbitraj Accelerat – o procedură urgentă de arbitraj şi Evaluarea realizată de către experţi.
De la 1 iunie Centrul va aplica Regulile 2014 privind Medierea, Arbitrajul (Accelerat) şi Evaluarea Experţilor.
Regulile anterioare, adoptate în 1994 și modificate ultima dată în 2002, deşi ofereau un cadru flexibil pentru rezolvarea alternativă a diferendelor, totuşi creșterea numărului solicitărilor adresate Centrului, volumul de lucru, precum şi procedurile complexe au impus necesitatea unei revizuiri a acestora.
Astfel, noile Reguli au fost adaptate în raport cu schimbările intervenite în arbitrajul internaţional precum şi cu noul Regulament UNCITRAL. Redactarea acestora s-a făcut prin consultarea unui grup de specialişti în proprietate intelectuală format din experți de arbitraj/mediere din Asia, Europa și SUA, precum şi arbitrii, mediatori OMPI.
Principalele noutăți ale Regulilor 2014 privesc: participarea altor părţi, conexarea cauzelor, procedura de numire a arbitrilor, conferinţa prealabilă şi procedura de urgenţă.
Participarea altor părţi
Având în vedere creşterea numărului litigiilor care implică mai multe părţi, au fost introduse noi prevederi în Regulile de Arbitraj. Astfel, art. 46 din Regulile de Arbitraj şi art. 40 din Regulile de Arbitraj Accelerat, consacră dreptul părţilor participante de a solicita Tribunalului intervenirea unor altor persoane, sub condiţia ca toți cei implicați să-și dea acordul.
Pentru a salva timp şi costuri, părțile trebuie să adreseze o cerere Tribunalului cât mai devreme posibil în cadrul procedurii. În situațiile în care, într-o etapă avansată o parte ia la cunoștință de circumstanțe relevante ce ar determina intervenirea unei alte persoane, poate formula o cerere în acest sens, într-un termen de 15 zile de la data luării la cunoştinţă.
Tribunalul, înainte de a se pronunţa cu privire la acest aspect, va trebui să ţină cont de toate circumstanțele cauzei, inclusiv de stadiul procedurii, pentru a evita o tergiversare nejustificată în soluționarea diferendului. Cu excepţia cazului în care părţile decid altfel, partea care intervine va trebui să accepte implicit şi componenţa Tribunalului arbitral, neputând să-şi desemneze la rândul său un arbitru.
Conexarea cauzelor
În ipoteza în care există deja un arbitraj început în cadrul Centrului, care implică aceleaşi părţi şi al cărui obiect se află în strânsă legătură cu o altă cauză, Centrul poate dispune conexarea acestora, sub condiţia ca părţile implicate precum şi arbitrii numiţi, să-şi exprime acordul în acest sens.
Procedura de numire a arbitrilor
Articolul 19 din Regulile de Arbitraj din 2002 stabilea o procedură de numire a arbitrului unic şi a supraarbitrului, în cazul în care o astfel de numire nu a fost făcută de către părți. Așa-numita „procedură de listă”, prevedea că, într-o asemenea situaţie Centrul trimite părților o listă de candidați, ținând cont de anumite cerinţe pe care acestea le-au exprimat. Părţile trebuiau să indice în ordinea preferinţelor arbitrii care doresc să fie desemnaţi. Lista era retransmisă Centrului, care numea o persoană, ținând cont de cele indicate de părți.
În practica Centrului, acesta procedură s-a dovedit a fi destul de eficientă, astfel prin noile Reguli, aceasta a fost extinsă, atât pentru procedura de Mediere (articolul 6), cât şi cea pentru Arbitrajul Accelerat (articolul 14 litera b).
Conferința prealabilă
Scopul acestei conferinţe constă în stabilirea de către Tribunal şi de către părţi, a principalelor aspecte privind organizarea şi desfăşurarea procedurilor ulterioare constituirii Tribunalului arbitral. Aceasta fost reglementată și de Regulile din 2002 și s-a dovedit a fi un bun catalizator, fiind eficientă, atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor.
Pentru a-i întări rolul, conferința prealabilă devine o etapă obligatorie. Potrivit articolului 40 din Regulile de Arbitraj, respectiv articolul 34 din Regulile privind Arbitrajul Accelerat, aceasta va trebui să fie convocată în termen de 30 zile, respectiv 15 de la constituirea Tribunalului arbitral.
Referiri la conferința prealabilă se regăsesc şi în articolul 57, respectiv 51 din Regulile de arbitraj/Regulile de Arbitraj Accelerat, unde se prevede posibilitatea Tribunalului de numire a unor experți independenți, chiar într-un stadiu incipient al procedurii.
Procedura de urgenţă
Regulamentul pune la dispoziţia părților posibilitatea de a apela la o procedură de urgență, înainte de constituirea Tribunalului. Cu excepția cazului în care părțile convin altfel, aceste prevederi se vor aplica numai convenţiilor de arbitraj încheiate la sau după 1 iunie 2014. În ceea ce priveşte convenţiile încheiate anterior, părțile vor avea totuşi dreptul de a adresa o astfel de cerere instanţelor de drept comun.
Centrul trebuie, în momentul primirii unei cereri privind procedura de urgenţă, să informeze de îndată cealaltă parte. Iar după ce solicitantul face dovada plăţii taxei iniţiale, Centrul va trebui în termen de două zile să desemne un arbitru, care poartă denumirea de arbitru de urgenţă.
Regulile 2014 nu stabilesc nişte termene stricte în care arbitrul de urgență trebuie să dispună vreo măsură provizorie, menţionând totuşi, că procedura poate fi efectuată şi prin telefon sau pe baza datelor prezentate în scris de către părţi, oferind astfel o alternativă la o audierile în persoană.
Prin natura sa, procedura de urgență încearcă să acopere situațiile care nu pot suferi o amânare, neputându-se aștepta constituirea Tribunalului. Astfel, aceasta are un caracter temporar urmând a se încheia, dacă în termen de 30 de zile nu este începută o procedură de Arbitraj sau Arbitraj Accelerat. La cererea uneia dintre părți, Tribunalul poate modifica sau revoca orice măsură dispusă de arbitrul de urgență.
Noile reguli sunt disponibile pe site–ul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.