« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
8 comentarii

Jurisprudenta. Taxa de prima inmatriculare a fost desfiintata de Tribunalul Arad
10.12.2007 | JURIDICE.ro, Cosmin Flavius Costas

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Pentru prima data, nelegalitatea „taxei de prima inmatriculare” (taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta de art. 2141-2143 Cod fiscal) este confirmata de o instanta din Romania, Tribunalul Arad.

In continuare, redam cateva pasaje remarcabile din sentinta Tribunalului Arad, sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, nr. 2563 din 7 noiembrie 2007:

„Consideram ca esentiala pentru rezolvarea problemelor de drept deduse judecatii este acceptarea aplicarii in cauza a dispozitiilor art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei, care statueaza ca prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne. Alin. 4 al aceluiasi articol prevede ca, intre alte institutii, autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din alin. 2 mentionat. […]

Esentialul ramane ca taxa speciala nu este perceputa pentru autoturismele deja inmatriculate in Romania, stat comunitar de la 1 ianuarie 2007, fiind perceputa numai pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania, dupa aducerea acestora in tara.

Diferenta de aplicare a taxei demonstrata in modul aratat introduce un regim fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse in Romania din Comunitatea Europeana in scopul reinmatricularii lor in Romania, in situatia in care acestea au fost deja inmatriculate in tara de provenienta, in timp ce pentru autovehiculele inmatriculate deja in Romania taxa nu se mai percepe cu ocazia vanzarii ulterioare.

Intre principiile dreptului comunitar, obligatorii pentru instantele judecatoresti romane, astfel cum s-a mentionat prin referirile la art. 148 alin. 2 si 4 din Constitutie, facem referiri la suprematia dreptului comunitar, in speta a art. 90 par. 1 din Tratat si conchidem ca prin modificare Codului fiscal si introducerea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, legiuitorul a incalcat in mod direct dispozitiile mentionate ale Tratatului.

Ca urmare a efectului direct al art. 90 par. 1 din Tratat pentru ordinea juridica interna a Romaniei, instanta este datoare sa constate ca art. 2141 – 2143 din Codul fiscal sunt reglementari contrare si ca nu pot fi mentinute in continuare ca aplicabile in cauza de fata. Neputand fi aplicabile in dreptul intern, aceste reglementari impun concluzia ca taxa speciala achitata pentru reinmatricularea autoturismului de catre reclamanta, in cuantum de 6287 lei, a fost incasata in contul bugetului statului cu incalcarea art. 90 par. 1 al Tratatului. […]

Considerand demonstrata incalcarea art. 90 din Tratat prin instituirea taxei speciale pentru autoturisme, de la 1 ianuarie 2007, prin art. 2141-2143 Cod fiscal, instanta va admite actiunea reclamantei stabilind ca taxa a fost ilegal incasata, obligand pe parata sa o restituie. Lipsind-o pe reclamanta in mod nelegal de suma de 6287 lei, de la data platii sumei, 20 iulie 2007, parata datoreaza si dobanzile legale aferente, pana la data restituirii efective, prejudiciul cauzat reclamantei numai in acest fel putand fi reparat integral astfel cum prevad dispozitiile art. 1084 Cod civil raportat la art. 1082 Cod civil”.

Asadar tribunalul a constatat ca perceperea unei asemenea taxe contravine art. 90 par. 1 din Tratatul CE. Prin urmare, a dispus obligarea Administratiei Finantelor Publice Arad la restituirea taxei prelevate nelegal.

Desi hotararea nu este irevocabila, argumentele care o sustin ii confera deja o forta juridica semnificativa.

Despre Cosmin Flavius Costas >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 8 de comentarii cu privire la articolul “Jurisprudenta. Taxa de prima inmatriculare a fost desfiintata de Tribunalul Arad”

 1. vali vali spune:

  Nu pot sa cred ca incepe sa se faca dreptate!!! Deci precedentul s-a creat, asa ca, oameni buni, navaliti la tribunale ca o sa se faca dreptate. Sper sa dea faliment Tariceanu cu APIA lui. =))

 2. Stie cineva numarul de dosar, sau si mai bine, daca decizia a fost atacata?

 3. Sorin Trandafir spune:

  Sincere felicitari domnului avocat Cosmin Flavius Costas pentru reusita in acest proces. Voi actiona in acelasi mod impotriva statului in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare si as dori sa constitui in acest scop o asociatie a celor care au platit-o. Pot fi contactat la telefonul 0745.547.139 sau prin e-mail la adresa "claudiusorint@yahoo.it". Voi incerca deasemeni sa iau legatura cu domnul avocat Costas pentru a cere sfaturi competente si o eventuala intrevedere. Toate cele bune!

 4. Jambon Nicolas spune:

  Argumentatia judecatorului nu este chiar atat de solida pe cat pare. Se vorbeste de discriminare dar nu se are in vedere faptul daca subiectii intre care exista un tratament discriminatoriu se afla sau nu intr-o situatie identica sau similara ce ar reclama un tratament juridic identic. Altfel spus se ridica intrebarea daca cumparatorul unui automobil inmatriculat intr-un stat membru al Comunitatii, dar neinmatriculat in Romania, se afla macar intr-o situatie similara cu cumparatorul unui automobil din Romania, deja inmatriculat, si care nu ar mai necesita o prima inmatriculare, ci doar o mentiune in cartea automobilului privind noul titular. Pentru a da un raspuns corect cred ca ar trebui vazut daca exista ori nu la nivel comunitar o reglementare unitara care sa acopere chestiunile legate de circulatia pe drumurile publice, incluzandu-se aici si chestiunea inmatricularii unui automobil pentru a-l face apt sa circule pe drumurile publice din spatiul comunitar. Din sumarul articol pe care l-ati publicat nu reiese si substanta motivarii judecatorului. Daca ati reusi sa publicati integral considerentele hotararii ar fi mult mai edificator. In orice caz, din cate cunosc, nu stiu sa existe o astfel de reglementare in dreptul comunitar.

 5. Florin spune:

  Detalii despre noua lege gasiti si aici:
  http://www.taxapoluare.com/legislatie.htm
  Aici va puteti calcula taxa actuala si cea noua, care va intra in vigoare de la 1 iulie 2008, precum si diferentele intre cele 2 taxe:
  http://www.taxapoluare.com/calculator-taxa.htm
  Aici va puteti verifica nivelul noxelor (CO2) necesare noului calcul al taxei:
  http://www.taxapoluare.com/emisii_rezultate.htm
  precum si alte lucruri, ca: nivel zgomot, normal de poluare, consum, etc
  Iar aici gasiti 3 PDF-uri cu decizii de anulare in instanta a taxei, din Club Timisoara si Ialomita:
  http://www.taxapoluare.com/utile.htm

 6. catinas sebastia spune:

  As vrea sa stiu care este modalitatea de a incepe un proces si impotriva cui dar si ce acte sunt necesare.Sau daca este si alta modalitate de a incerca sa obtin diferenta de bani.
  Da ma bucur ca cineva a reusit sa obtina o victorie ,dar nu cred ca se vor recupera banii vreodata dar sa speram.
  SEBI CATINAS

 7. Florin spune:

  Senatorii au votat eliminarea taxei auto ?i restituirea banilor proprietarilor

  http://www.taxapoluare.com/utile-articol19.htm

 8. Gabi spune:

  Niste nesimtiti care ne iau banii. Mai rau ca mai demult cu bogatii si iobagii. Rusine sa va fie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD