Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DIICOT-Galați. Înșelăciune şi falsificare de monedă. Arestare preventivă

27 mai 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

DIICOT-Galați. Înșelăciune şi falsificare de monedă. Arestare preventivă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au destructurat o grupare infracțională specializată în plasarea pe piața internă a României de bancnote de euro falsificate.

În data de 20 mai a.c., au fost efectuate șapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii unei grupări infracţionale specializate în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate, precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute.

La activităţi au participat lucrători de poliţie din cadrul S.C.C.O. Brăila, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale – I.P.J. Brăila, precum şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI.

Prin ordonanțele din 20 mai 2014, procurorii DIICOT au pus în mișcare acțiunea penală față de suspecții: P.G.D.N., C.V. și I.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată și înșelăciune (în forma autoratului sau a complicității).

În fapt, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români care acţionează pe linia falsificării şi plasării de monedă străină, euro, în contextul unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de autovehicule second-hand, între persoane fizice.
Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că D.N. zis “N.„Ş.”, C.V. și P.G. au constituit grupul infracțional la care, ulterior a aderat și I.A.
În cadrul grupului infracţional rolul inculpatului P.G. era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii C.V. şi D.N. în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal.
Inculpaţii D.N. şi C.V. identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul D.N., situat în mun. Brăila.
Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, pentru evitarea deconspirării modului organizat de acţiune pentru plasarea bancnotelor false, inculpatul D.N. a manifestat o preocupare permanentă pentru racolarea unor intermediari dispuşi să participe efectiv la achiziţionarea autovehiculelor în beneficiul grupării, sens în care l-a cooptat pe inculpatul I.A., față de care există suspiciunea rezonabilă că a participat, fie personal, fie împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, la punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute.
Astfel, în luna septembrie 2013 inculpaţii D.N. şi C.V. l-au contactat pe inculpatul P.G., un cunoscut al inculpatului C.V., căruia i-au solicitat să le faciliteze legătura cu o persoană care ar avea posibilitatea să le remită diverse sume de bani în bancnote străine contrafăcute.
Urmare a negocierilor pe care inculpaţii le-au avut cu cetăţeanul altui stat, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, inculpaţii D.N. şi C.V. au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute.
Suma de 10.000 de euro a rămas asupra inculpatului D.N., urmând ca, de comun acord cu ceilalţi doi coinculpaţi, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă.
După revenirea inculpatului P.G. în România, parte din suma respectivă a fost utilizată de către inculpaţi în interes personal sau pentru achiziţionarea de diverse bunuri.
Față de cei inculpați există suspiciunea rezonabilă că, pentru a-şi recupera din investiţii, aceștia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul inculpatului D.N., urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat.
În concret, au fost înregistrate patru acte materiale de plasare de monedă străină şi înşelăciune urmând modul de operare prezentat.

În data de 20 mai a.c., procurorii DIICOT au dispus reținerea celor patru inculpați pentru 24 de ore, iar în data de 21 mai a.c. au solicitat instanței arestarea preventivă a celor patru inculpați. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați a admis cererea procurorilor DIICOT și a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership