Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 
2 comentarii

Noua lege a camerelor de comert
10.12.2007 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial nr. 836 din 6 decembrie 2007 a fost publicata Legea nr. 335/2007 a camerelor de comert din Romania.

Legea abroga reglementarea anterioara in materie, si anume Decretul-lege nr. 139/1990 privind camerele de comert si industrie din Romania.

Noua reglementare se ocupa de statutul juridic a trei entitati:
– camerele de comert judetene si a municipiului Bucuresti (camere judetene)
– Camera de Comert si Industrie a Romaniei (Camera Nationala)
– camerele de comert bilaterale.

Aceste trei categorii de entitati alcatuiesc sistemul camerelor de comert.

I. Camerele judetene

Camerele de comert sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, create in scopul de a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.

Camerele judetene sunt organizate si functioneaza in fiecare resedinta de judet si in municipiul Bucuresti.

La nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti poate functiona o singura camera de comert.

Dintre atributiile camerelor judetene, mentionam:
– elibereaza, la cerere, cu respectarea normelor legale in vigoare si a competentelor stabilite pentru alte institutii, certificate de origine a marfurilor, certificate privind uzantele comerciale, firmele inscrise, adnotarile si modificarile in situatia juridica a firmelor, precum si certificate ce atesta existenta unor incidente comerciale
– realizeaza baze de date cuprinzand toate informatiile utile comerciantilor in exercitarea activitatii lor, desfasoara activitati de informare, documentare si consultanta in afaceri; tin si valorifica, in interesul imbunatatirii climatului de afaceri, date privind incidentele comerciale
– organizeaza activitatea de solutionare a litigiilor comerciale si civile prin mediere si arbitraj ad-hoc si institutionalizat
– avizeaza existenta cazurilor de forta majora si influenta acestora asupra executarii obligatiilor comerciantilor
– organizeaza si administreaza targuri, expozitii, saloane, forumuri de afaceri, actiuni de parteneriat economic in tara si in strainatate, in locatii proprii, concesionate sau inchiriate
– desfasoara activitati de asistenta si consultanta pentru comercianti pe cheltuiala acestora etc.

Camerele judetene au trei categorii de membri:
1. membrii individuali (operatori economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati la oficiul registrului comertului al judetului respectiv, indiferent de domeniul de activitate, precum si sucursalele, reprezentantele acestora)
2. membrii colectivi (filialele camerelor de comert bilaterale, asociatiile profesionale locale, organizatii patronale existente in teritoriu)
3. membrii onorifici (cadre didactice, oameni de stiinta, specialisti in economie si legislatie comerciala, personalitati ale vietii publice din teritoriu si altii asemenea).

Numai membrii individuali si membrii colectivi au drept de vot deliberativ, in vreme ce membrii onorifici au vot consultativ.

II. Camera Nationala

Camera Nationala are 3 categorii de membrii:
1. membri de drept (persoane juridice a caror personalitate juridica a fost recunoscuta prin hotarare a Guvernului emisa in baza Decretului-lege nr. 139/1990 privind camerele de comert si industrie din Romania, aborgat prin prezenta lege)
2. membri asociati (persoane juridice inscrise in Registrul asociatiilor si fundatiilor sau in Registrul patronatelor)
3. membri de onoare (persoane fizice).

Camera Nationala este continuatoarea de drept a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, reglementata prin Decretul-lege nr. 139/1990.

Dintre atributiile mai imortante ale Camerei Nationale amintim:
– tine evidenta proprie a situatiei firmelor comerciale si a emblemelor comerciale la nivel national
– organizeaza targuri nationale si internationale ale Romaniei si participarea Romaniei la targuri si expozitii in strainatate sub pavilion national
– organizeaza activitatea de mediere si de solutionare prin arbitraj a litigiilor comerciale si civile, interne si internationale
– elibereaza, la cerere, certificate de origine pentru marfurile romanesti, certificate preferentiale vamale si carnete pentru admiterea temporara a marfurilor scutite de taxe vamale
– avizeaza, la cerere, modelele de formulare de facturi, procurile si alte documente pentru comertul international
– avizeaza, la cerere, pentru societatile romanesti, pe baza de documentatie, existenta cazurilor de forta majora si efectele acestora asupra executarii obligatiilor comerciale internationale.

Pe langa Camera Nationala functioneaza Curtea de Arbitraj Comercial International, ca institutie permanenta de arbitraj, fara personalitate juridica.

Functia de presedinte al Camerei Nationale este incompatibila cu cea de presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International.

III. Camerele de comert bilaterale

Camerele de comert bilaterale sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter nonprofit, cu personalitate juridica, create in scopul dezvoltarii relatiilor economice ale Romaniei cu tarile pentru care au fost create si promovarii, apararii si sustinerii intereselor economice ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si strainatate.

Aceste camere se infiinteaza la initiativa comerciantilor, in conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000 si dobandesc personalitate juridica la data inregistrarii lor in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Pe teritoriul Romaniei nu pot exista doua sau mai multe camere bilaterale privind aceleasi state.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU & ASOCIATII

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Noua lege a camerelor de comert”

  1. Legea asta creeaza o mare problema: instituie principiul primul venit – primul servit in ceea ce priveste denumirea. Mai mult, infiintarea e "putin" legata de parerea camerei nationale.
    Exemplul concret este Camera de Comert Bilaterala Romano-Britanica, care (din nefericire as zice) a fost infiintata ca societate comerciala, sucursala a BRCC Londra. La momentul propunerii acestei legi, deja circula zvonul ca a fost inregistrata o asociatie cu proximativ acelasi nume, care ar fi singura ce indeplineste conditiile legii, iar nu BRCC-ul vechi, a carei forma juridica nu corespunde noii reglementari. In consecinta, noua asociatie ar urma sa fie prima inregistrata de Camera de Comert a Romaniei, fara a se avea in vedere vechimea celeilalte.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.